Červená řepa - zdravá a chutná večeře
FOTO: archiv autora

Červená řepa - zdravá a chutná večeře

20. 2. 2016

Máme rádi červenou řepu. Kdysi jsem ji vařila, ale to trvá dlouhé hodiny (nebo min. hodinu v papíňáku). Asi rok nebo dva zpátky jsem viděla v TV, že se řepa může i upéci a tak ji peču. Nejen, že tento proces trvá o mnoho méně času, ale řepa získá jinou chuť a celý byt je provoněný bylinkami.

Způsob pečení: v alobalu

- řepu očistím (oloupu), umyju a dám do středu alobalu
- pokapu olivovým (nebo jiným) olejem
- dám tymián a osolím, (lze přidat koření dle každého chuti - provensálské třeba)
- zabalím do takové "bomby" a dám péct... 45 - 60 minut podle velikosti řepy.

Peču najednou tak 6 kousků a dělám pak různé varianty.

Minulý týden jsem udělala Carpaccio s kozím sýrem. Bylo to vynikající, dostatečně syté a oba s manželem jsme si moc pochutnali. Vím, že se salátem by to bylo ještě hezčí, ale nám stačila řepa a sýr (ten je kozí s bazalkou).

Tento týden jsme měli  řepu nakrájenou na plátky, uprostřed bylo trochu kysané smetany a navrch posypané opraženými slunečnicovými semínky, malinko jsem si přidala Chia semínek.

Jindy si jen upečenou řepu nakrájíme na tenké plátky a jíme ji místo sladkostí nebo k nějakému jídlu jako přílohu. Máme ji ovšem rádi teplou, takže pokud je připravená předem, dám na minutku do mikrovlnky. Ale nejlepší je čerstvě upečená, právě vyndaná z trouby.

Výborná, lehká a zdravá večeře.

Dobrou chuť Vám přeje Lenka :-)

recepty
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Dobrý nápad.Pečenou řepu jsem ještě nejedla.Mám ráda zavařenou-s křenem.Asi zkusím i upéct.
Jitka Valachovičová
Leni, určitě veliká dobrota....nedávno jsem si udělala něco podobného s tvrdým kozím sýrem, polníčkem a balsamicem.
Ladislav Vesecký
Dobrý recept, už jsem i tuto variantu ochutnal a skvělé.
Lenka Hudečková
Já sama jsem řepu jako dítě neměla ráda, ve škole, co nám ji dávali k rizotu, nebyla dobrá, ale naučila mě ji jíst moje první paní tchyně. Dělala domácí, strouhanou s křenem a to byla lahůdka. Od té doby ji mám ráda. Dlouho jsem ji jen vařila, až poslední asi dva roky raději peču. A to je teprve lahoda. Zítra ji zase udělám a už se moc těším :-)
Lidmila Nejedlá
Díky Lenko, vyzkoušíme to.
Elena Valeriánová
Červenou řepu mám taky ráda, peču ji společně s česnekem, nakrájenou na měsíčky, ale ne v alobalu. Peču ji v malém pekáčku. Mám ji ráda i k masu jako příloh. Dělám z řepy i salát s cibulí,zálivka je z medu, olivového oleje a citrónu. Prostě řepa do našeho jídelníčku patří, stejně jako dýně a cukety. Tvůj recept určitě vyzkouším, horší to bude s tím kozím sýrem, já ho mám ráda, ale manžel ne. Budu muset vymyslet pro něj náhradní variantu.
ivana kosťunová
Červená řepa má prý protirakovinové účinky. Na silvestra jsem dělala pomazánku na chlebíčky z červené řepy a křenu-poněkud nezvyklé, ale dobré. Jiné recepty neznám, takže díky za tenhle.
Jarmila Komberec Jakubcová
O pečení řepy čtu poprvé a určitě vyzkouším. mám ji moc ráda, ale nebaví mi ji tak dlouho vařit.
Alena Vávrová
Také mám moc ráda červenou řepu. Dá se koupit již předvařená, dělávám si různé saláty a je výborná s křenem. Pečenou musím teprve vyzkoušet.
Jitka Chodorová
Taky mám ráda červenou řepu,a dokonce jí učím jíst i mého muže, díky Lenko za recept, hodí se.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.