Můj seniorský život: Pohřeb prosím ještě ne!
Ilustrační foto: pixabay.com

Můj seniorský život: Pohřeb prosím ještě ne!

24. 1. 2016

Mám ve svém životě ještě nějaké plány a ten nejbližší je, podívat se na maturitní ples svého vnoučka, kam jsem byla pozvána. Pak mě také z klidu vyburcoval článek paní Heleny Hejdukové, jak krásně se stará o bábrlinky. Řekla jsem si, že dokud ještě můžu, že bych se chtěla starat také.

Byla jsem se u nás v léčebně zeptat a příští týden už se starat začnu. Další plány už jsou docela všední, jako máme v tomhle věku asi všichni. Ještě tady chvíli být a radovat se z toho, co nám život přinese hezkého (doufám, že hezkého). Do těchto plánů mi ale někdo chtěl zasáhnout dost neomaleně.

Dnes jsem totiž vstala na levačku a měla pocit, že se necítím úplně dobře, když v tom zazvonil telefon. Neznámý, docela příjemný hlas se zeptal, zdali bych se nechtěla pojistit. V pojistce je zahrnuta i úhrada za můj pohřeb, abych finančně ulehčila pozůstalým.

"Nechci ulehčovat pozůstalým," zařvala jsem do telefonu, až se ten na druhém konci vyděsil a zavěsil. Nějak se mi ale po tom telefonátu udělalo trochu lépe a začala jsem uvažovat, jestli jsem neudělala chybu. Jak vděčně by na mne pozůstalí vzpomínali, až by zjistili, že jsem si pohřeb zaplatila sama.

Moje divné úvahy ukončil pejsek, který mi oznámil, že má potřebu. No jistě, přece tu pejska nenechám samotného. To mu nemůžu udělat. Přestala jsem uvažovat o pohřbu, zacvičila si, vyvenčila pejska a zjistila, že se cítím docela dobře, ba přímo krásně.

Ne, já si konec ještě připomínat nechci. Vím, že příjde, ale pohřeb si platit nehodlám. Proč bych to měla příbuzným ulehčovat? Oni vědí, kam chci svůj popel rozsypat a víc už dost! Jsem ještě tady a hodně živá a chci tak ještě nějaký čas zůstat.

A doufám, že moji drazí si přesto na mne vzpomenou v dobrém, i když si ten pohřeb nezaplatím sama.

 

Můj seniorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

Můj seniorský život
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Hejduková
5 hvězdiček za článek a palec nahoru za rozhodnutí docházet do léčebny. Jinak reklama na pojistku je i médiích, tam to jde vypnout a ignorovat, ale je příšerné, že už agenti rozvinuli svoji činnost i v tomto neetickém směru. Na telefonáty typu nabídek a tzv. různých "průzkumů", jsem zpočátku odpovídala slušně, ale s přibývajícími, odpověď nemám zájem a nyní už slovy, zda nic jiného neumí, že musí otravovat lidi. Plný souhlas s Vámi, proč by člověk se měl zabývat financemi na svůj pohřeb, peníze lze šetřit a užívat si jich na daleko příjemnější a užitečnější věci. Navíc mám názor, že je morální povinností příbuzných zajistit důstojné rozloučení.
Zdenka Jírová
Před nedávnem jsem podobný leták našla ve schránce. Mohla jsem si vybrat i rakev, pomník a nevím co ještě, ani jsem to nedočetla. Etika je v prachu.
Marie Foltýnová
Hezky napsané.Tak se na ně musí.Také jsem to poznala na vlastní kůži.Když nás jednou navštívila docela milá paní.Zrovna jsme měli na oběd palačinky .Nemám ve zvyku řešit věci venku ve schodku.Tak jsem paní pozvala dál.Udělala kafíčko,nabídla palačinky.Paní palačinky slupla a začala nás lákat ,na nějakou pojistku.S díky jsme odmítli.To dopadlo celkem dobře:horší byl druhý případ.Kdy nás podvodem nalákala konkurenční firma na odběr elektřiny a plynu.To už jsem tady kdysi popisovala.Představila se jako zástupce naši firmy a že musí opravit špatný kód.Manžel to podepsal a byli jsme v pasti.Podepsal totiž smlouvy s konkurenční firmou.Tak začala akce Kulový blesk.Psala jsem dva doporučené dopisy,Posílala mejly a písemné výpovědi.A těch telefonátů,nespočet.Po dvou měsících průtahů,jsme se jich konečně zbavili a dostali na mé přání písemné odstoupení od smlouvy.Už nejsem tak vstřícná a věci řeším ve schodku s tím,že děkuji,ale nemám zájem.A tu práci vřele doporučuji.Také jsem zaměstnaná na zkrácený čtyř hodinový úvazek a jsem ráda,že jsem ještě potřebná.
Soňa Prachfeldová
Zasmála jsem se a ten nápad starat se o bábrlinky je skvostný. Pomocníků je všude potřeba, v každém spolku, či charitě scházejí dobrovolníci, vždy mě to moc potěší, když se dělá něco zadarmo , zejména když je to pro bezmocné a osamělé. A pohřeb prosím ještě ne !
Jana Šenbergerová
Nepřijde mi netaktní myslet na poslední věci, protože těm se zřejmě nevyhneme, ale lovci kandidátů mi také vadí. Hezky jste s nimi vyběhla, asi se divili, kolik života v sobě má takový senior. :-)
Naděžda Špásová
Hanko, nic si z toho nedělejte, jsou to tupci, kterým takt nic neříká. Obdivuji vaší péči o nemocné a osamělé lidi.
Alena Tollarová
Paní Hano, teď jsem se fakt srdečně zasmála. Dobře jste mu to řekla!!! Třeba se zamyslí. Ale spíš ne, mají to asi chudáci v manuálu ...
Hana Rypáčková
Nedej se Hani. A ta léčebna mě napadla hned. Když jsem tam měla nějaký čas maminku, dělala jsem dceru několika babičkám....
Hana Šimková
Ano neomalenost naším světem vládne. Jestli se někoho dotknete je přece vedlejší. Hlavně když na něm vylákáte třeba poslední peníze.
Zuzana Pivcová
Připadá mi to neurvalé, zkrátka to asi vezmou celoplošně podle ročníků a telefony samozřejmě dostanou od nějakého dalšího ochotného dárce, který s tím kšeftuje. Tuhle zkušenost ještě nemám, ale mně úderem šedesátky nabídli, že mi dají na dveře zvláštní zabezpečení s označením, že zde bydlí senior. Fakt vtipné. Denně odcházím před 6 do práce a díky označení si pak může můj byt někdo nezvaný v pohodě "prohlédnout".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.