Karbanátky trochu jinak
Ilustrační foto: pixabay.com

Karbanátky trochu jinak

20. 4. 2016

Tento recept vznikl jednak proto, že už také fakt nevíme co vařit, a také proto, že nadúroda hub z loňského roku nám stále zabírá místo v mrazáku a smaženici zase tolik nemusíme. Houby přidáváme div ne i do svíčkové, za chvíli budou nové, a tak manželka vymyslela tuto karbanátkovou variantu, kde i ten medvědí česnek nám roste divoce na zahradě, tak proč to nevyužít?

Já vím, teď nemajitelé zahrad a blízkého lesa brblají, kde to jako mají vzít, ale ti zase bydlí ve velkých městech a tam jsou i různé ty super a hyper krámy, tak to zase nemůže být takový problém. Možná tedy ty houby, protože mám pocit, že žampiony tu chuť nemají, ale dá se různě improvizovat, ne? 

Horší je to se mnou, když zírám v televizi na všechny ty kuchaře a kuchařky (a že jich je!) a ti tam vyrábějí většinou něco z Asie a při různých těch přísadách tvrdí, že tohle už se běžně koupí všude… No, ve Šluknovském výběžku tedy ne, to se vsaďte ! A tak si někde sežeňte houby, já také improvizuji, když mám použít ústřicovou omáčku v čerstvém stavu, no… Nebo si to uložte do své počítačové kuchařky, máme ji stejně téměř všichni, a počkejte, až porostou hříbky. Ale pak si to fakt udělejte, proti klasickým karbanátkům je tohle prostě veliká krása, jak pravil Jindřich Plachta v jednom filmu.

Tady je návod a vy víte, že musíte docílit hmotu, která se nerozlejzá všude okolo, ale drží při sobě, tak gramáž je pouze orientační, jo?

Ingredience:

300 g mražených hub
300 g mletého masa (mix půl na půl hovězí a vepřové)
1 větší cibule
1 žloutek
100 g kukuřičné polenty (tu koupíme kupodivu i tady)
Špetka Podravky nebo podobného polévkového koření
Trs medvědího česneku
6 lžic řepkového oleje
Sůl, pepř, kmín (toho hodně !)

Příprava:

Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji a přidáme osolené, opepřené, hodně okmínované a Podravkou lehce posypané rozmražené pokrájené houby. Orestujeme, vyjmeme z oleje a spolu s cibulí pomeleme. Dáme do mísy, kam přidáme mleté maso,  žloutek a kukuřičnou polentu, řádně promícháme, přidáme na drobno posekaný medvědí česnek a ze vzniklé hmoty tvoříme karbanátky. Ty klasicky osmažíme na pánvi a podáváme s vařeným bramborem a domácí tatarkou. Jo, najděte si na Internetu tu pětivteřinovou tatarku, ta je bezvadná!

Tak si nechte chutnat, a ještě tip: manželka si ty karbanátky připravila do chladničky den dopředu, ony se tak jako lépe proleží.

 

recepty
Autor: Petr Halda
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Houby miluji na všechny způsoby. Karbanátky ale neznám. Hub najdu ale tak málo (jen o dovolené na jihu), že nemám co zamrazovat. Hlívu si ale kupuji a jím i několikrát týdně.
Jana Slavíková
Houbové karbanátky jsou výborné. Houby dávám do mrazáku bez obav, stačí je jen nakrájené podusit na cibulce nebo i bez ní, nechat odvařit vodu a zamrazit. Hodí se téměř na všechno - na smaženici, do těstovin, pod maso, do polévky ......
Hana Rypáčková
Už jsme vařili z podtrnek!! Jen aby bylo dost vláhy...
Karel Boháček
Já tedy jen mrazím hlívu a jidášovo ucho, ostatní druhy už nedávám do ledničky, kvůli vodě v nich / nedoporučuje se/. Už se těším na sezonu, která začíná již za týden !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.