Starý strom je jako starý člověk

Starý strom je jako starý člověk

8. 11. 2015

Mám stromy ráda a několik oblíbených pravidelně navštěvuji při venčení psa. Ale nejvíc obdivuji topol u bývalé mlýnské stoky. Snad proto, že ho znám od dětství, kdy mne vždy přitahoval svým mohutným vzrůstem.

Pravidelně jsem se s ním potkávala při návštěvách rodičů, kteří se ke stoce odstěhovali. Když už žila jen maminka, svěřovala jsem se mu se svými starostmi a pochybnostmi. Často mě viděl unavenou, běhala jsem tudy i několikrát za den. Uvědomovala jsem si, jak je podobný starému člověku. Kůra zvrásněna stářím, na kmeni otvory po ztracených větvích vypadaly jako křičící ústa a osleplé oči, zbylé větve hrozily zkřivenými hnáty.

Už se tam denně nedostanu, ale kdykoliv tudy procházím, vždy se mu pokloním. Pro mne je krásný.

Po letošní vichřici jsem spěchala ke stoce s obavami. Mnoho stromů v jeho okolí popadalo, ale můj stařeček jen ztratil jednu ze tří větví. Byl poraněný, ale žil. Zdálo se mi, že se bezzubými ústy usmívá, jako by v četných dutinách ukrýval ptáčky před vichrem.

Těším se s ním na první sníh, který ho přikryje bílým hermelínem a bude nad stokou králem.

Můj příběh stromy
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Hani,krásné vzpomínky na dětství,nádherná scenérie vykotlaných stromů a Tvoje pokora k nim .Fotky překrásné.Článek zajímavý,přirovnáváš staré strmy, ke starému člověku,jako kdyby jsi mně mluvila z duše.Jestli dovolíš připomenu tady jednu báseň,co jsem si myslela,že ji maminka složila,ale složil ji Jan Neruda,asi se ji učili ve škole a ona si ji i ted i po letech přes devadesát v stále pamatuje.A určitě i ostatní čtenáři si na ni vzpomenou. Stará jabloń: Jan Neruda Na zahradě stará jabloň, pně už vydoutnalé. Samá jizva,samá troucheň, kdy ji podtít ale? Z jara? Když ji větev bílým květem pookřeje.? Či, snad v zimě? Spí pak jistě?Necítí to ani? Starý strom a starý člověk,má tak málo spaní. Taky se mi ta báseň moc líbí,proto jsem ji k Hančině článku přiložila.
Dana Kolářová
Ano, stromy dodávají sílu a potěší krásou v každém ročním období.
Jana Šenbergerová
Moc hezky jsi to Hanko napsala i nafotila. O to víc mě děsí, jak je teď "módní" likvidovat staré stromy, protože nás prý ohrožují. Kdyby to tak dělali naši předkové, stěží by se dochovala spousta nádherných letitých stromů. Stromy většinou umírají vestoje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.