Kadaň - město královské
FOTO: autorka

Kadaň - město královské

10. 4. 2016

Již dlouho jsme chtěli navštívit  toto město v podhůří Doupovských hor. Nejen proto, že se chlubí spoustou památek, ale hlavně pro jeho rekonstrukci, která je přímo dokonalá. Lidem se zde dobře žije, chválí pana starostu, město se rozrůstá do všech stran, chráněné řekou Ohří a Doupovskými horami. 

Město bylo založeno již ve 12. století jako tržní osada. Bylo důkladně opevněné, přesto dobyto husity a za třicetileté války vypáleno Švédy. Hrad byl postaven roku 1260 za vlády Přemysla Otakara II. Navštívili jej Václav I. i Karel IV.  a za Marie Terezie byl přestavěn na kasárna. Dnes zde sídlí městské muzeum, knihovna a pečovatelský dům. Také příjemná vinárnička. Hrad se zdvihá od řeky Ohře, kde je bezvadná promenáda, pro sportovce  cyklostezka ,on-line dráha, půjčovna loděk  a spousta atrakcí pro děti. Na počest hodináře  Mikuláše z Kadaně, strůjce pražského orloje, je zde postavena replika stroje od Karla Melouna v měřítku 2:1.

Městské gotické  hradby jsou nejzachovalejší v ČR. Půlkruhové předbraní, barakán, který fungoval jako štít před střelbou na bývalou Žateckou bránu. Mikulovická brána  - Svatých z konce 13. století je jedinná dochovalá, bývala kromě vrat zajištěna kovovou mříží. Tudy projížděli králové na náměstí. Radniční věž s ochozem je dominantou Kadaně, je vysoká 54 metrů - bílá věž. V kapli věže byly nalezeny ostatky sv. Václava. Náměstí je prostorné s barokním morovým sloupem, kašnou a kostelem. Lemují jej domy s podloubím  a gotickými sklepy. Z náměstí vede nejužší ulička v ČR - Katova. V nejužším místě je široká pouhých 66,1 cm. Tudy vodil kat nešťastníky na popravu z místa, kde byli mučeni k přiznání. Ve zdech je zazděna rouhavá jeptiška  a po půlnoci zde straší spolu s posledním katem Ignácem Kaylem. Dnes je zde pěkná procházka kolem hradeb. Třeba k středověké baště, kde je expozice válečnictví. Hradby u hradu skýtají nádherné posezení a výhledy na řeku. Na opevnění jsou raritou přístřešky řemeslníků - ptačí domky. Ptákům se vůbec v Kadani líbí. Nalézají zde ochranu. Mají spoustu zeleně k hnízdění a řeka je k vodním  ptactvu vlídná. Bystřický potok byl stavbou silnice sveden do podzemí a zachovalý mostek téměř zmizel jako okolní zástavba starých domů. Jen zbylé  podsklepení přikryté trávníkem je nebezpečné, hrozí propadnutí při velkém zatížení. Zato pohled od mostu na staré město je malebný.

Příroda kolem města je protkána turistickými stezkami. Na Svatém kopečku  ve výšce 390 m nad mořem je rozhledna s výhledy na všechny strany. Krušné a Doupovské hory, přehrada na Ohři a Kadaň jako na dlani. A odpočinek najdete v zahradách národní kulturní památky, usilující o zařazení na seznam světového kulturního dědictví Unesco - Františkánského kláštera. Majestát místa s mnohými zajímavostmi a unikáty vyráží dech. Křížovou cestou kolem Smetanových sadů se dostaneme zpátky do města. Kadaň se zapsala do našich srdcí a doporučujeme k návštěvě.

 

 

 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Díky všem za slovíčka a připomínky, opravdu se všechny krásy naší země nedají odhalit svými smysly. Tak díky vám za vaše reportáže a postřehy.
Jana Slavíková
Na současné Kadani je vidět, že má dobré vedení. Dlouholetý starosta nefandí velikášským projektům a peníze z rozpočtu vynakládá účelně. Kadaň jen kvete.
Naděžda Špásová
Hanko, hezká pozvánka na výlet. Kadaň trochu znám, není daleko od Vroutku, kde jsem bydlela. Asi se tam budu muset jet podívat, ani nevím, že je tam toho tolik k vidění. *****
Květoslava HOUDKOVÁ
Kadaní jsem několikrát jen projížděla (při "výletech"se Šmejdy), prospekty a informace mám z různých cestovatels. akcí, tak se tam letos vypravím. No, do Katovy uličky budu asi vstupovat "naštrorc", abych se tam náhodou nezadrhla! Dalším mým letošním plánem je město Úštěk a jeho "ptačí domky". ČR má tolik krás, že 1 život vše nestihne.
Zdenka Jírová
Článek se mi líbil. ale mám dotaz: kde se vzaly právě v Kadani ostatky sv. Václava? Nikde jsem o tom nečetla. V Kadani jsem byla 1x, stavovaly jsme se tam s dcerou na o běd, tuším, že se ta restaurace jmenovala U beránka nebo podobně a moc dobře tam vařili. Náměstí se mi líbilo.
Alena Vávrová
Vždycky jsem se chtěla do tohoto krásného historického města podívat a teď si to přeji ještě víc. Hanči, díky, je to paráda - text i fotky.
Jaroslava Korpášová
Nádherné video a článek přibližující královskou Kadaň. S manželem jsme tam byli 2x a pokaždé jsme odjížděli unešeni. A penzion Relax, tak ten můžeme tedy také jen doporučit. Velmi se nám tam líbilo a byli jsme spokojeni. 5* je samozřejmostí.
Karel Boháček
Kadaň je super, ještě bych Vás pozval na hradiště - stolovou horu Úhošť a další hradiště Rašovické skály, to třetí hradiště Svatý kopeček - vyhlídka nic moc/vandalové tomu dali nový kabátek/ - nedaleko je ale krásná vyhlídka ze skal. Jo a kozí farma Zásada - to je ňamka na konec.
Lenka Hudečková
V Kadani jsme byli 2x a moc se nám tam líbilo. Souhlasím s Hankou a jejím článkem o královském městě :-)
Jana Šenbergerová
Hani, tvůj článek i video mě moc potěšily, protože mi připomněly rok 1997, kdy na Moravě byly záplavy, zatímco severní Čechy trpěly takovým suchem, že Ohří protékalo minimum vody a břízy kolem cesty byly žluté jako na podzim. Moc se mi tam líbilo. Nejvíc mi utkvěla v paměti návštěva soukromé Galerie U Netopýra, ve které je stálá výstava akademického malíře a sochaře Herberta Kiszy, který pochází ze stejného kraje jako já. Tři příbuzní, se kterými jsem Kadaň navštívila, už nejsou mezi námi. Ráda bych se tam ještě někdy podívala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.