Máme rádi červenou řepu. Kdysi jsem ji vařila, ale to trvá dlouhé hodiny (nebo min. hodinu v papíňáku). Asi rok nebo dva zpátky jsem viděla v TV, že se řepa může i upéci a tak ji peču. Nejen, že tento proces trvá o mnoho méně času, ale řepa získá jinou chuť a celý byt je provoněný bylinkami.
Způsob pečení: v alobalu
- řepu očistím (oloupu), umyju a dám do středu alobalu
- pokapu olivovým (nebo jiným) olejem
- dám tymián a osolím, (lze přidat koření dle každého chuti - provensálské třeba)
- zabalím do takové "bomby" a dám péct... 45 - 60 minut podle velikosti řepy.
Peču najednou tak 6 kousků a dělám pak různé varianty.
Minulý týden jsem udělala Carpaccio s kozím sýrem. Bylo to vynikající, dostatečně syté a oba s manželem jsme si moc pochutnali. Vím, že se salátem by to bylo ještě hezčí, ale nám stačila řepa a sýr (ten je kozí s bazalkou).
Tento týden jsme měli řepu nakrájenou na plátky, uprostřed bylo trochu kysané smetany a navrch posypané opraženými slunečnicovými semínky, malinko jsem si přidala Chia semínek.
Jindy si jen upečenou řepu nakrájíme na tenké plátky a jíme ji místo sladkostí nebo k nějakému jídlu jako přílohu. Máme ji ovšem rádi teplou, takže pokud je připravená předem, dám na minutku do mikrovlnky. Ale nejlepší je čerstvě upečená, právě vyndaná z trouby.
Výborná, lehká a zdravá večeře.
Dobrou chuť Vám přeje Lenka :-)