Gobelíny
FOTO: autorka

Gobelíny

2. 4. 2016

Uměleckoprůmyslové muzeum Praha zadalo Gobelínce Valašské Meziříčí k restaurování čtyři gobelíny, které byly vytvořeny v letech 1600 až 1700. Šikovné ruce žen celý rok, dokonce i v přesčasových směnách, opravovaly poničené části. Dílo se zdařilo.

Když jsem si gobelíny prohlížela, žasla jsem hned dvakrát. Jak dokázali mistři před 400 lety obarvit vlněnou přízi přírodními barvivy tak znamenitě, že ani zub času nesmazal jemné nuance v sytostech vybarvení. Druhý obdiv patří zaměstnancům gobelínky. Je až neuvěřitelné, že se stále najdou ženy, které steh po stehu navracejí rozměrným gobelínům jejich působivost a krásu.

Za špatných světelných podmínek jsem se snažila pořídit pár smínků. V celkovém rozměru se mi podařilo zachytit dva gobelíny, z dalších dvou mám pouze dataily. Jen pro zajímavost uvádím, že nejrozměrnější dílo má cca 330x500 cm.

A na závěr malé vysvětlení. Celý profesní život jsem byla zaměstnána v textilní firmě, a tak něco málo o práci s přízemi vím, Dovedu si představit, s jakým soustředěním a pozorností musí ženy při restaurování vytvarných děl pracovat. 

kultura muzeum
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Každá rukodělná práce je hodna obdivu. Moji prarodiče měli před válkou v České Třebové obchod s textilní galanterii, mimo jiných věcí prodávali i gobelínové předlohy. Několik menších hedvábných jsem dostala časem i já. Vyšila jsem je, některé darovala, jiné mám dodnes. Práci restaurátorek obdivuji.
Marie Seitlová
Gobelíny jsou nádherné, byla jsem na exkurzi v Gobelínce, také jsem žasla nad šikovností žen. Umí i nahradit chybějící část k nepoznání. Krásné fotky doplňují zajímavý článek.
Hana Rypáčková
Vždycky jsem je obdivovala.
Eva Balúchová
Aničko,zásobujete nás krásnými fotkami i zajímavými články.Výrobce gobelínů nelze jinak než obdivovat a stejně tak i ženy restaurátorky.
Dana Kolářová
Gobelíny se mi líbí moc.
Jitka Havlová
Paní Aničko děkuji vám, že jste se s námi podělila o zážitek z výstayy a krásné gobelíny pro nás vyfotila. Šikovní a pracovití lidé nevymřeli, jen ti, co míň umí, víc mluví.
Dana Kolářová
Děkuji za gobelínovou fotogalerii. Zajímavé podívání.
Elena Valeriánová
Na U3V teď bereme renesanci v Itálii, člověk žasne, jak to v dávných časech lidé dokázali malovat obrazy, sochat sochy stavět katedrály pomalu holýma rukama. Jejich díla a stavby přečkaly staletí a pak přijde barbar 21. století a ničí. Obdivuji krásu gobelínů i šikovné ruce jejich tvořitelů. Ráda jsem si prohlédla Vaše fotky. Děkuji.
Jana Šenbergerová
Gobelíny také obdivuji. Ženy jsou nesmírně zručné, a to v různých dobách, a nejen ony. Hezká fotodokumentace.
Zuzana Pivcová
To jsou nádherné gobelíny. Jako dítě jsem myslím viděla nějaké v náchodském zámku. Nebo Chlumec? Už je to skoro 60 let, tak fakt nevím. Jenom mi utkvěla v paměti informace průvodkyně, že řada gobelínů byla zničena, rozřezána pro vozky na kozlík pod zadek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...