V pražské ZOO se nečekaně narodilo mládě gorily
FOTO: Facebook MIroslava Bobka, ředitele ZOO Praha

V pražské ZOO se nečekaně narodilo mládě gorily

24. 4. 2016

V pražské zoologické zahradě se nečekaně narodilo gorilí mládě. Jeho matkou je čtyřiadvacetiletá samice Shinda. Na svém facebookovém účtu o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek.

"Ráno mi zazvonil telefon. Volala službukonající zooložka – a nechtělo se mi věřit tomu, co říká. Gorilí samice Shinda začala rodit! Vůbec si nedovedu představit, co by mě mohlo překvapit víc. Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě," uvedl na facebooku Miroslav Bobek. Mládě je podle něj v pořádku a veřejnost ho možná uvidí už v neděli.

 

"Mládě nejen vypadá, ale skutečně je naprosto v pořádku. Pije a Shinda se o něj dobře stará," uvedl Bobek na facebooku. Podle něj byl porod nečekaný. "Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě," uvedl Bobek.

Pavilon goril bude pro veřejnost opět otevřen zřejmě již v neděli. "Pokud se tak stane, prosím o ukázněnost a dodržování veškerých pokynů našich zaměstnanců," uvedl ředitel. Kromě matky Shindy pavilon obývá ještě gorilí samec Richard a samice Kamba, Bikira a Kijivu, která je matkou čtyř mláďat. Dvakrát rodila také samice Kamba, její mláďata ale při porodu vždy zemřela.

Mladě gorily není jediným vzácným přírůstkem pražské zoo v letošním roce. V lednu přišel v Troji na svět sameček hrocha obojživelného, který dnes dostal jméno Fanda. Počátkem dubna se narodilo mládě slona. Jde o první slůně, které se v pražské zoo narodilo a bylo zde také počato.

 

 

příroda ZOO zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Krásné opičí dítě. Ať je hodně zdravé!!!
Miroslava Jachimová
Do ZOO se chystáme příští víkend celá rodina (i s naším chlupatým mazlíkem). Gorily už jsme zařadili do našeho "okruhu", stejně jako Fandu a slůně. Asi také nepřijde zkrátka Zuzčin chřestýš.
Zuzana Pivcová
Mám velkou radost, v ZOO jsme byly na zahájení sezóny, ještě jsme gorily fotily, hlavně "kluky". Kdoví, třeba teď mezi ně přijde konečně zase holka. :-)
Ilona Erika Kolář
Mám pana Bobka v přátelích a tak vím z první ruky, co se v ZOO Praha děje. Sledovala jsem celý projekt Vyvolení a tudíž pražskou gorilí rodinku znám velice dobře. Určitě každý zná neslavnější českou gorilku Moju. Asi nejhorší okamžiky byly, když se u Kamby nepovedl porod a museli ji operovat a nebo když Bikira porodila mládě nejevila o něj zájem. Gorilí sameček Tano skončil ve Stuttgartu v gorilí školce. Přeji Shindě, ať si spokojeně užívá mateřství, protože ona nejvíce pomáhala Kijivu a mládě si po zásluze zaslouží.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.