Kvetou vilíny
FOTO: autorka

Kvetou vilíny

5. 2. 2016

Hamamelis je vilín. Je šest druhů těchto keřů pocházejících z východní Asie a severní Ameriky, které zdobí naše parky a zahrady už od začátku února. Nevadí jim mráz a sníh. A krásně voní. Keř se rozrůstá spíš do stran, než do výšky, má zelené plstnaté listy podobné lískám, které na zimu opadají.

Květní poupata se objevují na větvičkách už o vánocích a koncem ledna se rozvíjejí. Jakmile je mráz pod -6 °C srolují se zase do šupiny a chrání tak poupě. Při změně teploty se zase rozvinou. Několikrát to mohou udělat bez poškození květu. Kalich je červený a koruna žlutá. Plodem je tobolka s dvěma černými semeny.

V parku, kde venčím psa, jsou jen dva druhy a už několik dní krásně kvetou. Zimu mám ráda, ale z těchto apoštolů blížícího se jara mám vždy radost. Kvetou vilíny! Připravují se sněženky! 

fotografování příroda stromy
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Tak konečně vím,co je hamamelis,čili vilín a děkuji za milé vysvětlení. mm
Dana Kolářová
Pěkný předzvěst jara.
Alena Tollarová
Vilíny neznám. A jsou tak krásné.
Zuzana Pivcová
Vím, že vilín viržinský je používán i v homeopatii, ale momentálně si nemohu vzpomenout, na co. To teď nevadí, jsem ráda, že vidím, jak je zajímavý a krásný.
Hana Rypáčková
Taky bych tento keř chtěla na zahradu, ale neviděla jsem ho v nabídce. Je opadavý a listy porostou až na jaře, po odkvětu. Znám ho z parku, kde ho stále znova a znova obdivuji.Kdy rozkvete a začne mrznout, zkroutí se ty žluté lístečky a bojím se, že je po květu. Je to nezmar, zase se otevře. Čemeřice kvete krásně, ta bílá se mi líbí.
Naděžda Špásová
Hanko, tak to taky neznám. Udělala jsi moc pěkné fotky. Nám na zahradě už leze čemeřice. Doufám, že to nepomrzne. *****j
Helena Votíková
I já asi špatně koukám kolem sebe. Taky jsem tento keř neviděla. Koukala jsem do wikipedie a tobolky jsou mi ale povědomé.
Jitka Chodorová
Hanko, taky si nejsem vědoma, že bych tento keř někde viděla,a to bydlíme od vás jen asi 50km.Tak díky, že jsi nás s ním seznámila. Také mě potěší každý jarní květ.
Eva Mužíková
Hani, skvělý popis tohoto keře, který jsem nikdy neviděla. Tady zatím příroda pospává, což je dobře...
Alena Vávrová
Již jsem chválila na foto dne. Tady u nás jsem se s vilínem nepotkala, ale znám jej od mých zahradníků. Mně dnes na sluníčku kvetlo několik botanických krokusů (to jsou ty fialové), sněženky mají poupátka a také oba druhy čemeřice. I mne moc těší jarní první kvítečky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...