Soutěž o filmový scénář: Vrchní, prchni
Ilustrační foto: Česká televize

Soutěž o filmový scénář: Vrchní, prchni

17. 4. 2016

Úvodem pár slov redakci a paní Danuši Kubátové. Tento příběh je skutečný – z doby asi před 17 lety. Tehdy jsme si s kamarády chtěli v hospodě vystřelit z číšníka, já jsem to inicioval. Ovšem nakonec to dopadlo trochu jinak. Nadále použiji naše skutečná jména, ale pokud se to rozhodnete natočit, mé jméno můžete změnit, neboť já bych tam v žádném případě nevystupoval. Mám trému i před mikrofonem, natož před kamerou.

Některé dialogy jsou česko-anglické, ale to by nemělo vadit, vše souběžně překládám mezi svými partnery v diskuzích. Tak tomu opravdu bylo. Jako jediný problém vidím, že by bylo dobré angažovat (jen na pár vět) nějakého opravdového Angličana anebo kohokoliv hovořícího anglicky s důvěryhodným přízvukem (nikoliv jako hovoří naši politici v čele státu). A snad by mohl i opravit mé případné chyby v angličtině, kterou jsem za ta léta již hodně pozapomněl. Avšak myslím, že pár chyb by nemělo vadit, možná jsem je dělal i tehdy.

Prostředí:

Menší hospoda s výčepem. Personál tvořili jeden číšník a jedna kuchařka. Byly to dvě party mladých lidí, které se střídaly. My jsme toho dne narazili na tu horší z nich. A teď už k ději, který budu dále líčit v čase přítomném.

Hlavní figurky (kromě personálu):
1.Libor – to jsem já. Tlumočím mezi přáteli navzájem a číšníkem, který anglicky neumí.
2.Milan – můj kolega z práce i parťák se kterým občas chodím na pivo. Čech jako poleno.
3.Michael (Majkl) – můj přítel, Angličan jako poleno.

Scénář

*Pohled do hospody na interiér a hosty. Někteří popíjejí, jiní již mají prázdné půllitry. Číšník není
  nikde vidět. Nástěnné hodiny ukazují 18.05 hod.

*Pohled do kuchyně. Číšník popíjí kafíčko a laškuje s kuchařkou.
 (Krátký lechtivý dialog jsem se nepokoušel vymýšlet, to bych raději ponechal na mladší tvůrkyni videa, má k němu blíže než 70letý dědek).

*Znovu pohled do lokálu a na hodiny, ukazují 18.10 hod. Konečně z kuchyně přichází  číšník. Někteří hosté mávají účtenkami a volají: „Platím!“ Jiní ukazují prázdné půllitry se slovy: „Dám si ještě pivo“. Jenže číšník sáhne jen do regálu za výčepem pro cigarety a vrací se do kuchyně se slovy: „Musíte chvíli počkat, přebírám zboží“.

*Pohled do kuchyně. Číšník znovu usedne ke kávě a zapálí si k ní cigaretu z krabičky, kterou si právě donesl. Kuchařka si mu sedne na klín. Občas si také bafne z číšníkovy cigarety.

*Pohled ke stolku pro 4 osoby v lokále. Sedí u něj Libor, Michael a Milan. Probíhá mezi nimi následující rozhovor.

*Milan Liborovi: „To mi silně připomíná skvělý film Svěráka a Smoljaka Vrchní, prchni! Sedíme tu dobrých 15 minut a obsluha nikde“.

*Libor Milanovi: „No jo. Bude to tím, že majiteli teprve nedávno vrátili hospodu v restitucích a ještě  personál nestačil vycvičit nebo obměnit. I jídelní lístek je stále jen v češtině a němčině, ani jeden z číšníků přitom anglicky neumí a anglicky hovořící turisté zase neznají němčinu. Již se mi tu párkrát stalo, že jsem byl požádán o pomoc s překladem jídelníčku do angličtiny.

*Michael Liborovi: „What are you talking about, Libor?

*Libor Milanovi: „Majkl se mě ptá, o čem spolu hovoříme. Je to s ním těžké. Žije zde již delší dobu, stále umí jen pár českých slov a ještě špatně. Přitom tu chce rozjet podnikání, v těch začátcích mu  pomáhám, ale trvale to takhle nepůjde. Takže na to půjdeme jinak – hledám pro něj milenku, která se mu zalíbí a bude perfektně hovořit anglicky. Vypadá to nadějně, již jsem ho seznámil s jednou angličtinářkou ze školy. Znáš ji, ale zatím nebudu jmenovat“.

*Libor Michaelovi: „ We are talking about similar situation with waiters in a crazy Czech film. You could not understand this sort of typically Czech sitcom“.

*Libor Milanovi: „Řekl jsem mu, že hovoříme o podobné situaci s číšníky v jednom bláznivém českém filmu a že by této typicky české situační komedii nemohl porozumět. Ale teď jsem dostal nápad, jak sem přilákat číšníka z kuchyně. Mám v mobilu telefonní číslo do téhle hospody. Je tu podvojná linka, jeden telefon je v kuchyni, druhý hned na tomhle stolku vedle nás. Kdyby číšníkovi zavolal Majkl a hovořil na něj anglicky, mohlo by ho napadnout přijít mě požádat o tlumočení. Ví, že tu jsem, zdravil mě při příchodu. Řeknu teď Majklovi, aby mu zkusil zavolal z mého mobilu, představil se mu a zeptal se ho, jestli mluví anglicky“.

*Libor Michaelovi: „Michael, tray to phone and speak English to the waiter. Tell him your name and ask him, if he speaks English, please“.

*A tak se i stane. Libor vyťuká číslo a předá mobil Michaelovi. Pohled na vedlejší stolek vzdálený asi 2 m. Telefon na něm začne zvonit.

*Pohled do kuchyně. Tam také telefon zvoní. Číšník přeruší popíjení a dovádění s kuchařkou. Zvedne telefonní sluchátko se slovy: „Restaurace Zelená Hvězda, co si přejete?“ Michael: „Good evening, Michael Ward. Do you speak English?“

*Číšník řekne: „Moment“, položí sluchátko na stůl a opravdu přichází do lokálu k Liborovi, požádá ho o tlumočení. Libor se zvedne a přechází k tomu vedlejšímu stolku, číšník mu předává sluchátko. 

*Libor hovoří telefonicky s Michaelem, který sedí s jeho mobilem hned před ním. (Záběr kamery na tuto komickou situaci): „Good evening, Libor Farský. What can I do for you?“ A překládá číšníkovi: „Zeptal jsem se ho, co si přeje“.

*Michael do telefonu Liborovi: „I´d like to have a drink, please“.

*Libor číšníkovi: „Říká, že by si rád objednal něco k pití“.

*Číšník Liborovi: „Copak on tu někde sedí?“

*Libor číšníkovi: „Vždyť se na něj přímo díváte. Hned tady u našeho stolu, hovoří do mobilu“.

*Číšník udělá ty tři kroky, Libor se také vrací a usedá za stůl“.

*Michael číšníkovi: „Thank you“ a pokračuje česky: „Jeden málo pivo“.

*Milan číšníkovi: „ A nám taky pivo, normální.

*Číšník beze slova naštvaně odchází. Vrací se do kuchyně. Ale již jen dopije kávu, plácne kuchařku přes zadeček a konečně se objeví v lokále.  Jenže napřed začne inkasovat, k výčepu a k roznášení piv se dostane až později.

*Pohled na stůl s Liborem, Michaelem a Milanem. Jsou obslouženi až jako úplně poslední. Číšník před ně postaví 3 malá piva. Milan se ohradí: „Co to má znamenat? Malé pivo si objednával jen ten Angličan!“ Číšník: „Vy jste ale řekl, že je to normální!“

*Číšník bez další diskuze odchází s vítězoslavným výrazem ve tváři, Liborovi a Milanovi se naopak obličeje protáhnou. Teď jsou naštvaní zase oni.

*Záběr poslední: Nástěnné hodiny v hospodě ukazují 18.35 min.

Můj závěr pro čtenáře i60: „Keep smiling – Vždy s úsměvem“  

 

 

Napište scénář a zahrajte si ve filmu. Více o soutěži zde.
   

  
 

Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše Onderková
Libore, je to dobré.
Soňa Prachfeldová
Také se mi to líbí.
Marcela Pivcová
Libore, někteří lidé mají štěstí na neobvyklé zážitky a někteří i na to, že o nich dovedou zajímavě a vtipně vyprávět, případně i napsat. Ty k nim rozhodně patříš! Teď by to chtělo ještě natočit!
Jitka Havlová
Libore dobré a realizovatelné, u mne máš druhé místo hned za úplně prvním došlým příspěvkem s pejskem.
Marie Magdalena Klosová
Námět vtipný ,zkrátila bych RADIKÁLNĚ promluvy Milana a Libora,nebo je nahradila nějakými krátkými humornými poznámkami ve vztahu k číšníkovi.Méně slov,více akce. :) mm
ivana kosťunová
Libore nemusel byste v tom hrát, jenom byste byl dole ta malá postavička, co překládá do češtiny.
Zuzana Pivcová
Libore, situace to je perfektní, z vaší strany takový oprávněný fórek. Přiznám se, že bych očekávala, že se číšník "chytil za nos" a naklusal. Ale jestli ovšem po tom všem byl on drzý, tak to už je co říct. Jako scénář se mi to moc líbí, je to vtipné a dějové, včetně konverzace v angličtině.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...