A stále kveteme
Ilustrační foto: pixabay.com

A stále kveteme

7. 1. 2016

Jsou krásné v tom, že kvetou v zimě. Mají rády chlad a vysokou vzdušnou vlhkost. Jsou jedinečné. Zajisté jste poznali, že píši o brambořících - latinsky Cyclamen persicum.

Ono slovo pochází z řeckého "kyclos", což znamená kruhový. Stačejí se do kruhu, při tvorbě semen do spirálky. Pocházejí z Malé Asie, ale mnoho jich známe nejen od Středozemního moře, viděla jsem je i v Austrálii či Brazílii v pralese. Nemají však rády přímé slunce. Ty otužilé, co rostou v přírodě, mají hezké velké listy až mramorované do stříbrna. Od dětství jsem je měla ráda, protože je pěstovala na oknech moje babička. Dříve se tolik netopilo a mezi okny se jim velmi dařilo.

Již jsem tu nedávno psala o sněžence, která vykvetla na Vánoce na pokraji háje. My máme takový "malý hezký prales", a opravdu kvetly od podzima. A stále kvetly a kvetou. Ty doma na okně byly trochu bohatší, ty v přírodě se vysemení a rozrůstají. 

Doma vydrží tím déle, čím větší chlad jim poskytneme, v paneláku jim asi nesvědčí. Dobře se pěstují na vnitřních parapetech oken. Jejich barvy jsou od bílé, po růžovou, či bílofialovou nebo lososovou či šarlatovou. Jsou oblíbené, protože kvetou v zimním období, nebo v teplých krajinách tam, kde je vlhko.

Ve vánočním období je rádi dáváme přátelům k Novému roku.

bydlení květiny zahrada
Hodnocení:
(4.3 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Navíc já koza v oplocené zahrádce obdivovala ještě nevydané plumerie- taky jsou všechny stažené a i oleandr! Fotky ve Fotu dne taky- zasněžený potok... Ale nechápu motivaci.
Alena Tollarová
Já miluju komentáře Aleny Várošové. Jako kozy v oplocené zahrádce - to bych nevymyslela a je to fakt boží. A přiléhavé. I já jsem podlehla a přidala bramboříkům pochvalný komentář. Definitivně jsem se utvrdila, že jsem naivní blázen.
Redakce i60
Vážená paní Šorejsová, žádáme vás, abyste nám sdělila, které fotografie jsou vaše a které ne. Několikrát jsme upozorňovali na to, že fotografie nelze stahovat z internetu bez souhlasu autora. Lze to jen z tzv. freefotobank. Pokud používáte cizí fotografie, porušujete tím Všeobecné podmínky tohoto portálu. Jsme nuceni vám dočasně zablokovat profil., než se prokáže, že všechny fotografie u vašich článků jsou autorské. Nemůžeme riskovat vysoké pokuty za zcizené fotografie. Děkujeme za pochopení.
Hana Rypáčková
Potvrzuji, že všechny tyto fotografie mají jiného autora. Ale nepřekvapuje mne to.
Alena Várošová
Tak my jako kozy v oplocené zahrádce dáváme p.Šorejsové po 5* a ona si toto dovolí a podvádí nejen redakci,ale i čtenáře a uživatele íčka.Paní Šorejsová to bych do Vás nikdy neřekla,Vám už neuvěřím ani slovo i kdyby jste všechny články opsala.Vzpomínám si,že já jsem se Vás tenkrát ptala proč nepřidáte nějakou svou fotografii z Peru a neodpověděla jste,protože jste tam nikdy nebyla a chlubíte se cizím peřím.Teď je mi to jasné.Styděla bych se být vámi napadat Vandu a Milenu,jak kdyby ony za to mohly jak se chováte a jakou máte úroveň.V mých očích i když máte hezké fotky,asi rovněž okopírované,ne vlastní tak jste spadla až do bahna.
Hana Šorejsová
V. Blaškovič je iniciátor všech bouří a přítrží. Vždy za jakékoliv situace, sama se odklidila a poštvala vás, co dělal paní Vítkové a jak psala o Vás už zřejmě zapomněla...Sprosté urážející vulgarity.
Hana Šorejsová
Jste nyní naváděna V.Blaškovič, ta se schovala a poštvala vás, spojily jste se aby jste hledaly sváry a hádky, nic víc nic míň, už toho tady bylo dost. Nejdříve paní Blaškovič psala maily , jak zlikviduje vás mně a panu Štorchovi nyní to píše vám, je to jjejí záliba. Vaše urážky jsou známé, neumíte nic než urážet a nadávat, bohužel to je vaše ostuda, že ubíráte denně hvězdy a škodíte to už je zde známo také.
Hana Šorejsová
Bohužel, chodíte stejně jako paní Doušková a vyhledáváte jen sváry a hádky, sama nemáte svědomí čisté...
Hana Šorejsová
Vy jste žádný email nedostala, a proto jste byla vzteklá....nemáte co dělat tak slídíte v mých článcích už jste toto udělala několikrát i s Karlovou univerzitou.....
VANDA Blaškovič
Konstatuji pouze to, co vidím. Z toho se nevylžete...:)) bohužel...:)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...