Plesová sezóna
FOTO: archiv autorky

Plesová sezóna

7. 2. 2016

Nedávno jsem se zastavila u výlepové plochy v našem městě, kde se právě čerstvě skvěly nabídky zábavy v únoru. Únor byl odjakživa měsícem masopustních veselic, zabíjaček, karnevalů a zejména plesů. Únor, i když je to ještě mrazivý zimní měsíc, který většinou nešetří sněhem a mrazem, bývá předzvěstí nového jara. Svátek Hromnice nám říká, že je o hodinu více světla. Jarní práce na polích ani na zahradách ještě nenastaly, a tak se můžeme věnovat zábavě.

Jsem „městská“, celý život žiji ve městě, proto jsem vždy využívala možnost navštívit nějaký ples. Můj manžel také rád tancoval a měl smysl pro zábavu, pár dobrých veselých přátel se také našlo, a tak jsme si plesy užívali. Bývalo jich (a snad i nyní je) hodně – myslivecký, zahradnický, městský, porcelánový, ples vousatých pánů i maškarní karnevaly. Mezi tím samozřejmě maturitní plesy místních škol.

Probírala jsem se fotografiemi z těchto plesů a několik jsem jich ofotila, protože o digitální fotografii se nám v té době ani nezdálo. Prosím proto o shovívavost k jejich kvalitě, některé jsou staré 50 let. Jsem na nich já s mužem a našimi přáteli.

Trochu vám situaci na fotkách přiblížím. Velmi populární býval Ples vousatých pánů – sehnat vstupenky chtělo mít známého v tenisovém klubu, který tento ples pravidelně pořádal. Na plese byl přítomen maskér z divadla, který za mírný poplatek bezvousým pánům přičaroval tento znak mužnosti dle přání. Na mých fotkách nikdo z pánů nemá vous vlastní, vše je práce profesionála. Samozřejmě zde byli i vousáči „přírodní“ a o půlnoci se soutěžilo o nejkrásnější pravý nebo získaný vous. Kolem toho bývala velká švanda.

Také myslivecký ples byl oblíbený, dala se tu v bohaté tombole získat nějaká „divočina“ do kuchyně.  Mně se podařilo vyhrát jednou 1. cenu – celou srnku, nechali jsme se zvěčnit i s „úlovkem“ a já pak pozvala celou společnost na večeři se srnčím na víně, kterou jsem vlastnoručně připravila. Tak jsme si plesovou zábavu ještě prodloužili.

Mnoho veselých příhod jsme zažili na maškarních plesích. Masky jsme si částečně vypůjčili v divadelním fundusu a částečně ušily samy. Tak to jednou byla přehlídka dobových plavek, podruhé jsem ve skupině čínských gejš i s mandarínem nebo jako domino na benátském karnevalu. Tam s námi byl i můj synovec, který si masku pračlověka sám vyrobil s pomocí originální masky. Měl velký úspěch.

Těch plesů byla ještě celá řada. Dnes na ně s úsměvem vzpomínám.

Moje próza Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Zdenko,krásné vzpomínky na mládí..To jsme byli krásní a nezkrotní.Teď už jsme jenom zkroceni.
Lenka Hudečková
Také jsme kdysi dávno, v mém minulém životě, chodili na plesy. Největší výhra v tombole byl asi 1,25 m dlouhý a velký sumec. Měli jsme souseda kuchaře, tak jsme se s ním rozdělili a nechali si tu půlku udělat od něho. Byla to jedna z nejlepších ryb, jakou jsem kdy jedla. Další větší výhra byl bažant, ale ten mě zklamal. Moc práce se škubáním a nakonec bylo tak málo masa, že to stačilo jen Ex manželovi.
Jana Slavíková
Ach jo, dokázala jsem absolvovat 26 bálů za sezonu. Od ledna každý pátek i sobotu, poslední býval maturitní ples průmyslovky v polovině dubna. Pak jsem bývala služebně mimo město, pak jsem se vdala za odpůrce tance a bylo po tanečkách. V posledních letech jsem se zúčastnila dvou "plesů", kde místo tanečního orchestru malá skupina vyluzovala zvuky podobné válcovně plechu. Ale vzpomínka na to, jak jsme s mým tanečním partnerem vpluli na parket s prvními tóny zahajovacího valčíku mi zůstala. A ještě mi zůstaly jedny taneční páskové botky na vysokém podpatku, když si je obuji, mám skoro závrať, chodit v nich můžu jen když se opírám o zeď :-)
Jaroslava Handlová
Plesy pro mne již ožívají také jen v krásných vzpomínkách. Chodili jsme v partě 3 párů, bývalo veselo. Jednou jsem tam vyhrála prasečí hlavu! Ostatní záviděli (byla velká a pěkně nazdobená), já jsem z toho však moc odvázaná nebyla. Vůbec jsem tehdy neměla ponětí, jak se to nechá zužitkovat. Pozvali jsme si domů kamaráda z jatek, který to zpracoval na samé dobroty. A bylo zase veselo...
VANDA Blaškovič
Krásný pár, krásné plesy....řekni, kde ty kytky jsou...
Soňa Prachfeldová
Krásná vzpomínka a fotky na plesové období. Také jsem měla plesy moc ráda, tancovalo se a zpívalo, o půlnoci tombola, později na vesnici, tam jsme i nosili věci do tomboly, jedině nás štvala galerka, tam babky zíraly dolů, kdo s kým a jak :-) . Bylo to pěkné. Zrovna v sobotu jdem na ples do sokolovny,ta je pořád pěkně retro, tak uvidíme, jak budem křepčit - je to maškarní .
petr stejskal
Fajn vzpomínka na mladé časy. Já od mládí jsem vesničan a k vesnicí pařívaly plesy. Pamatuji si,že kdysi chodívalo se zvát na plesy a přitom se prodávaly vstupenky. Mnozí si koupili jednu vstupenku,jen aby podpořili pořadatele. A tak plesy bývaly časté. Jak jiní píší, hasiči, myslivci,zahrádkáři, maškarní a jiné. Plesy také sloužily k tomu,aby se dámy trochu předvedly. No bývalo na co a kam koukat. Nebyla to noblesa,byla to většinou parta. Vím,že jsme my , mužští chodívali dřív do hospody ,držet místa. Jinak býval ples obsazený. netancovaly spolu jen příslušné páry,ale pěkně se to točilo kolem stolu, případně i stolů jíných. A z plesu jsme dokázali jít ráno rovnou do práce. Jen převlíknot a mazat. Dnes,ač bydlím na vesnici, plesy zmizely. Kapely zdražily a nebo takových,které zábavu bez řevu udělají je málo. A nějaký disdžokej nemůže udělat ples. Tam patří kapela. Navíc lidi zpohodlněli. Ta televize je neštěstím. I když je tam výběr zoufalý. Koukám na tu kravatu. Ta na záčátku byla na krku. Říkalo se ,že každý vůl musí být uvázaný,ale pak kravaty mizely, a i saka na židle. A když zahrála kapela tu správnou,tak i zpěv se ozval. Škoda,že všechno odnesl čas, jak zpívá Walda
Helenka Vambleki
Pár plesů jsem si užila jako mladá. Pak už nebylo hlídání dětí, tak dvacet let útlum a teď toho svého na ples nedostanu ani heverem - ještě tak nanejvýš jednou za rok na tradiční řeckou zábavu, kde se ale netančí polka s valčíkem....a to já kdysi milovala!!!
Marie Magdalena Klosová
Ty šatičky jsou půvabné a plesy tenkrát měly svou úžasnou atmosféru.Jo a byli jsme o něco mladší a hudba o něco méně uřvanější.mm
Zuzana Pivcová
Moc hezké a pro mě i dojemné. Když si dva lidé rozumějí a navíc ještě i oba rádi a dobře tancují, to pak musí být opravdu krásné zážitky, jít spolu na plesy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...