Vzpomínka na naše hezké mládí

Vzpomínka na naše hezké mládí

25. 10. 2015

Navazuji na první díl svých vzpomínek (Vzpomínka na naše hezké dětství).

Tak jsme to dlouho nevydržely a setkaly se v kavárně Slavia podruhé. Bylo nám tam dobře, profesionální klavírista a živá hudba nás velmi naladila. Skvostný interiér a dobrá obsluha.

Poprvé jsme seděly s výhledem na budovu Národního divadla. Nyní jsme si sedly k oknu s výhledem na Hradčany. Krásný výhled na siluetu večerních Hradčan jako fantastická frekvenční křivka. Opravdu nádhera. Dobře naladěné jsme pokračovaly v našich vzpomínkách.

Tentokrát jsme se dopracovaly na gympl. Gympl se svými prvními láskami, tanečními a snad jedny z nejhezčích vzpomínek našeho života. Mládí je krásné. V tanečních jsme obě vyčuhovaly na parketu svou výškou, nosily nízké podpatečky, abychom nepřevyšovaly naše milé spolužáky, kteří byli někteří menší než my a teprve časem vyrostli. Naši milí spolužáci. Naše maminky vymýšlely šaty a samy nám je šily, abychom byly na parketě ty nejhezčí holky. Dokázaly z ničeho udělat po večerech a nocích krásné modely. Pošívaly nám šaty perličkami či malými korálky. Taneční a kluci, to byla vzpomínka na naše první lásky. První polibky a první choulení. Bylo to tak nevinné a krásné.

Ve škole jsme obě měly cit pro jazyky, bavila nás francouzština. A chodily jsme obě ještě na angličtinu nepovinně. Učil nás pan profesor Hošek, který měl velký respekt u studentů, ale také vyžadoval, abychom se jazyku my studenti učili a připravovali se. Kladl velký důraz na výslovnost, kterou s námi poctivě procvičoval. Pak nás obě bavil zeměpis, dějepis a  chemie. Obě jsme bez vlastní volby byly přiřazeny na přírodovědnou větev, protože tam bylo málo holek. Pro nás to byla vlastně potom velká výhoda, že jsme neskončily v babinci humanitní větve a celé čtyři roky jsme si užívaly v klučičím kolektivu plno legrace a recesí, na které se nedalo zapomenout.

Obě jsme si doznaly, že to byly časy nejhezčí v našem mládí. Obě jsme byly neobyčejně pilné a houževnaté, avšak skromné. Dokázaly jsme se plně soustředit a chápat a to přinášelo naše dobré studijní výsledky. Nebyly jsme žádné šprtky. Ale studium nás bavilo.

Taky jsme šly párkrát za školu a do omluvného listu si napsaly žaludeční či menstruační bolesti a zdrhly jsme k přehradě na tenisové kurty. Tam se nám líbilo nejvíce a tam jsme se vyřádily i se staršími hochy, kteří nás učili hrát. Pak jsme si šly zaplavat. Užívaly jsme si krásné slunné dny. Také se stalo, že jsme se nepřipravily na fráninu a než bychom lhaly, tak jsme dobře znaly frázi: "Excusez moi, monsieur professeur, je ne suis pas préparé, parceque j´ai été malade" - přeloženo "Promiňte pane profesore, nejsem připravena, protože jsem byla nemocná". Tuto zdvořilostní větu uznával a vždy jsme dostaly druhou šanci a tu jsme nikdy nepropásly. Byl shovívavý a spravedlivý a dodnes na něho vzpomínáme s láskou. Měli jsme všichni k profesorům velkou úctu a je pravdou, že profesoři měli autoritu a respekt. Hodně nás naučili.

Občas jsme doma v rodině prožívaly ne úplně příjemné chvilky, kdy rodinné setkání bylo hodinou pravdy a musely jsme slušně doznat bez přetvářek, co jsme kde ztropily, protože pak nám bylo odpuštěno. Bylo to určitě lepší, než když někteří lhali a měli neustálé problémy.

Pro nás obě byla rodina takové klubíčko, jak říkávala moje milovaná maminka. Obě jsme se s odstupem času zasmály těm všem příhodám a příběhům. Tolik hezky jsme se pobavily, že čas uplynul tak rychle, že byla tma a ta silueta Hradčan byla nádherně nasvětlená a vystupovala jakoby z pohádky. Obejmuly jsme se a rozloučily, tak zase brzy ahoj!

Pokračování příště...

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vyprávění mi tak trochu připomíná četbu knih z Červené knihovny. Asi v první republice se takto žilo v měšťanských rodinách. Po roce 1948 byl již život trochu jiný.Mám moc ráda příběhy z první poloviny 20.století a lituji toho, že jsem v té době nežila.
Lidmila Nejedlá
Klábosení s kamarádkou z mládí a s kamarádkami vůbec, je prima. Vzpomínky máme hluboko uchované.
Eva Balúchová
Úplně vidím ten výhled z okna Slávie,je pěkný i na Národní divadlo i na Hadčany. Jak píše Soňa:kdeže loňské sněhy jsou.Ještě že nám zůstaly aspoň krásné vzpomínky.
Hana Rypáčková
A my jsme se s Danou včera zase pobavily a nachechtaly jako za dětství a dospívání./Máme obě co zastat s vnoučaty a tak to bylo po delší době moc milé/. Díky za přátelství.
Soňa Prachfeldová
Hanko krásné přiblížení Tvého mládí. Skoro stejné jak mého - mě též maminka oblékala a šila do tanečních, měla zázračné ruce. Chození za školu, ulejvání se a náš pan profesor latiny říkával - z vás budou jen študované nevěsty :-) - Tehdejší čaje, atletika, kterou jsem flákala, táta vyhlížející z okna a kluka jsem nechávala za závorama, abych nemusela poslouchat kázání ... kdeže loňské sněhy jsou !
Zuzana Pivcová
Škoda, že už si se svou kamarádkou (viz Maruška/Můj příběh) takhle v kavárně hezky zavzpomínat nemohu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%