Můj seniorský život: Učíme se s vnukem
Ilustrační foto: ingimage.com

Můj seniorský život: Učíme se s vnukem

29. 1. 2016

Jsem v penzi již dva roky a musím se přiznat, že život, kdy sice nic nemusím a téměř vše jen mohu, se mi ani trochu zpočátku nelíbil. Měla jsem práci, která byla kreativní, velmi mě bavila a chybí mi. 

No nic, teď k věci. Člověk musí přijmout běh života a naložit s ním tak, aby byl pokud možno spokojený. Takže jsem si řekla, co všechno budu dělat, abych nestrádala ukončením zaměstnání a ztrátou společenských kontaktů. Ať děláte co děláte, život v práci mezi lidmi, pokud nejste autista, vám musí v penzi chybět. I pocit zbytečnosti se dostaví.

Tak teda, za prvé si doplním vzdělání v oboru, který jsem nestudovala, což jsou přírodní vědy, zejména matematika a fyzika, a naučím se něco, co neumím a udělá mi radost - naučím se kreslit a malovat. Protože mám jediného vnuka, usoudila jsem, že mu budu takovou babičkou, jakou mi byla moje babička, na kterou velmi často s láskou vzpomínám a která mi hodně zpříjemnila život. A nakonec i když ne s menší váhou důležitosti, jsem zakomponovala do svého režimu v penzi co nejvíce sportu (jóga, lyže, kolo, plavání, hory) a přehršli čtení, na dohnání neznalostí z historie.

No a když se na to teď s odstupem času podívám, tak musím říct, že všechny tyto aktivity jsou vlastně tím, co jsem při vytížení v prácí a rodině nestíhala, a co mě baví, takže se okruhem dostávám k tomu, že pokud si člověk ujasní co chce, tak skutečně nemá důvod být nespokojený a jak říká s oblibou můj syn, člověk se musí pořád snažit.

Abyste ale měli také něco z mých zážitků, tak musím napsat, že mě velmi překvapilo, že na matematiku a fyziku chodí na univerzitu třetího věku především ženy. Nevím co si mám myslet o mužích, že by všechno už věděli? Že na jógu muži - senioři nechodí, to mě vůbec nepřekvapuje, ale že na svazích hor, nebo v sauně si připadám jako relikvie, (bez ohledu na zastoupení pohlaví), to mi trochu vadí. 

Nejdůležitější mi ale přece jen v mém penzijním životě připadá, aktivně se účastnit vývoje dítěte a pomáhat mu tam, kde rodiče kvůli práci nemohou.  A proto s vnukem píši úkoly, rozebírám jeho dětské starosti, jezdím s ním na tenis, na lyže, chodíme po horách, a snažím se o jeho rozhled, i když musím mnohdy soutěžit s různými internetovými aplikacemi. Samozřejmě je vnuk přínosem i pro mne. 

Takže, vážení senioři, uznávám, že tento věk má také něco do sebe a možná není tak zbytečný, jak se někteří naši mladí spoluobčané snaží prezentovat. 

Přeji všem seniorům hodně zdraví, aby mohli dělat to, co chtějí, a domnívám se, že mohou, pokud skloubí své aktivity se svými možnostmi.

Můj seniorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

Můj seniorský život
Autor: Marta Teplá
Hodnocení:
(4.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Jiný než aktivní a pestrý seniorský život si nedovedu představit. Vtáhla jsem do něj švagrovou, ta sousedku a teď si to společně užíváme všechny tři
Lidmila Nejedlá
Ano, nekoukat jen z okna...
Eva Mužíková
Jen tak dál paní Marto.*****
Lenka Hudečková
Hezky napsané :-)
Naděžda Špásová
Dobře napsané, Marto. Je důležité si v důchodu nepřipouštět pocit zbytečnosti. Vy máte spoustu aktivit, takže u vás to určitě nehrozí. Já jsem v důchodu 6 let a ani jednou se mi nezastesklo po práci. A s bývalými kolegy jsem v kontaktu, takže nic nemusím, jen chci. Přeji vám, aby vám váš elán vydržel hodně dlouho.
VANDA Blaškovič
Ano, ano...učení s vnoučaty moc dobře také znám. Učíme se navzájem, jak píšete. Nyní jsme společně prožívali čekání na psaní perem a na vysvědčení. "Babičko, já se už nemůžu dočkat, až budu psát perem....!"....:))
Hana Rypáčková
Já do důchodu vplula a plavu a plavu.....Rozhodně je nejdůležitější zdraví. Pak jde všechno samo...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%