Radovesická výsypka

Radovesická výsypka

5. 12. 2015

Radovesická výsypka byla založena počátkem 70. let 20. století v oblasti někdejší obce Radovesice, která ležela zhruba čtyři kilometry východně od Bíliny.

Radovesické údolí se stejnojmennou obcí v 70 a 80 letech minulého století bylo vrchovatě zaplněno výsypkou velkolomu Maxim Gorkij. Zřízení výsypky znamenalo úplnou likvidaci harmonické kulturní krajiny Českého středohoří v údolí Lukovského potoka, které bylo zasypáno přibližně na ploše deseti kilometrů čtverečních. S tím byla spojena i likvidace pěti vesnic, z nichž v největších Radovesicích žilo přibližně 600 obyvatel a stálo zde cca 170 domů.

Obrovský zásah do zdejší krajiny, který zřízení výsypky přineslo, tedy souvisel s těžbou uhlí v Dole Bílina (dříve velkolom M. Gorkij), odkud se na výsypku po dlouhá léta poté přepravoval skrývkový materiál. Oblast, která by bez nadsázky mohla platit v minulosti za rekreační, tak bohužel doplatila na svou polohu v blízkosti ložiska hnědého uhlí a byla zasypána jednoduše proto, že to bylo z pohledu tehdejšího plánování nejjednodušší řešení.

V současné době je již prostor Radovesické výsypky z velké části rekultivován, ale aktuální podoba je ještě velmi daleko od plně funkční kulturní krajiny, která zde existovala v minulosti. Příroda je  mocná čarodějka a umí se postupně zotavovat z pohrom, které jí člověk uštědří. Čím dále od civilizace, tím je i ta rekultivovaná krajina pěknější. Čím blíže k civilizaci, tu začínají jezdit čtyřkolky, terénní motorky a nadělají plno škod. Doly skončí svoji rekultivační činnost, navrátí půdu a louky pozemkovému fondu a stát už jaksi toto území nehlídá.

Snad někdy příště za dlouho, na těchto místech vznikne opět nějaká víska a kromě ptactva, srnek, divokých prasat a jiných živočichů, tu jednou opět bude sídlit člověk.

cestování Česko
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Moc se mi, Soňo, líbí, jak se Ti daří mapovat krajinu, která je Tvým domovem. Bereš to krok za krokem, nastíníš někdejší historii, přejdeš k novodobé částečné průmyslové devastaci a končíš nadějným pohledem na současný stav. To se mi moc líbí, ten pocit, že není vše ztraceno. Díky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Soničko máš fakt nádherné fotky a velmi zajímavě napsaný článek,
Hana Šorejsová
Soni, ta fota jsou kouzelná ! Má vnučka na klíně, babičko , jak to ta paní tak hezky udělala. Děkujeme a přeji ti i tímto hezký adventní čas, vánoce v kruhu svých nejbližších.
Naděžda Špásová
Soňo, moc hezké fotky. Těžba uhlí udělala z Mostecka a okolí měsíční krajinu. Je dobře, že postupně dochází k rekultivaci kdysi krásné přírody.
Hana Rypáčková
Krásné fotky Soňo...Jsem ráda, že si krajina vydechla a začal tam nový život. Ale hezké vesničky se nevrátí..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.