Lékaři radí diabetikům posílit před chřipkovou sezónou prevenci
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Lékaři radí diabetikům posílit před chřipkovou sezónou prevenci

24. 1. 2016

Lékaři nabádají cukrovkáře před nastávající chřipkovou sezónou k opatrnosti a posílení prevence, včetně očkování. Cukrovka totiž tím, že mění hladiny cukru v krvi, výrazně oslabuje imunitu. Diabetici jsou náchylnější k řadě infekcí a zvláště v nastávajícím chřipkovém období by měli být opatrní.

Počty diabetiků se za tři desítky let ztrojnásobily, s cukrovkou se u nás léčí přes 860 tisíc lidí, dalších až čtvrt milionu o ní neví, protože cukrovka jim zatím žádné zdravotní potíže nezpůsobuje. Cukrovka ničí cévy, jejím prvním projevem může být až mrtvice či infarkt.

Zvýšenou hladinu cukru v krvi zapříčiňuje nedostatečné působení hormonu inzulínu v buňkách. Buňky nedostávají cukr, trpí nedostatkem energie. Stoupá proto uvolňování cukru z jater.

"Bohužel i v případě správně vedené a dodržované léčby diabetu může vlivem akutních infekčních onemocnění, včetně obyčejné chřipky, dojít k rozkolísání koncentrace krevního cukru a celkové dekompenzaci pacienta s cukrovkou. Jeho zdravotní stav se může výrazně zhoršit a vyžádat si dokonce léčení v nemocnici," uvedla lékařka interní a diabetologické ambulance v Mělníku Jitka Kuchařová.

Velké zvýšení nebo naopak snížení cukru v krvi může ohrozit pacienta na životě. Během chřipkové sezóny mají diabetici až šestkrát vyšší pravděpodobnost, že onemocní. Pro jejich organismus je následně obtížnější se s infekcí vypořádat.

Dalším problémem je, že chřipka může cukrovku zhoršit. Diabetici jsou rovněž více ohroženi zápalem plic, který se může při chřipce rozvinout. Jsou častěji hospitalizováni a až s třikrát vyšší pravděpodobností než lidé bez cukrovky mohou na následky chřipky a její komplikace zemřít. "U diabetiků s přidruženým kardiovaskulárním onemocněním se odhaduje 240krát vyšší riziko úmrtí způsobené chřipkou," varovala lékařka.

Jako účinnou prevenci radí očkování, zdravotní pojišťovny ho diabetikům hradí. Zatím se stále očkuje, nástup epidemie se očekává koncem ledna. Přestože očkování sníží výskyt chřipkového onemocnění a až ze 70 procent zabrání hospitalizaci, je očkována necelá polovina diabetiků. "Očkování bych rozhodně doporučila starším diabetikům a pacientům s diabetem, kteří mají pokročilé komplikace svého onemocnění," shrnula lékařka.

 

cukrovka chřipka očkování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Nyní už i představitelé klasické medicíny mluví o nebezpečích vakcín a opírají se přitom o obrovské množství výsledků vědeckého výzkumu. Neúčinné a přímo škodlivé vakcíny, jako jsou třeba ty proti sezónní chřipce bývají lidem vnucovány prostřednictvím nákladných marketingových kampaní a zkreslených tvrzení o prevenci proti chřipce. Nebezpečí, která nám hrozí od vakcín, jsou velmi reálná - a přitom máme k dispozici přírodní alternativy, jako jsou například vitamín D nebo dostatek pohybu. Tyto jsou mnohem bezpečnější a efektivnější metodou, jak se vyhnout nákaze. Zdroj: http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1622-zprava-vydana-institutem-pro-medicinu-potvrzuje-nebezpecnost-vakcin
Jiří Libánský
Doktorka mne do očkování nutila dost nevybíravým a důrazným způsobem. Také argumentovala cukrovkou. Ale odolal jsem. Dá mi dost práce abych si udržoval silný imunitní systém, který mne před chřipkou ochrání. Nenechám si ho zničit. Očkovací vakcína ho totiž na dlouhou dobu pořádně rozhodí a na jiný chřipkový kmen a nebo jinou nemoc mám pak odolnost o hodně sníženou. Děkuji, nechci. Ani zadarmo.
Jana Slavíková
Moje zkušenost je opačná. Když mi zhruba před pěti lety moje praktická lékařka "vnutila" (jsme spolužačky ze základky) očkování proti chřipce se slovy: "Jsi na inzulínu, máš to zadarmo", řekla jsem si, že to pro jednou zkusím. Od té doby se o očkování na podzim hlásím sama a kromě mírné únavy druhý den po očkování (aspoň mám výmluvu, že polehávám) mi nic nebylo. Určitě k tomu přispívá i to, že zbytečně nevyhledávám davy lidí.
ivana kosťunová
Mám stejnou zkušenost. Od té doby, co se nenechávám očkovat proti chřipce, jsem zdravá. A citron s vovou ráno na lačno to jistí.
Jarmila Komberec Jakubcová
I když nejsem diabetička piji denně šťávu z jednoho citronu hned ráno abych nastartovala tělo k výkonu. V loni jsem měla nejhorší chřipku mého života i přesto, že jsem se nechala včas očkovat. Letos jsem se už nenechala.
Jana Šenbergerová
Všimli jste si, jak s námi cloumají různé sezóny? Ta okurková je oproti mnohým jiným zcela neškodná. Nejraději mám programování typu: " nástup epidemie se očekává koncem ledna." :-( Kdo by si dovolil neonemocnět, když je tu sezóna?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.