Gregory Peck: poslední velikán zlaté éry Hollywoodu
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Gregory Peck: poslední velikán zlaté éry Hollywoodu

4. 4. 2016

Před sto lety, 5. dubna 1916, se v Kalifornii narodil jeden z posledních velikánů zlaté éry Hollywoodu - herec a gentleman Gregory Peck. Díky svému zevnějšku se už od konce 40. let prosazoval jako ideální představitel čestných zastánců práva, tedy soudců, advokátů, šerifů či obyčejných kovbojů.

Ačkoli v jeho tvorbě převažovaly postavy sympatických hrdinů, nevyhýbal se postavám temnějších charakterů (Bílá velryba, Hoši z Brazílie). Šarm a eleganci dokázal uplatnit i v poloze romantické komedie (Prázdniny v Římě). Během více než padesátileté kariéry hrál v šesti desítkách filmů, Oscara se po čtyřech nominacích dočkal v roce 1963 za roli charakterního advokáta v protirasistickém dramatu Jako zabít ptáčka.

V roce 1996 byl hostem karlovarského filmového festivalu a v Česku tehdy dokonce podstoupil neplánovanou operaci slepého střeva. Zemřel 12. června 2003 v Los Angeles.

herecké legendy Hollywood osobnosti
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Byl to velmi sympatický herec, několik jeho filmů jsem viděla.
Jana Šenbergerová
Na jeho Prázdniny v Římě a Bílou velrybu se nedá zapomenout.
Dana Kolářová
Hezký muž, skvělý herec v zajímavých filmech. Děkuji za vzpomínku.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vladko dík za informaci, nebyla jsem si jistá.
Vladka Steinová
Ahoj, Jarmil,to byl Gary Copper ve filmu V pravé poledne, Peck hrál v hodně podobném filmu z r. 1950 Pistolník.Ahoj Vla.
ivana kosťunová
Prázdniny v Římě a Jako zabít ptáčka jsou role, které se mi při vyslovení jeho jména vybaví. A jeho účast na Filmovém festivalu v Karlových Varech, kde si všechny získal přirozenou noblesou a skromností.
ivana kosťunová
Prázdniny v Římě a Jako zabít ptáčka jsou role, které se mi při vyslovení jeho jména vybaví. A jeho účast na Filmovém festivalu v Karlových Varech, kde si všechny získal přirozenou noblesou a skromností.
Jarmila Komberec Jakubcová
nádherný chlap, který se mi svého času velmi líbil. Dokonce jsem měl jeho foto dlouho schované. Myslím, že hrál i ve filmu "V pravé poledne" , ale to by mi asi přesně odpověděla Vladka N.
Květoslava HOUDKOVÁ
Opravdu "pan herec" - znovu bych ráda viděla filmy "V pravé poledne" i "Prázdniny v Římě".
Vladka Steinová
Na počest štíhlého, krásného muže, skvělého herce s irskými kořeny, uvedla ČT western Mackenovo zlato z r. 1969, kde si Gregory zahrál po boku Omara Sharifa a Tellyho Savalise.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.