Rozkvetlé fialky
FOTO: archiv autorky

Rozkvetlé fialky

4. 2. 2016

Když je ještě venku zima, fouká nepříjemný severní vítr, to je pak dobře u kamen. S čím by se měl člověk, který miluje květiny potěšit?

V neděli jsem vás seznámila s orchidejemi, které jsou moje exotické krásky - královny, pěstované na jižní straně obyváku na parapetu vnitřního okna. Dnes vám nabízím ochutnávku obyčejných, malých, něžně roztomilých fialek, které když kvetou, je to taky radost. Ale co je malé, bývá někdy i milé. Zdobí mé okno v ložnici na severní části domu. Však posuďte sami.

Tato rostlinka se dobře pěstuje. Dostala jsem pár lístečků od sousedky, které jsem nechala ve vodě zakořenit a nasázela je do hlíny proseté s pískem. Pomalu rostly, z jednoho stvolu a lístku, se rozrostlo několik lístečků, jež později nasadily uvnitř lístků na květ.

Je to nenáročná rostlina pro nenáročné pěstitele. Vůbec je nehnojím, jen do zavažovací misky přileji vodu. Tuto vodu absorbují do části kořenů, nesmí se zalévat shora. Nesnášejí podmočenou půdu, uhnily by. Občas jim oberu suché lístky u kořenového systému a po odkvětu oberu suché květy.

Je to tak zajímavé pozorovat, jak rostlinkám přibývá v zelených lístcích mnoho fialových květinek.

No není to nádhera!?

bydlení květiny
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Krásné fialky, kdysi jsem je pěstovala doma i v práci. Ale pak mi nějak odešli.
Alena Vávrová
Tvoje fialky jsou opravdu nádherné. Já už mám tu svoji modrobílou dlouho a už má pořádný "krk", ale pořád kvete jako blázen. Pro jistotu už jsem si ji namnožila. Já všem kytičkám občas podstrčím hnojivou tyčinku, do malého květníčku jen půlku. A fialky opravdu zalévat jedině do podmisky.
Elena Valeriánová
Kdysi jsem je pěstovala na kuchyňském okně,byla to nádhera, ale pak mi postupně uhynuly. Ale ráda bych je zase měla. A víte, že ty africké fialky jsou původem z Tanzánie? Dnes to byla otázka v AZ kvízu. Vaše fialky jsou překrásné.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nádherné fialky, já jsem měla 3 ale všechny mi postupně uhynuly. Jsem pořád na cestách a moje rodina mi z kytiček občas udělá sušenky. Po návratu z Maroka si je opět zkusím koupit.
Alena Várošová
Děvčata milá,díky za komentáře.Opravdu jsou nenáročné,kosmetiku jim nedělám jako sobě a samy to vidíte,že přes listy se prodírá květenství.Mám už je dlouho,ale když se přemokří,tak se většinou nezventí a uhynou.Zatím se jim daří na severní staraně v ložnici.K paní Květě H. nevím co je to Honzík?A možná ostatní taky ne.Tak je holky začněte pěstovat,nic to nestijí a odmění se vám krásnými kvítečky.
ivana kosťunová
Také jsem mívala fialky , ale dlouho nevydržely. Teď už vím proč-zalévala jsem shora.
Marie Novotná
*****
Lenka Hudečková
A zapomněla jsem, že je také zalévám dolů do misky a nikdy ne nahoře do hlíny...
Lenka Hudečková
Alenko, pěkné fialinky máš. Líbí se mi, když je fialka opravdu fialová :-). Mám doma českou fialku (také fialovou) a také africkou, což by měla být ta s kudrnatým květem. Aspoň si to myslím. Ty jsem tenkrát dostala od jedné paní a sama jsem si je z lístků zasadila. Letos musím na jaře všechny kytičky přesadit, zaslouží si to...to bude práce aspoň na týden. Ať Ti Alenko, kytičky dělají stálou radost.
Eva Mužíková
Já mám Alenko jen tři, také je zalévám do misky, jsou nenáročné. Mám zkušenost, že ta, kterou člověk z neznalosti pěstování přemokří se už nevzpamatuje. Nebo to sice přežije, ale je dlouhou dobu jako " gumová"... Ať se dále daří.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.