Mám celiakii. Co teď budu o Vánocích jíst?
Ilustrační foto: Pixabay

Mám celiakii. Co teď budu o Vánocích jíst?

10. 12. 2022

První, co nás napadne při zjištění diagnózy "celiakie", je jídlo. Do této doby jsme si Vánoce bez obalovaných řízků, vánoček a cukroví vůbec nedovedli představit.

potraviny zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Máme v blízké rodině tři děti, které nesmí lepek. Zajímavé je, že děti žijí každé v jiné rodině, předci intolerancí netrpí, všechny děti mají zdravé sourozence, každé dítě žije v jiné rodinné větvi. Pokud některá ta rodina hlásí návštěvu, podrobuji rodiče podrobnému výslechu, co to jejich dítě nesmí. Lepek nesmí všechny, pak se to tříští. Mléko, vejce, ořechy, jen některé druhy masa a ryb, některé ovoce a zeleninu, prostě to není k zapamatování. Nejhůř je na tom jedna holčička, ale už jsem i pro ni vychytala, co jí můžu upéct za dobroty :-) ona naštěstí může vejce. Takže piškot z bezlepkové mouky + moje marmeláda, a pak bílkové pusinky. Vysloužila jsem si za to čestný název - Pusinková babička :-)
Dana Divišová
Mé dceři zjistili lékaři celiakii v 25 letech. Už tedy dvacet let s ní žije. Potraviny jsou drahé. Ona i já občas jsme se naučily vařit a péct s bezlepkové mouky téměř všechna jídla-použít ji pro zahuštění omáček, obalení řízků, jíšky do polévky. Problém je ovšem časový, znamenalo by to pro ni každý večer vařit pro sebe. Což v rodině s dětmi moc nejde. Na celý týden si upeče chleba a bábovku. Na oběd chodí do restaurace na bezlepkové jídlo. Pro pubertální děti v rodině to musí být přímo útok na peněženku.
Anna Potůčková
Bezlepkové potraviny by opravdu měly být levnější. Je to nemoc kterou trpí docela dost lidí, i mezi mými známými a za nemoc Ti lidé nemůžou.
Květoslava HOUDKOVÁ
Potraviny pro takto nemocné lidi jsou opravdu drahé, nevím, zda je jim poskytován nějaký příspěvek. Ale jednu dobrou zprávu bych měla: Znám CK, která též má výběr pobytů pro lidi s bezlepkovou dietou - v příp. zájmu se ozvěte.
Naděžda Špásová
S těmi cenami s vámi souhlasím.
Ladislav Vesecký
Máte pravdu paní Pivcová. Ceny těchto potravin by měly jít do normálu, jako ty ostatní.
Zuzana Pivcová
Je ale špatné, že veškeré bezlepkové potraviny jsou snad chápány jako luxus a tomu odpovídají i jejich ceny.
Naděžda Špásová
Celiakie není žádná legrace. Dnes už se naštěstí dají sehnat potraviny, které celiakům neublíží, ale přesto to nemají vůbec lehké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%