Jaro v Soběšicích
FOTO: autorka

Jaro v Soběšicích

17. 4. 2016

V předhůří Šumavy jaro opatrně nakukuje, trnky se převlékly do bílé jen na chráněných místech, ve stínu jsou v náznacích poupata. Vůně fialek na prosluněných stráních prozrazuje celé koberce modrých a bílých kvítků. Podléšky se uchylují do stínu a pod stromy tiší kroky barvínek.

V korunách stromů se předhánějí pěvci s vábivými písničkami. Sojky s křikem upozorňují na vetřelce v jejich království. V lukách zelená vyhrává. Za pahorkem vyzradí srnku vztyčené uši. Vyčkává, nasává skutečnost, směr a v poslední chvíli se dává na úprk. Z křoviska, kde našla útočiště se ozývá nespokojené chrčení. Jen skřivánek na obloze se nenechá zastrašit. Třepotá se pod bílými obláčky se svou jásavou písničkou. Jako kámen padá k zem, aby se opět vznesl k výšinám. Káně krouží nad lesem a vábí samičku k proletům. 

Tráva na pastvinách se snaží poskytnout kravám a telátkům dostatek potravy. Jsou všudypřítomné, zvědavé, udivené a ušmudlané od bláta. Přeruší upřený pohled jen olíznutím stále vlhkého nosu a pokračují v pastvě. Tráva zahlcuje orseje a křivatce, jen pampelišky se nedají. Za slunečného dne se nespasená louka stává puntíkatou. U potoka začínají rozkvétat blatouchy, vše láká otužilé čmeláky na sladký nektar. 

Prostě příroda se stará, snaží a připravuje na ten čas rození a líhnutí. Potrava už přestává být problémem. Teď najít své místečko, spárovat se a postarat se o potomstvo. Vše kolem vře, klokotá, překypuje láskou. U rybníka se už obojživelníci vystřídali a chomáče rosolovitých vajíček se začínají vyvíjet v novou generaci žab a čolků. Už i ropuchy zavěsily své šňůry černých perel na vodní rostliny a stáhly se od vodních ploch do stinných míst. Ráno je čistě umytý svět, krajina je přikryta mlhou a rosa se jen neochotně ztrácí s prvními slunečními paprsky, které mlhu zvedají a proměňují v lehké bílé obláčky plující po modré hladině nekonečného nebe. Slunce rozzáří krajinu a večer ji zase potápí do tmy.

 Do Soběšic se ráda vracím. Na potulkách jsem provázena zvědavými pohledy krav a telátek. Setkala jsem se se Zojou. V Mačicích jsme prolezly starý opuštěný mlýn s mlýnskými stroji, prázdnými světnicemi s propadajícími se stropy a podlahami. Ze sklepních prostor čišel chlad a zatuchlina. Jistě tam straší . Vždyť nedaleké vesnice se jmenují Strašín a Strašice!

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Hani,klobouk dolů umíš 5*
Hana Rypáčková
Díky za slovíčka. Jede tam autobus v 7 z Prahy přes Sušici a 9:30 přes Strakonice /150 Kč/,v Mačicích /3 km/pobývá většinu roku kamarádka Zoja z íčka. Ale opravdu jsou všude kravičky....Nějaké setkání???Bývá dost plno .
Jitka Chodorová
oprava, jedno nemám vynechám.
Jitka Chodorová
I když tam nemám tam nemám až tak daleko, tento kraj moc neznám, a tvoje videa jsou povedená. Díky za přiblížení Hanko.
Dana Kolářová
Krásné.
ivana kosťunová
Uvědomuji si, že vlastně Šumavu vůbec neznám. Ke své škodě.
ivana kosťunová
Uvědomuji si, že vlastně Šumavu vůbec neznám. Ke své škodě.
Naděžda Špásová
Hanko, jak poetické. Hezká pozvánka do Soběšic. Taky bych chtěla umět prezentovat fotky jako ty. To se mi moc líbí. Neprozradíš nám to? O dovolené na Šumavě už jsme taky přemýšleli. Tak uvidíme. Krása *****
Jarmila Komberec Jakubcová
ˇUžasná fotoprezentace - děkuji
Alena Tollarová
Ani já prezentace fotek neumím. Zatím. Takže se možná dostane do soutěžního plánu. Ten bazén v hotelu je senza, kravičky a západ slunce. Viděla jsem v lese ve velkém sněženky, bledule, blatouchy, orseje, dymnivky, medvědí česnek, ale fialky ještě ne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...