Penzisté dostanou
1200 korun navíc

Penzisté dostanou
1200 korun navíc

13. 11. 2015

Penzisté dostanou příští rok k důchodům prémii 1200 korun navíc. Rozhodla o tom Sněmovna a návrh nyní zamíří k posouzení senátorům, kde se nečekají komplikace. Ze zákona se důchody zvýší v průměru jen o 40 korun měsíčně.

Vláda chtěla původně poslat penzistům jednorázově 600 korun ještě před Vánocemi. Prosincový termín však padl, takže koalice přišla s návrhem na výplatu zvýšenou o tři stokoruny v únoru, nyní bude o další tři stokoruny vyšší. Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je letos ovšem velmi nízká.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o 7000. Průměrný důchod na konci loňska činil 11 075 korun, letos na konci prvního pololetí 11 316 Kč.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Mě osobně by nenazlobila valorizace důchodu o 40,-- Kč, kdyby to bylo tak - vezmi z dlaně chlup, když je prázdná. Zlobí mě ta nehoráznost s jakou si přidávají poslanci, vládní činitelé a senátoři a co za svůj plat odvádějí. A to, že je naším národním rysem nadávat a stěžovat si, tak to má pan Horáček pravdu. Naříkáme, že máme malé důchody, nemáme na léky a sotva nám to stačí na nájem, atd. A skoro každý týden je v televizi ve zprávách příspěvek o okradeném senioru, který pustil a nebo přivedl do bytu zcela neznámé lidi a ty mu vzali tu 50, 80 a nebo 30 tisíc. Už jsem na takové zprávy alergická. Byla jsem asi 2x, z důvodu nabízeného doprovodného programu, na prodejní akce známých šmejdů. Nechtěla jsem věřit svým očím jaké nákupy lidé dělali. Přestože věděli, že ty věci nebudou mít na nic a že jejich děti je nechtějí a důrazně jim zakázali pro ně něco takového kupovat, koupili. No komu není rady tomu není pomoci. Řídím se heslem: když na to nemám - tak to nepotřebuji.
Ladislav Vesecký
Nesouhlasím s panem Horáčkem. Neměli bychom důvod naříkat, kdyby se dobrá vláda chovala k seniorům jak má.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Jiřino, máte pravdu v tom, že senioři ve velké míře podporují svoje potomky. Starobní důchod je určen pro ně a když pak kupují drahé dárky či i za ně berou úvěry nestačí jim peníze.Mně šlo o pouze o to, aby důchody byly valorizovány. Přesto tvrdím, že někteří senioři nebo invalidé žijí od důchodu k důchodu a občas ani nemají na základní potřeby.le znám i tzv. naříkače, kteří budou stále nespokojeni. Je to fakt "národní sport" si na vše stěžovat.
Eva Balúchová
Ve většině dávám za pravdu panu Horáčkovi.Ač mám malý důchod(proč,to je též na delší diskuzi),jsem vlastně spokojená.Během roku si seženu pár pěkných brigád,vydělám si na výlety a dovolenou,máme děti,vnoučata,dům a zahradu.Kéž by to tak dlouho vydrželo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vážený pane Horáčku, já myslím, že z diskuzních příspěvků nezaznívají hlasy, které jak píšete "nadávají na poměry". Zaznívá pouze názor, že valorizace důchodů by měla být úměrná průměrnému výdělku a jednorázový příspěvek bohužel nevalorizuje důchody.Nikdo nezpochybňuje, že za 25 let od revoluce prošla naše země velkými změnami k lešímu.Já osobně jem se nikdy neměla tak dobře jako v posledních 25letech, mohu svobodně cestovat, mohu si za své peníze koupit co chci bez front, mohu si svobodně i nadávat na politiky. Bohužel ne všichni si žijeme třeba jako já či vy.Mnoho našich spoluobčanů žije na hranici chudoby nebo přímo jsou chudí a nemajetní.A o ty se má vláda starat. To je můj názor a můžete si mně odsuzovat jak chcete. Nevím kdo jste, co je vaše profese či neznám vaše majetkové poměry.A přiznám se, že po to ani nepátrám.
Marie Foltýnová
Kdyby si naši zákonodárci nepřidávali po tisících za jejich (dobře vykonanou práci ),tak bych to zkousla.Ale když vidím tu prázdnou sněmovnu.Tak si říkám.Za co pane bože,za co?
Alena Tollarová
Někde se to určitě dá vyhledat, kolik procent důchodců pobírá ten průměrný důchod. Já jsem jen o pár stokorun víc pobírala čistou mzdu za odbornou práci. Beru to tak, že to není moje ostuda, ale blbost, že jsem dávno neodešla jinam. Ale to bych musela nejspíš do Prahy. Hádanka: kolik tak můžu brát důchod? :)))
Elena Valeriánová
Paní Jakubková průměrného důchodu zřejmě nedosahuje docela hodně důchodců.
Eva Balúchová
Vlaďko,Budu žít a vzkvétat abych je naštvala :-)).Třeba se dožiji i té prémie!
Jarmila Komberec Jakubcová
Když poslouchám v televizi či čtu na internetu kolik peněz půjde na řešení uprchlické krize, kolik budeme dávat do fondu Afriky je skoro zázrak, že senioři vůbec něco dostanou. Starobní důchody jsou almužny a pokud žije senior sám tak mu často nezbývá ani na nutné léky. Znám ve svém okolí i důchodce, kteří nedosahují průměrného důchodu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...