Nedávno jsem sem dávala recept na kuře na medu a slibovala jsem Vám další pochoutku. Tou budou žebra na medu. Dělají se hodně podobně, ale přece jenom jsou tam malé rozdíly. Kdo zkusí, neodolá. Je to fakt dobrůtka, kterou rádi pohostíme i naše návštěvy. Zatím se všechny jen olizovaly.
Na tento recept potřebujete krásný bůček, množství si udělejte podle svých potřeb, ale já kupuji asi kilo masa. To si nařežu na plátky podél kostí a klidně ještě pak na slabší kousky. Je toho "více", rychleji se maso propeče a pro nás fakt stačí menší kusy masa. Maso osolíme.
Pak si připravíme do misky marinádu:
3 lžíce medu
6 lžic kečupu
6 stroužků česneku (prolisovat)
3 lžíce oleje
asi 200 ml vody
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce worčestrové omáčky
2 lžíce kvalitní a chutné horčice
1 sáček grilovacího koření (nebo nějakého, jaké máte sami rádi)
Vše pořádně promícháme, aby vznikla hladká směs. Do té potom naložíme žebra - je to dobré mít naložené pár hodin, ale stačí třeba naložit aspoň na 3 hodiny.
Maso dáme do pekáče, všechnu marinádu vylijeme na maso a dáme péci. Asi půl hodiny peču přikryté (poklicí nebo alobalem) na 180 - 200°C, potom odkrývám. Podle potřeby podlévám ještě vodou, aby žebra zůstala hezky namočena. Když je slabé maso, peču celkem asi hodinu, silnější pláty až hodinu a půl.
Podávám s chlebem, křenem, hořčicí a kyselou okurkou.