Tak se musí na šmejdy
FOTO: archiv autorky

Tak se musí na šmejdy

21. 1. 2016

Posílám něco pro pobavení, ale i k zamyšlení... Není to náš osobní příběh, jak by mohlo vyznít, přišlo mi to e-mailem, ale je to vtipné a poučné. Proto si dovoluji napsat Vám to sem a snad Vás pobavím...

Náš děda se v důchodu začal nudit. Na pivo mohl každý večer, mazat mariáš taky – a co umřela babička, se kterou se kvůli tomu hádal, začalo mu chybět vzrušení. Pak ho zaujaly letáčky od firmy, která organizovala zájezdy spojené s nabídkou zboží.

Vymlouvali jsme mu to. Děda se nechá umluvit a nakoupí za drahé peníze nějaký nepotřebný šmejd! Děda ale prohlásil, že není blbý. Letáček slibuje výlet na Hlubokou. Kousek odtud byl na vojně. Nalejvárnu přetrpí a pak se zadarmo podívá do kraje svého mládí. A Lenka – to jest já – může jet taky, poučí se o historii a dá na mně pozor, když se tak bojíte.

To bylo zničující. Děda chce na výlet – a já kvůli tomu musím o prázdninách vstávat v sedm ráno. To je na sebevraždu. Jak ho mám hlídat?

Předváděčka zboží se konala ve venkovském kulturáku a zkraje to vypadalo, že mě tam nepustí, ale děda prohlásil, že u sebe musí mít ošetřovatelku.

Slova se ujal moderátor, až nestvůrně opálený ze solária. Vychvaloval jakousi zdravotní deku a bohužel se zaměřil na dědu.

„Jistě chcete být zdravý,“ řekl. „Kdo by nechtěl, že? Proto potřebujete naši zdravotní přikrývku. A nejen vy! Přikrývka je antialergická, nedrží se vní roztoči, takový astmatik se pod ní vyspí dorůžova. Třeba i tady vaše půvabná vnučka…“

„To není moje vnučka,“ přerušil ho děda. „Ale milenka.“

Zalézala jsem pod stůl. Sál ihned přestala zajímat deka.

„Aha,“ zakolísal prodavač. „Ale i ta jistě ocení naši zdravotní přikrývku…“

„Z čeho to je?“ ptal se děda.

„Z antialergické tkaniny.“

„Složení vlákna chci vědět, vy tupče!“ zvolal děda. Prodejce našel přišitý cancour, stálo tam: 98% polyester.

„To se nedivím, že na to roztoči nejdou!“ skřehotal posměšně otec rodu. „Umělá hmota! Kdo by to žral?!“

Jiný prodejce začal předvádět nářadí a i zde měl děda řadu otázek: jestli je to kalené a legované – dozvěděl se, že je.

„Je tam nikl?“ dotíral. Byl tam i nikl. Taky molybden, chrom a vanad.

„A cesium?“ Ujistili ho samozřejmě, že i cesium tam je.

„Ježíšmarjá,“ vyděsil se dědeček. „Cesium je radioaktivní!!! Proč ho tam dávali?!“

Utekla jsem ze sálu. Předváděčka trvala ještě hodinu – a děda bez dozoru si objednal nádobí za osmnáct tisíc. Doma mi vynadali, že jsem ho neuhlídala.

Za tři dny přijelo auto s bednou kastrolů. Děda se k ní ale neznal.

„Počkejte, tak tohle nejde!!!“ nasupili se muži z dodávky. „Podepsal jste smlouvu a splátkový kalendář!!!“

„Nepodepsal,“ tvrdil děda.

„Podepsal, tady to máme!!!“

„Ukažte! Ahá! Tak to bude omyl,“ prohlásil děda. „Já se jmenuji Hrabánek.“

Dodavatelé se podívali na smlouvy. Rozmáchlým klikyhákem tam bylo napsáno: Polibtemiprdel.

klamání zákazníků Můj příběh
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
☺☺☺
Libor Farský
S politováním přiznávám, že by mě nenapadlo takhle vtipně se podepsat.
Blanka Hlobilová
Nikdy jsem na žádné předváděcí akci nebyla a nebudu! Dědeček paní Lenky je kabrňák. Vyzrál na ně. Moc jsem se pobavila.
Alena Tollarová
Jo jo, také mi to přišlo e-mailem. Jen ještě kdyby to tak opravdu šlo. :)
Květoslava HOUDKOVÁ
Nejen se "Šmejdy", ale vyskytují se i další spotřebitelské problémy. Poradí např.: Sdružení obrany spotřebitelů, Brno - Právní poradna dTest, Praha - pořad "Černé ovce", ČT Praha, Česká obchod.inspekce, Praha - a jejich pobočky v ČR.
Lidmila Nejedlá
Tak to jsem se opravdu od plic zasmála.
Elena Valeriánová
Děda za 100 bodů. Hezky jsem se pobavila. Díky Lenko za zprostředkování. *****
Květoslava HOUDKOVÁ
Jednou mi mladý prodejce povídal: "No, paninko, vy jezdíte často, já vás znám skoro jako svou babičku." A moje odpověď: "To je v pořádku, já vás taky znám - ale jako vnuka bych vás nechtěla ani náhodou!" Ku podivu: až do konce akce jsem měla klid - už si mne nevšímal). A za ty roky účasti mám různé "perličky" taky sepsány. Taky 3x jsem nedostala "dárek" - sdělila jsem ostrým dopisem s dodejkou firmě - a 3x mi dárek doposlali poštou - stále fungují!
Soňa Prachfeldová
Humorné, je pravda, že důchodce hlavně láká to povození i za cenu toho, jak se k nim potom prodejci nevybíravě chovali, pokud nic nekoupili, přesto je to lákalo i nadále, zejména ženy. Nechápu.
Květoslava HOUDKOVÁ
Paní Lenko, máte pravdu, že v počátku těch akcí to bylo lepší. Prodejci byli lidé stř.věku, slušní, žádný nátlak nevyvíjeli. Akce končívaly max. ve 14.00 (včetně oběda) a odpolední program vždy splněn - co jsem viděla krásných míst !! A ještě jsem měla inspiraci pro příp. výlety s vnoučaty. Sl. Dymáková je milá, příjemná a ODVÁŽNÁ žena! Před 3mi r. přijela za mnou do Pečováku, natočila si záběry Sbírky a 3 hod. jsme povídaly. Část hovoru dala i do filmu - svou osobu jsem natočit nedovolila (nejsem herečka ani kompars). Ke Sbírce jsem napsala i komentáře. Je toho 8 šanonů - podchyceno mám přes 100 pořadatelských firem, seznam míst konání + 1 šanon kritik a stížností účastníků. Zásluhou sl. Dymákové mám také stolní hru "Konečně doma" - vytvořila studentka UJEP z Ústí n.L. - inspiroval ji film Šmejdi. Film na DVD mám od redakce dTestu (jsem zde registrována).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...