Proč bych tak rád podpořil spisovatele Michala Viewegha

Proč bych tak rád podpořil spisovatele Michala Viewegha

6. 12. 2015

O jeho knihách jsem nikdy neměl valné mínění, připadaly mi příliš komerční. Nikoli v pražské kavárně typu Slavia, ale vinárně na periferii hlavního města, jsem se byl ochoten pohádat s přáteli, jestli pan Michal Viewegh píše dobře.

Ale on dobře píše, o tom podle mne není žádná pochybnost, vadila mi jen prvoplánová adresnost a jakási bulvárnost jeho knížek.

Tohle napíšeš s prstem v nose, říkal jsem si. A vida, nenapsal jsem nic, chyběla mi asi odvaha. Panu Vieweghovi nikoli.

Michal Viewegh se stal mediálně známou osobností. Podle jeho díla bylo natočeno několik filmů (já mám rád Báječná léta pod psa) a on sám se v rozhovorech s oblibou vyjadřoval ke všem a ke všemu. To mě také trochu iritovalo, třebaže jeho racionální názory o „vlastním strůjci štěstí“ mi byly docela blízké. Také je občas používám.

Změnil jsem názor. Pana Viewegha nedávno postihl závažný zdravotní problém, málem zemřel, a jeho návrat do původní společnosti není jednoduchý. To je samozřejmě osobní tragédie, ale jedno pozitivum přece jen přináší. Pan Viewegh se změnil. Svědčí o tom, jeho upřímná životní zpověď na Playtváku.

Už to není ten namachrovaný frajírek, který se v novinách chlubí, jak jezdí na dovolenou na Maledivy a je tam schopen utratit desítky tisíc. Michal Viewegh se stal pokorným mužem. A to je moc dobře.

Panu Viewghovi proto držím palce, aby se zase vrátil. A pokud se to povede, jsem přesvědčen, že jeho knížky budou mnohem lepší než dosud.

Budou totiž mít nový rozměr: úctu a pokoru k životu.

glosa spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Na jeho letošní autogramiádě v OC Quadrio jsem byla spíše ze zvědavosti. Z frajera, jak se kdysi projevoval, stál před námi bojácný člověk, na němž bylo vidět, čím si prošel. Těkal očima a díval se skrz vás. Mluvil o své špatné orientaci, že prakticky sám nikam nedojede apod. Dostal se i na rozpad své rodiny, až mi ho bylo chvílemi líto. Tak to holt v životě někdy chodí. I když jeho knihy nemusím, přeji mu hodně zdraví.
Alena Várošová
Jeho knihy jsem nečetla,ale přeji mu hodně zdraví.
Zdenka Jírová
Líbil se mi film Báječná léta pod psa, další už se mi nelíbily ani jeho knihy ne, stále stejné téma. takové zahořklé a to nemám ráda. Uznávám ale, že píše dobře.
Naděžda Špásová
Jeho knihy jsem nečetla, protože nečtu české autory, ale některá jeho zfilmovaná díla se mi líbí. Prožil si peklo a já mu přeji uzdravení.
Jana Šenbergerová
Kdesi se nechal slyšet, že nezná člověka, který by nečetl jeho knihy. Já je nečetla a po tomto prohlášení jsem se rozhodla, že tím nečtenářem zůstanu, což určitě nebylo moudré rozhodnutí. Co ho potkalo, nebyla žádná katastrofa, ale velké štěstí, protože ho to posunulo o kus dál. Teď mu přeji zdraví a úspěch a určitě si jeho nové knihy ráda přečtu.
Zuzana Pivcová
Když jsem četla před pár lety Vieweghovu Mafii v Praze, měla jsem z toho trochu husí kůži. Zvláštní část byla věnována Praze 11 - Chodovu, kde bydlím, a něco ze zdejšího dění mi bylo známo nebo jsem tušila. Říkala jsem si, že měl odvahu. Myslím, že ve srovnání s řadou dalších dostal pan Viewegh druhou šanci a pochopil, že to není zadarmo.
František MENDLÍK
Nikdy jsem od pana Viewega nic nečetl. Musí být ale dobrý, když podje jeho knih byly natočeny filmy ještě ne tak debilní jako od současných režisírů. Ale můj přítel, redaktor Železničáře prohlásil, že je to Červená knihovna a on se za to nestydí. A kromě něj se prý literaturou uživí ještě Halina Pawlowská,
Jaroslava Handlová
S panem Viewegem jsem se setkala na jeho autorském čtení asi před dvěma měsíci. Sám se zmínil o svém novém životě, a pokora byla znát i v tom jeho vyprávění. Také mu držím palce. Hodně zdraví a štěstí!
Hana Šorejsová
Lukáši, napsal jste to výstižně a hezky. Též na něm obdivuji jeho pokoru a návrat k věcem, kterým se dříve vysmíval. O svém životě od doby, kdy mu praskla aorta, vydal loni knihu Můj život po životě. Napsal přes dvacet knih, byl úspěšný a podle jeho povídek a románů se točily filmy. Je to muž v nejlepším věku a věřím, že našel úctu a pokoru k životu. Těším se na jeho nový román Biomanžel, inspiraci tohoto dílka našel právě v období, v kterém se ocitl po své operaci. Ano, držme mu palce a především mu přeji hodně zdraví ! Dávám Vám pět hvězdiček ! A děkuji.
Hana Rypáčková
Je prý to jediný spisovatel, kterého psaní uživí. První knihy se mi líbily, Ty spousty dalších už ani nečtu. Ale přeji mu plné uzdravení a práci, která ho těší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.