Peču, pečeš, pečeme
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Peču, pečeš, pečeme

12. 12. 2015

Blíží se Vánoce, a tak u většiny žen v Česku propuká pečící šílenství. Omlouvám se předem všem, které nepečou, pečou jen profesionálně či jsou k pečení donuceny. Já peču, protože... no protože se blíží ty Vánoce. Schválně toho peču trochu (nebo i o hodně) více. Není pro mne nic lepšího, než v lednu či ještě později sáhnout do mrazáku a vytáhnout na světlo to, co při vánočním obžerství člověk jen tak oďobával. A teprve pak si vychutnávám křehkost lineckého pečiva, lahodnou ořechovou chuť vanilkových rohlíčků či jemnou příchuť skořice v pracičkách. A co teprve ty dodatečně plněné košíčky, každý s jiným ovocem podle momentální chutě (a stavu ledničky)! 

Tak jsem se konečně i letos po chřipkovém ataku dokopala k tomu, abych na linku vyskládala mouku, cukr, tuky či vajíčka, počkala, až dosáhnou pokojové teploty a začala mísit. První bylo perníkové těsto. Upekla jsem stěny domečku a spokojeně si je druhý den zkontrolovala. Kousky jsou voňavé a měkkoučké, drží tvar, povedly se. To to bude vnukům chutnat!

Tak honem na další těsta. První bylo linecké. Odvážila jsem mouku, vysypala na vál a trochu se podivila. Vybírám na vánoční pečení vždy lepší a dražší mouky, aby měli dostatek lepku a tak, aby se mi to dobře mísilo a cukroví drželo tvar. A tahle nějak neměla tu potřebnou konzistenci, na kterou jsem běžně zvyklá.

"To asi proto, že jsem ji kupovala dopředu v akci," pomyslela jsem si. "Ty mlýny už nevědí, jak na lidech vydělat." 

Ale moc jsem nad tím nedumala a pustila se do dalšího vážení. Máslo, cukr, přidala jsem žloutky, citronovou kůru. Už jsem chtěla začít mísit, ale ten sáček s moukou mi nějak překážel. Tak jsem ho rukou odstrčila a náhodou mi padl zrak na velký, zřetelný, modře vyvedený nápis - Mouka polohrubá.

Zírám na něj - cože? Já si přece kupovala mouku hladkou! Honem jsem skočila ke skříňce s uloženýmu zásobami. Mouka polohrubá, polohrubá..., hladká ani jedna. 

Tak co teď? No, těsto jsem udělala. Rozhodně to není na linecká kolečka, spíše drobenkové. Uložila jsem ho do ledničky, upeču z něho později jablkový koláč. A odpoledne půjdu koupit mouku novou. Musím se pořádně podívat, co to kladu do košíku. Nejspíše jsem v té tlačenici v krámě sáhla do jiného regálu. A protože jsem si byla jistá, že kupuju to, co chci, ani mne nenapadlo kouknout se na nápis. Doma, opět přesvědčená, že se jedná o mouku hladkou, jsem neprovedla vizuální kontrolu. Tak. Jen doufám, že se nejedná o návštěvu z ciziny. Nebo že by zase zapracoval Domácníček?

Ale stejně mi ještě něco vrtá hlavou - z čeho jsem upekla ty perníčky? Jsou tak měkkoučké! Asi budu muset během roku provést kontrolu metodou pokusu a omylu, abych věděla, jakou mouku mám použít příští rok.

Tak vám všem přeji pěkné Vánoce, ať se vám, co pečete, pečení daří a ochutnávačům ať chutná. A do nového roku vám už taky popřeju, vždyť už na nás čeká za vraty. Takže všem zdraví, štěstí, taky trochu peněz, a hlavně - velkou míru tolerance.

Myslím, že ji příští rok budeme hodně potřebovat.

gastronomie pečivo Vánoce
Hodnocení:
(4 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
To těsto bylo opravdu drobenkové. Z části jsem upekla koláč, ale je to moc sladké a tučné. Teď odpočívá v mrazničce, přece jen mi to bylo líto vyhodit. Až bude příležitost, tak vytáhnu, musím přidat trochu mouky, abych zmírnila to přeslazení a tučnost a dám nějakou kyselou marmeládu. Pak to bude asi mňam. Vando, Ali, dejte recept, o těchto těstech jsem jen slyšela, ale nikdy nezkoušela :-)
Alena Tollarová
Vando, já mám starý recept na rumové kroužky. Také to je z těsta kynutého pod vodou. Upečený kroužek se horký máčí v rumu a obaluje ve van. cukru. Nejsou podvodnice něco podobného?
Blanka Hlobilová
Pěkně vypečený příspěvek. Myslím, že se tak moc nestalo. U některých receptů mám dokonce půl hladké a půl polohrubé. Vždy se vše sní.
VANDA Blaškovič
Libuško, Ty neznáš kynuté těsto pod vodou na skvostné vánoční cukroví zvané podvodnice??? Mám ho od mamky a ta ho měla od svého táty, mého dědy voňavého pekaře. Tak to musím napsat recept! Budeš chtít?
Libuše Křapová
Liduško, někdy ani brýle nepomohou - když je necháš v kabelce :-)Alča Vávr. - bohužel, to na obrázku je jen ilustrační, to by asi ne nechutnalo. Evi, vyfotím, už je zdobím. Vando, asi jsem něco propásla - ale u jakých podvodnic? Jsou pečené? Soňo, díky :-) Ali t. ano, je dobře, že se vrátili ke starému značení, ale když si nevezmeš ty brýle a pořádně nekoukáš... Hlavně ať je veselo, ne? :-)
Soňa Prachfeldová
Kdo peče, tak ví dobře, že jakmile jsou vánoce přede dveřmi, začne obřad. I když si říkám, letos jen trochu, nebudu se s tím piplat. Prostě to patří k tradici a Libuško Ty jsi vzorná představitelka té tradice. hezké Vánoce :-)
VANDA Blaškovič
Libuško, představ si, že u podvodnic mám dvě možnosti - jak hladkou, tak polohrubou mouku....takže no problém...prima článek.
Alena Tollarová
Také jsem už mluvila o tom, že nám v tom barevném označení udělali bordel. Ale připadá mi, že se výrobci začínají vracet k tradici, mám teď ve špajzu červená-modrá-zelená. A dneska zrovna vyšel velký test mouk.Testovali polohrubou a jsou značeny - kromě nějaké bio - modře. Mám radost, že se nemusím stydět, že kupuji K-klasik. Je totiž na 3. místě hned za dvěma moukami, které se u nás neprodávají. Libuško, přiléhavý a zajímavý předvánoční příspěvek.
Eva Mužíková
Libuško, úplně Tě vidím, jak zíráš do regálu:))) Znám to, proto si vždy, i když mám dózy s moukami seřazené od hladké , pol. hr. k hrubé, vždy se pořádně mrknu, někdy i osahám... Tak ať se daří...Vyfotíš chaloupky??
Alena Várošová
Libuško,pěkné cukroví,pošli něco k nám.Já ještě nezačala péct,ale peču vždy kolem patnáctého a to stačí na těch 6 druhů pohoda.Hezké adventní dny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.