Věrní kamarádi - kočičáci
FOTO: autorka

Věrní kamarádi - kočičáci

5. 2. 2016

Dovolte mi představit mé dva kamarády, který říkám "kočičáci". Je to kocourek Piškot a kočenka Britunka, občas jí říkám Brusinka.

Už od svých dětských let jsem měla ráda zvířátka, ať to byli králíci, které pěstoval můj otec, tak kočenky. Můj kocour v dětství se jmenoval Felix a byl to můj největší kamarád. Jenže moje maminka mi nedovolila kočky chovat doma, na noc je vždy vyhnala spát na půdu, aby chytaly v seně myšky.

Když jsem se provdala, pořídili jsme si k synovi také menšího pejska - křížence špiclíka a něco uličního. Trochu mi ho připomíná podle fotek pejsek Bertík. Byl to úžasný psí kamarád, který s námi žil 16 let. Když byl už hodně starý, dala mi kamarádka malé kotátko - měla kočku, která jí přinesla  2x ročně čtyři koťata a ona je rozdávala na potkání. Kočička se jmenovala Kočka-Vločka a Bobík (tak se jmenoval) ji přijal velmi hezky.

Kocourka Piškota našla moje nejstarší vnučka, které v té době bylo 10 let opuštěného a naříkající u popelnice, kde ho někdo pohodil. Kocourek byl hodně zbědovaný, ale podařilo se nám z něho vychovat statného kocoura. A aby nebyl sám, chtěla jsem si k němu pořídit kočičí kamarádku. Nejvíc se mi líbily britské modré nebo mourované. Jednou, když jsem jela nakupovat do obchodního centra Globus, uviděla jsem v přízemí ve výkladní skříni dvě malá koťátka britky modré. Přiznám se, že jsem byla naprosto zděšena, jak je možné takovým způsobem prodávat koťátka. Tak jsem ihned jednu kočičku koupila a druhou si odvezla moje kamarádka. To byla poslední koťata, která tento obchod takovým způsobem prodával.

Kočenka Britunka si velmi rychle zvykla na nový domov a spolu s Piškotem tvoří nerozlučnou dvojici. Oba jsou vykastrovaní, protože další koťata bych asi nezvládla. Každý má rozdílnou povahu i chutě. Piškot miluje syrové masíčko - tak mu jednou týdně dávám "malou myšku", Brituna zase má ráda kočičí granule všeho druhu. Oba ale žijí v duchu reklamy "kočky by kupovaly Whiskas", jenže nemají korunky. Britka je mazlivá holka a Piškot je velký lovec. Občas na zahradě ulovil i ptáčka, a tak musí mít na krku zvoneček, aby zvuk ptáčky varoval před predátorem.

Když se Piškotovi občas něco podaří ulovit (motýl či brouk) přinese ho Britunce, aby z toho také něco měla. Oba ale myši neloví. To jsme zjistili, když nám vlezla na podzim do garáže myš. Oba kočičáky jsme zavřeli do garáže a považovali jsme problém za vyřešený. Dopadlo to tak, že myška vesele rejdila po garáži a kočičáci spolu spali v jednom regálu. Nakonec vše vyřešila pastička na myši.

Kočičáci mají hezký domov, v létě spolu lítají po zahradě a v noci spinkají v zimní zahradě, kde mají veškerý kočičí komfort a svoje plné mističky. Protože bydlím v domečku společně se synem a jeho rodinou, tak když jsem na cestách, oni se o ně postarají. Britunka ale vždy po mém návratu dva dny se mnou "nemluví". Je uražena, že jsem od ní odjela.

Jak jsem již psala, kočičáci bydlí v zimní zahradě, kam chodí i na svoje WC. Když je zima, přírodu sledují ze svých posedů a sníh mají rádi jen na pohled z okna. Jsou velmi čistotní a jen občas trochu pelichají. Život se zvířátky je krásný a jsem ráda, že moje vnoučata mají vztah k příroě právě prostřednictvím kočiček. Jinak máme v domečku ještě 4 křepelky a jednu akvarijní rybičku.

  

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Přibová
Paní Jarmilo, je to milé povídání o kočičácích. My máme 5 koček a 2 psy. Je s nima veselo. Taky se o nich se sestrou pokusíme napsat. Strašně se s nima zažije příhod, že? I moje dcera se synovcem si našli vztah ke všem zvířatům právě přes kočky.
Hana Rypáčková
Jsou to kočičáci zelenoočičáci..Jedna dcera má kočky, ostatní spíš psy.Ale já mohu obojí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.