Ve věku 91 let zemřela herečka Věra Kubánková
FOTO: Česká televize

Ve věku 91 let zemřela herečka Věra Kubánková

14. 4. 2016

Ve věku 91 let zemřela ve středu herečka Věra Kubánková, nositelka ceny Thálie za celoživotní dílo z roku 2006. Jednou z jejích posledních rolí byla babička ve filmu Kobry a užovky. Známá je především návštěvníkům pražských divadel, na jejichž scénách se objevovala od roku 1952. Poslední role ztvárnila v Divadle Na Jezerce, kde působila nepřetržitě od roku 2005. O jejím úmrtí dnes informoval principál divadla Jan Hrušínský.

Věra Kubánková se narodila v rodině českého důstojníka v Košicích 22. července 1924. Na jevišti se začala objevovat nejprve v divadle v Jihlavě a Zlíně, od roku 1952 v pražském Realistickém divadle. Významnou etapou její herecké dráhy bylo působení v Divadle Za branou (1967 až 1972), kde se podle svých slov pod vedením Otomara Krejči naučila nejvíc. Po násilném ukončení činnosti tohoto divadla se vrátila do Realistického divadla.

V Divadle Na Jezerce působila hrála v inscenacích Lásky paní Katty, Petrolejové lampy, Ženitba a naposledy v roli napsané přímo pro ni, ve hře Komedianti. K jejím devadesátinám divadlo uspořádalo velkou retrospektivní výstavu.

V divadle vytvořila bezpočet rolí, další přidala ve filmu a v televizi. Televizní diváci ji znají také ze seriálů Dobrá čtvrť, Hraběnky, Nemocnice na kraji města - Nové osudy, Expozitura, Kriminálka Anděl a Comeback. Bohatá je i její filmografie. Z posledních let jsou v ní mimo jiné celovečerní snímky Zdeňka Tyce Smradi a Žiletky.

Kubánková působila také v rozhlase a v dabingu, za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 1999 Cenu Františka Filipovského. V 80 letech účinkovala v klipu k písni Virtuální duet skupiny Tata Bojs.

 

film herci úmrtí
Autor: ČTK
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Přeji ji, že se dožila tak vysokého věku, kdy do posledního času ještě hrála. Není malých rolí....
ivana kosťunová
Těch rolí bylo nepřeberné množství, každý si určitě na nějakou vzpomene. Hrála je skvěle. Dožila se krásného věku, hezké připomenutí.
Hana Lafková
Vynikající herečka a moc hodný člověk. Byla to moje vzdálená příbuzná z otcovy strany. Letos už mám těch pohřbů nějak moc.
Lenka Hudečková
škoda paní Kubánkové, ale dožila se vysokého věku, klobouk dolů. Tento týden je hodně smutný a plný úmrtí (v pondělí mlj švagr, včera medvěd Vojta, dneska paní Kubánková...) :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.