Analýza sportu
FOTO: archiv autorky

Analýza sportu

26. 1. 2016

Svůj článek jsem nazvala Analýza sportu. Nebojte se, nebudu rozebírat jednotlivá sportovní odvětví. Postrčilo mě k tomu zhlédnutí několika sportovních akci, jako byl biatlon v Itálii, nebo alpské lyžování v Rakousku. Proto jsem se rozhodla, že - ač nesportovec - o sportu napíšu. 

Předem chci podotknout, že nemám absolutně nic proti sportu a sportovcům, ať profesionálním nebo amatérským. Dokonce jsem jako holka několik sportů dělala, než mi to doktoři po zjištění, že nemám vyvinuté kyčelní jamky, zatrthli. Mám všeobecné znalosti v mnoha sportech, takže v tomhle směru nejsem negramot.

Hodně sportovců je i mezi íčkaři, i když tam si nejsem jistá, jestli někteří nejsou na turbopohon, když jsem si z různých příspěvků přečetla jejich tělesnou aktivitu. Ale vrátím se k lyžování. Už delší dobu fandí naše rodina českému biatlonu a máme rádi i sjezdové lyžování. A teď se dostávám k podstatě věci.

Co je sport? Dobrovolné týrání své tělesné schránky, spousta bolesti, úrazů i trvalých, neetické chování, rivalita, úplatky a v tom nejhorším případě i smrt. Na druhou stranu je to radost z pohybu, radost z vítězství, nová krásná přátelství, hrdost a nelze pominou ani finanční stránku.

Napsat tohle mě donutilo několik docela hrozivých úrazů sjezdařů v Rakousku. Prostě sportem k trvalé invaliditě.

Takže sportujme, týrejme své pomalu chátrající tělo, ale vždycky se ho zeptejme, jestli to zvládne, a pak ho odměňme něčím, co mu udělá dobře. Nic se nemá přehánět, tedy ani ty dobroty. Užívejme si radostí, které nám život přináší a těšme se z krás, které jsou kolem nás.

Úvodní foto je z Opárenského údolí v Malých Žernosekách.

glosa Moje próza sport
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Děkuji za vaše příspěvky. Trochu naivně jsem si myslela, že to zaujme víc lidí. Mám pocit, že si ty články píšu pro sebe. A je mi to docela líto. Ještě jednou děkuji.
Soňa Prachfeldová
Špičkový sport, to je makačka za slušný peníz. Nejsem divoch, ale pohyb potřebuji, z nečinnosti mě bolí celý člověk. A všeho s mírou.
Hana Rypáčková
Týrala jsem své tělo nečinností / v čekárnách nemocničních vyšetření/, až jsem šla plavat, lítala jak motorová myš a tak výborný pocit jsem si navodila.Dnes bruslení a ještě se půjdu provětrat se psem. Bolavé tělo potřebuje pohyb....
Květoslava HOUDKOVÁ
Jsem "příkladný nesportovec" - ani aktivně, ani pasivně - kdyby v dostupné-koncesní TV převažoval všude sport, asi bych ji odhlásila - ještě, že sport je zvlášť.
Jana Šenbergerová
Pěkně jste to sportování zanalyzovala. V našem případě bych o sportování nemluvila, ani jeden z nás k němu nikdy netíhl. Chodíme rádi, ale jsme oba omezeni úrazem, jezdíme na kole a po ránu se s notným hekáním snažíme vyrovnat s pěti Tibeťany. K oblíbeným aktivitám patří sex. Takže sice nic moc, ale zas tak málo to není, protože nás to těší. :-)
Eva Mužíková
Naděždo, já také určitě patřím k těm, kterým je sportování i v tomto věku blízké. ALE, nepřeháním to, vím, na co stačím.. Na hrozné pády sjezdařů jsem se také dívala, když se tuším ten první postavil na nohy, i já jsem si oddechla...
Alena Várošová
Hýbat bychom se měly dámy v každíém věku.Já už dosportovala před osmnáctými narozeninami.Stačí mi pohyb na dvorku,zahradě, dřevo,uhlí atd.Díky Naďo.
Jarmila Komberec Jakubcová
S partou cca 15 ti stejně ujetých seniorek jako jsem já se scházíme 2-3x týdně a pod záštitou naší seniorské organizace TOTEM chodíme s instruktorkou cca 6-8km lesem okolo Boleveckých rybníků.Aby se nám lépe šlapalo máme trekové hole a zakoupily nám žlutý batůžek, kde je i pláštěnka, tričko, čepice a lahev na pití.Vše žluté nápisem "Jedeme dál". Dnes jsem se s kamarádkou "zakecala" a zabloudily jsme.Místo 6km jsme šly 10km.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.