Špatně zapnutý kabát
Ilustrační foto: pixabay.com

Špatně zapnutý kabát

8. 3. 2016

Rčení „Svatá Anna - chladna z rána“ vzešlo z pozorného vnímání přírodních zákonitostí našimi předky a pokud se výrazně nezmění klimatické podmínky, budou lidé každoročně očekávat, zda se příroda opět projeví v souladu s citovanou pranostikou. V mém vyprávění chlad svatoannenského dne postupně pronikal i do duše mladé ženy a stal se na určitou dobu součástí jejího žití.

Pozvání na velkolepou oslavu jmenin předsedkyně místní organizace KSČ se nedalo odmítnout. Veselí se protáhlo do pozdních večerních hodin. Za ostřížího sledování oslavenkyně, soudružky Anny, mající v režii i zasedací pořádek, mohl ředitel podniku konverzovat jen s členkami výboru, ale s přibývajícím časem a stoupající hladinou alkoholu v krvi dozor nad ředitelem ochabl, a on se konečně mohl posadit vedle ženy, se kterou toužil strávit zbytek večera. V pracovní době se prakticky nesetkávali, ale v onen osudový den začal krásný, bohužel, krátký dramatický vztah, jako dle scénáře nejhoršího „béčkového“ seriálu.

On ženatý, ona rozvedená s dítětem, a nad tím vším jestřábí stranické oko, pátrající po zakázaných vztazích na pracovišti. Láska si však nedala poroučet, ani od předsedkyně partaje, a když ředitel neakceptoval její příkaz ukončení vztahu ani pod pohrůžkou vyloučení ze strany a odvolání z funkce, povolala k řešení vyšší instance, OV KSČ i KV KSČ, doplnila žádost o exemplární potrestání smyšlenými pikantnostmi a těšila se na „popravu.“

Oba byli vláčeni a ponižováni soudruhy mdlého rozumu, neschopnými řešit nic podstatnějšího než vztah dvou lidí a to si vychutnávat do detailů s pocitem vlastní nezvratitelné moci. Asi je zbytečné rozepisovat, jak totalitní úředníci rozhodli. On byl odvolán z funkce, vyloučen z náruče strany, ona dostala výpověď s takovým posudkem, že musela přijmout práci  zdaleka neodpovídající její kvalifikaci. Přesto vše ustáli  a zakrátko se vzali.

Že by konečně happy end? Bohužel, za pár měsíců po svatbě podlehl muž nevyléčitelné nemoci. Byl to trest za to, že chtěla dosáhnout štěstí za cenu neštěstí jeho první manželky? Stalo se to, co se stát mělo? Teplo krátkého štěstí chladlo pod postupně převládajícím pocitem viny.  

Další vztah rovněž skončil smrtí manžela a tehdy se rozhodla zůstat sama. Stále jí zněla v uších slova jediné přítelkyně, která při ní stála za všech okolností: „Máš smůlu! Tvůj život je jako špatně zapnutý kabát. Jakmile dáš první knoflík do špatné dírky, tak těžko bude poslední knoflík na správném místě.“

Oč jednodušší je řešení vedlejších vztahů v současné demokracii. Někdy mám pocit, že teprve politik s mimomanželskými známostmi, je IN!

 

 

 

 

 

 

 

 

Můj příběh povídka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Kam se hrabou dnešní kamery na "stranické oko" . Domovní důvěrníci - to byl taky počin msty.
Drahomíra Stínilová
Je škoda, že už se na takové situace zapomíná a mnozí volají po starých časech. Ona to nebyla jen nevěra, ale stačilo říct svůj názor šéfovi dosazenému na vysoký post přes KSČ a ne přes znalosti. Bohužel takových pyšných pávů bylo a na vysokých místech ve státním sektoru stále díky bratříčkování ještě je. Teď už ne tolik, ale donedávna ano. Váš článek je ale hlavně o nevěře, která dnes neznamená tolik a o trestu za ni. Dokonce je to ostuda, když bohatý, úspěšný muž nemá mladou ženu. Ale já jim to přeju, ať si to užijou. Ti opelíchaní pánové i ty mladé dívky, které je tak strašně milují.
Katarina Schultzova
Tiež si myslím, že je to v ľuďoch. Kto to berie ako chvíľkové oblúznenie a nerozbije rodinu, tak to sa dá pochopiť. Mala som kolegyňu, ktorá ak sa jej niektorý zapáčil, neubránil sa jej, ale nikdy si ho neprivlastňovala, keď bol koniec zostali kamaráti. Poviem úprimne, že sme ju veľmi odsudzovali. Ale väčšina manželiek sa ani nič nedozvedela lebo sme nemali srdce im to povedať. Konkrétne sa to týkalo aj nášho kamaráta, keď som mu dovrávala prečo to robí,povedal, že či žijem na mesiaci veď je to dnes šport. Podotýkam, že to bolo ešte za hlbokej totality. Teraz je z nej vzorná manželka a babka, ktorá sa stará o 3 deti svojho nepodareného syna. Možno jej tú mladickú nerozvážnosť takto vtátil osud.
Hana Šimková
Bohužel studium VUMLU blbcům pomohlo na vyšší místo , ale gramatiku a slušné chování je nenaučilo. Pod jedním takovým jsem pracovala asi za trest.Štěstí, že né moc dlouho.
VANDA Blaškovič
Takový pracovní kolektiv bych nikdy netolerovala. I za totality se člověk mohl ozvat, pokud to dokázal. Dala bych výpověď. Již jen proto, že předpokládám, že právě v tomto kolektivu byli schopni nařizovat zaměstnancům i studium na VUMLU. Hrůza, to bych fakt nepřežila....) Jaké štěstí, že se doba změnila!
Zdenka Jírová
Nikdo nemá předurčený osud, a proto je dost surové své přítelkyni nějaký osud předpovídat. Také jsem se setkala s podobnou předpovědí u své známé a ta tím trpěla celý život.
ivana kosťunová
vždy mě byli odporní tihleti samozvaní soudci, co si osobovali právo určovat ostatním co mají a co nemají dělat, jak se mají či nemají chovat. akde brali tu jistotu, že oni jediní mají patent na rozum ? Věřím , že bylo velmi těžké nenechat si od nich vnutit pocit viny, nedokonalosti. To oni uměli dokonale. Dnešní doba má svoji morálku a svoje soudce
Hana Šimková
Jo láska je láska, ale trestuhodné je tzv. láska na úkor jiných a hlavně dětí.Dnes ovšem se mladé děvy zaměřují na bohaté kořeny a je jim úplně jedno, kolik neštěstí způsobí. Ovšem když potom zle dopadne tento ješitný , zblbnutý dědek, tak toho mi není vůbec líto.
Zuzana Pivcová
Víte, Jano, špatně zapnutý kabát se dá až nahoru rozepnout a začít zapínat znovu a správně. Jen lidé jsou někdy moc "chytří" a ve skutečnosti jen osobně zatrpklí, nepřející a tím i zlí. Pamatuji si, že u nás na jednom pracovišti také navázání mimomanželského vztahu řešila strana. Bylo to však na popud dotčené manželky. Ale asi to tak bylo i dříve, vzpomeňme na Lídu Baarovou a Goebbelsovu manželku Magdu, která žádala Vůdce o nápravu.
petr stejskal
U nás v práci byly také případy, kdy se do sebe zakoukali ženatí, vdané. Nikdy to neešil žádný stranický spolek. Vždy to je jen o lidech. V tom příběhu to byla jen zlá závistivá ženská. Myslím tu funkcionářku. To, že to řešily nějaké vrchní výbory bylo jen proto, že ta baba to hnala do extrému. Asi na toho ředitele měla chuť sama, nebo ji odmítl. Byla to jen a jen msta. Posudky se asi dělly na přání. Já se s ničím takovým nesetkal A to můj parťák byl komunista, docela bych řekl asi přesvědčenej. A taky měl milenku i když doma měl ženu. To není o režimu. to je o lidské blbosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...