Ještě pár slov o Vánocích
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Ještě pár slov o Vánocích

7. 1. 2016

Tři králové složili své dary k nohám novorozeného roku. Zanechali na vratech tři magická písmenka K+M+B a je se vším všudy po Vánocích. Umělé stromečky sklapneme jako deštníky a schováme do krabic pod postelí, odkud je zase za rok vytáhneme. Jak snadné a nenáročné na úklid!

S tímto zjednodušeným přístupem k Vánocům se nehodlám nikdy smířit. Můj stromeček je nefalšovaný, zelený a voňavý. Roste mi jich pro tuto vánoční radost na chalupě ještě dost na to, abych je vyměnila za čínské bratránky.

Na podzim si "své vyvolené" označím barevnými pentličkami, abych je, zachumlané do sněhové peřiny, před Vánocemi našla. Jsou to často utlačované chudinky, kterým se ve shluku dalších jim podobných nepodařilo dorůst do krásy. Nemají větve ve správných úhlech, mají větve jen někde, nemají je, kde by je člověk očekával, urostly jim dvě špičky, nebo narostly ve stísněných podmínkách "do placata".

Ty mám nejraději. Dají se snadno postavit do rohu a nezabírají v malém bytě velký prostor.Oděny do vánočního šatu se z "popelek" jako zázrakem stávají krásky. Stromeček zavoní a jsou opravdové Vánoce.

Budu si hýčkat jejich kouzlo ještě pár dnů. Stromeček "drží" a dělá mi zvláště po večerech radost. Až jehličí ovládne prostor na koberci pod ním, s velkou péčí, téměř obřadně, mu odeberu všechny ozdoby do poslední stříbrné nitky a poděkuji mu. Zapálím naposledy vánoční svíčky a zasním se u vánoční hudby.

Nesklapnu Vánoce jako deštník. Rozloučím se jen z jejich vůní a budu se těšit nadějí, že si to za rok zopakuji.

 

P.S. jako malý dodatek pro ochránce přírody a jiné strážce pořádku: Náletové stromečky pro tuto potřebu beru ze svých pozemků. Většina z nich skončí dříve či později jako palivo. Odstrojený stromeček jsem ještě donedávna vozila zpět na chalupu, a tam s ním zatopila. Teď nechávám tuto práci "popelářům", když si je poctivě platím.

Tři králové Vánoce vánoční strom
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Souhlas se vším. Škoda, že si mé hvězdičky už nemůžeš pověsit na stromeček.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji za milé ohlasy.Fotku,a velmi zdařilou,jsem přidala,ale někam se v těch "novinkách" ztratila.Pořád mi ještě leccos není úplně jasné.:-)mm
Alena Várošová
Každý člověk,malá tvoreček chce žít.I ten Váš pokřivený stromeček,ne příliš dokonalý čekal,až se jej někdo ujme oblékne jej do svátečního roucha a udělá Vám Magdalen radost , Vaší rodině.I tak může ted směle konkurovat krásným,vzrostlým a dokonalým stromům, ale jen na pár dní.Ráda jsem si Váš krásný příběh přečetla,pokud Vám to nevadí..5*
VANDA Blaškovič
Stromečku zeleným, vítám tě v městě! Jak jsi se odhodlal k tak dlouhé cestě....znáte? mm, krásné, poetické, děkuji.
Hana Rypáčková
Krásná úvaha. Máme vlastní stromeček, přesazený z náletů na zahradu.Letos to sucho ponechalo jen jedem a bylo mi líto ho uříznout. Tak máme z náletu v lese.Stále voní jehličím a perníčky. Jen tak se s ním nerozloučím. Stromečky čisté bez zbytků ozdob dávají do zookoutku po oslíka a koníky, kozy...Také zde byly akce "Naposledy zazáří vánoční stromeček"- táborák trampů v kempu.
Alena Tollarová
MM, napsala jsi to moc hezky, poeticky. Docela mě mrzí, že jsi nám nepřidala fotku. Mně bývá líto, když ještě před Silvestrem vídám u popelnic vyhozené stromečky, za které lidi dali docela velké peníze, a přesto se s nimi rozloučili tak snadno a rychle.
Zdenka Jírová
Když jsem z domku přestěhovala do paneláku, musela jsem pravý stromek vyměnit za umělohmotný, jinak to nešlo. Teď jsem v malém bytě opět v paneláku, tak si strojím pravé smrkové větve ve váze a je to krásné.
Michaela Přibová
I my máme na skřínce malý symbolický umělý vánoční stromeček. Ten pravý velký si ozdobíme na zahradě a z okna se na něj díváme. Pak ho odstrojíme a stromek žije dál s námi. Magdalenko, děkuji za hezký článek.
Jana Šenbergerová
Stromeček už léta nemíváme, ani živý, ani umělý. V našem panelákovém bytě si ale neodpustím velkou kytici z živých jehličnanů, které přes noc naplní místnost svou vůní a ráno mě jí oblaží. Také ji ještě máme, protože se mi s ní vždycky těžko loučí, dokud vypadá k světu. Zahradu nemáme, ale přestože nás obklopují lesy, nikdy nechodíme řezat větve do lesa, ale kupujeme si je. Moc krásně jsi to o svém stromečku napsala.
Zuzana Pivcová
Věřím, že pravý stromeček má větší kouzlo. Když žila moje maminka, nikdy by nám umělý stromek do bytu nedala, i když na trhu tehdy byl opravdu slabý výběr. Ale teplý panelákový byt pro lesní stromky není. Mám na starobylém šicím stroji hned vedle notebooku malý symbolický umělý vánoční stromeček, který tu se mnou vždy tráví minivánoce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...