Důchody by příští rok měly růst o 200 korun
Ilustrační foto: pixabay.com

Důchody by příští rok měly růst o 200 korun

27. 4. 2016

Špičky vládní ČSSD, ANO a KDU-ČSL se shodly na valorizaci penzí pro příští rok. Mají se v průměru zvýšit o 200 korun. Ve Sněmovně koalice podpoří valorizaci s maximálním limitem 2,7 procenta, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že nejvýš mohou příští rok důchodci dostat navíc 300 korun. "O přesné částce se bude ještě jednat," uvedl.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je částka 200 korun kompromisem. Pokud to výběr daní dovolí, není podle něj vyloučen jednorázový příspěvek k důchodům.

"Koalice se shodla na valorizaci penzí v roce 2017 ve výši 200 korun v průměru. V Parlamentu koalice podpoří změnu zákona o valorizaci s max. limitem 2,7 procenta," napsal Sobotka na twitteru.

Podle zákona se penze zvedají vždy od ledna, a to o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Podle dosavadního vývoje ukazatelů by se důchody mohly zvýšit zhruba o 1,6 procenta, tedy asi o 180 korun.

Ve Sněmovně je nyní novela, která by vládě umožnila zvednout penze víc, než jí ukládá zákon. Dosavadní vládní předloha mluví o tom, že by kabinet mohl přidat maximálně 1,7 procenta, sněmovní sociální výbor navrhuje až 2,7 procenta. Jde o strop, který by pro příští rok znamenal nárůst důchodů o zhruba 300 korun.

Koalice se zabývala také změnami v platech státních zaměstnanců, chce vyřešit problém s hledáním expertů, kteří dostávají v soukromé sféře víc. Jde hlavně o právníky a počítačové odborníky. Podle návrhu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) by odborníci mohli dostávat až 200 procent tarifní částky, která odpovídá platové třídě a započitatelné praxi na příslušné služební místo. Dlouhodobě neobsazené posty by mohl pomoci zaplnit stotisícový náborový příspěvek. Podle druhé varianty by mohl činit 30.000 korun. Tarify vysokoškoláků - tedy od 12. platové třídy - by měly růst "výrazněji než lineárně". K rozpravě na toto téma se koaliční partneři sejdou znovu.

Sobotka novinářům řekl, že Marksová dostala za úkol připravit nařízení vlády, které umožní vyjmenovaným profesím zvýšit příjem. Protože náborový příspěvek nelze nařízením kabinetu řešit, tuto možnost nyní koalice rozpracovávat nebude.

 

 

 

důchody peníze
Autor: ČTK
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Tak se máme zase na co těšit. Abychom plánovali žít až do 100 a dočkali se tak většího navýšení našeho důchodu. Ještě si přivydělávám, protože mám důchod malý, když jsem byla doma s dětmi.
Soňa Prachfeldová
Také přispěji se svojí troškou do mlýna - RS vznikla před 10 lety, sdružuje mnoho spolků , já vždy říkám, že je to obdobné, jako kdysi národní fronta, ve které byly zastoupeny různé organizace. Chápu vládu, že s každým spolkem nebudou projednávat jeho požadavky a tak jedná s RS - mají i vlastní webové stránky, dočtete se o jejich činnosti i o členech sdružených pod RS
Jana Slavíková
Rada seniorů pod předsednictvím RSDr. (ze "skromnosti" používá jen Dr., aby nebylo na první dobrou zřejmé, že má doktorát z VUMLu) v navrhovaném zákoně požaduje, aby stát na každého důchodce Radě seniorů zaplatil 10 Kč, v odvážnější verzi 1 euro. Při počtu 2,4 mil důchodců by se jednalo o velmi štědrý státní příspěvek na činnost Rady, která by z něj financovala svoji činnost a podle svého uvážení byl zbytek rozdělovala důchodcům organizovaným v klubech. Kromě výše uvedeného Rozhodnutím Strany Doktora jsou v Radě i další významní před- i polistopadoví komunisté. A těm jde podle mého názoru v první řadě o vlastní kapsu a pak možná, někdy, třeba, maličko o ostatní seniory.
ivana kosťunová
Nevím, odkud se vzala Rada seniorů- byli jmenováni jako poradní orgán vlády, nebo je to nějaká neziskovka ? Pokud pořádají nějakou osvětovou činnost, je to neziskovka, kterou dotuje stát. Otázku potřebnosti nechám stranou, ale užírači z rozpočtu v každém případě budou.
Jarmila Komberec Jakubcová
Částka 1200 Kč nezvedla výši důchodu, ze které se vypočítává jeho valorizace. Ta byla letos 40,--Kč. Částka ve výši 200,--Kč neřeší situaci osamělých seniorů s nízkým důchodem.Aby se nerozevíraly nůžky mezi minimální mzdou a min.starobnm důchodem, musela by být valorizace nejméně 500 Kč.
Hana Rypáčková
To se tedy rozšoupneme!
Květoslava HOUDKOVÁ
Paní Jano - současná Rada seniorů ČR nejsou žádní "vyvolení" - to možná (my tehdy ještě seniory nebyli) v dřívější době. To se např. pan předseda "zviditelnil" v TV tím, že "sežral živého brouka" (nějaká sázka) a o seniory se zřejmě nestaral. Současná RS ČR je velmi potřebná a předseda dr. Pernes je správný člověk na správném místě! Do sídla RS, na pořádané akce, semináře, besedy chodím a dr. Pernese osob. znám několik roků - "užírači"z rozpočtu nebudou.
Jana Slavíková
Letos jsme dostali ne 40,- ale 140,- (jednorázově v únoru 1200). Zákon, který navrhuje Rada seniorů není špatný nápad, ale je v něm i požadavek na příspěvek na činnost Rady seniorů a platy jejích členů ze státního rozpočtu. Věřím, že to přes ministra financí neprojde, nevidím důvod, proč živit "vyvolenou" partu RSDr. a podobných.
Ladislav Vesecký
Aby to Kalouska neporazilo
Květoslava HOUDKOVÁ
Blýská se na -o něco- lepší časy? Loni na akci byl přítomen p. ministr Babiš - měla jsem možnost mu říci názor na 40,.Kč valorizaci (chvála to nebyla!) Odpověděl: Vláda bude nadále jednat, mohlo by být lépe - tak začínám věřit, že bude. A předseda Rady seniorů ČR tento týden jednal s vládou o Zákonu pro seniory - snad brzo bude zveřejněna informace v novinách Doba seniorů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.