Šumperk, brána Jeseníků
FOTO: autorka

Šumperk, brána Jeseníků

17. 1. 2016

Šumperk leží nedaleko Zábřehu na Moravě, důležitého železničního uzlu a je vzdálen pouze 46 km od Olomouce. Právě proto, že leží na křižovatce cest a železničních tratí umožňujících přístup do různých částí Jeseníků, je pomyslnou bránou do Jeseníků. Od pohraničního Jesenicka je oddělen Červenohorským sedlem na jedné straně a Hanušovickou vrchovinou na straně druhé.

Za mého mládí bylo město Šumperk okresem i pro nejsevernější cíp Moravy na polských hranicích, pro Jesenicko. V té době jsem nenacházela v tomto městě nic pěkného, nepůsobilo na mě dobře. Léta ubíhala a já se do Šumperku vracela pouze sporadicky. A město se měnilo.

Přišel podzim roku 2014 a mně se dostala do ruky kniha o smutné a tragické historii tohoto města v období 17. století. Po drancování švédskými vojsky město zachvátil obrovský požár a hrůzy tohoto století završily čarodejnické procesy z let 1669 – 1694. A právě o čarodějnických procesech pojednává kniha Michaela Webera „Zpověď inkvizitora“. Kniha, která určitě stojí za přečtení i když přiznávám, že ač jsem knihomol, nedokázala jsem ji číst „jedním dechem“. Tak jako probíhaly čarodějnické procesy ve Slezsku, při kterých bylo umučeno a upáleno na 253 osob , z toho jen v Jeseníku 102 osob, ale zasáhnuta byla také Nisa a nebo nedaleké Hlucholazy a Zlaté Hory (zdroj internet), tak tyto neblaze proslulé procesy zasáhly svou temnou sílou i Šumpersko a Losinsko.

Autor ve „Zpovědi Inkvizitora“ beletristicky zpracoval ponurý příběh inkvizičních procesů na konci 17. století v Losinách a Šumperku. V knize se zpovídá František Ferdinand Gaup, mocný muž – knížecí rychtář, který svou chamtivostí a zlobou zradil své přátele a svými činy se zaprodal peklu. Byl přísedícím inkvizičního tribunálu, jenž vedl zhýralý, bezohledný a krutý Jindřich František Boblig z Edelstadtu.

V té době se Zlaté Hory nazývaly též Edelstadt, takže postava rakouského císařského laického inkvizitora Bobliga je přímo spjata s Jesenickem. Je velmi pravděpodobné, že tento inkvizitor byla osoba silně psychicky narušená a hlavním důvodem jeho inkviziční činnosti byla lakota a hrabivost. Neštítil se ničeho. Vraždy, krádeže, smilstvo. Kniha je, jak praví autor, zčásti fikcí, ačkoli postavy v ní jsou skutečné. Čiší z ní taková zloba, krutost, že představivost čtenáře pracuje na plné obrátky. Proto se nedá číst jedním dechem, po stránkách – po kapkách ukapává jed. Ale je v ní také síla, odvaha a souboj dobra se zlem. I když to zlo mělo mnoho let navrch.

Podle posledních bádání bylo v Losinách upáleno na 56 osob a 25 v Šumperku. Z drobné pomluvy, lidské zloby a závisti se děly a bohužel stále i dějí, kruté hrůzy a zvěrstva. Kniha si neklade za cíl být historickým pramenem. Mnoho dokumentů nebylo ještě zpracováno nebo odhaleno a jejich zpracování by si vyžádalo mnoho práce historiků a badatelů.

V loňském roce mě zdravotní prohlídka přivedla po několika letech znovu do Šumperku. A nestačila jsem se divit. Město prokouklo. Opravené fasády, čistá zrenovovaná Hlavní třída i přilehlé ulice většinou mají nový kabát, městský trh. Město žije. Je pryč šedivost a nevzhlednost. I když byl nevlídný den, snad bude proměna města z mých fotografií alespoň poněkud patrná.

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Šumpersko - to je pro mne brána do Rychlebek, dle mého snad jediný ještě bohem zapomenutý drsný kraj, kde zažijete pravou drsnost a krásu přírody.Byl jsem v Česku už všude, ale tady to člověka osloví a doslova učaruje. Chce to ale opravdu vyrazit do neznáma a nebát se samoty.
Alena Vávrová
Elenko, přes Šumperk jsem jen několikrát jela do a z Karlovy Studánky. A vím, že je odtamtud jedna kamarádka. Na Petrovy kameny jsem kdysi šla právě proto, že se tradují jako místo čarodějnických sletů ;-). Muž to nevěděl, jinak by tam byl se mnou nešel...
Zdenka Jírová
Zajímavý článek, zejména o čarodějnických procesech. Docela jsem se o to také zajímala i když z jiných zdrojů než Vy. Byly to velmi ponurá doba.
Alena Tollarová
Eleno, ani já jsem v Šumperku nikdy nebyla. Čarodějnické procesy, to je něco úplně nepochopitelného. Hrůza hrůz. Z fotek se mi moc líbí děti pod deštníkem a veselé hrábě.
Eva Mužíková
Elen, také jsem v Šumperku nikdy nebyla, díky za přiblížení... krásné fotky.
Eva Mužíková
Elen, také jsem v Šumperku nikdy nebyla, díky za přiblížení... krásné fotky.
Hana Rypáčková
Opravdu Jeseník prokoukl od doby, kdy jsem tam Milanovi kupovala flanelovou košili- to svou pochodem propotil...Ještě je na zahradě. Hezké...
ivana kosťunová
Brána do Jeseníků ? Určitě stojí za to vstoupit
Alena Várošová
Milá Eleno,jsem velice ráda,že jsem si mohla připomenout již krásné město Šumperk odkud pochází žena mého zesnulého syna.Od nás je to kousek.Je to tak jak jste to čtenářům ička bravurně přiblížila..Ještě bych si s Vaším dovolením doplnila pár vět.Za zmínku stojí Dům s baštou v šumperském okrese v městě Mohelnicí, kde se uvádí existence farní školy, která byla první školou na severu Moravy. Později tento dům byl spojován s čarodějnickými procesy šumperského děkana K. A. Lautnera, který byl zde vězněn a mučen. V roce 1685 byl degradován a zaživa upálen na okraji města Mohelnice, dnešní , dnešní Městské sady, kde má i svůj pomník. Dávám zA ČLÁNEK A PŘEKRÁSNÉ FOTOGRAFIE 5 *
Lidmila Nejedlá
Elen, nikdy jsem v Šumperku nebyla. Tak díky za foto a článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...