Takový obyčejný všední den

Takový obyčejný všední den

17. 10. 2015

Ráno se protahuji a s uspokojením pohlížím na žaluzie, mezi kterými prosvítá sluníčko. Je pondělí, na teploměru za oknem nula a modro od obzoru k obzoru. Začínám den obvyklými povinnostmi, ale už teď se vnitřně usmívám, protože si plánuji odpoledne a začínám se těšit. Po obědě házím na záda batůžek, do něj přibírám svého kamaráda a hurá ven. Jo, vy nevíte, který můj kamarád se vejde do batůžku? Jmenuje se Soníček...

Dostala jsem neodolatelnou chuť si zopakovat výstup na Říp, a tak nelením a hurá po stopách naší báječné výpravy z i60.

Prvně foťák vytahuji hned v aleji k Řípu. Hernajs, gumička natažená přes pokažené zavírání zdířky udělala hop a mizí v trávě. Nenašla jsem ji. Taková šikovná byla. Průhledná... Do Prčic, jde proti mně dvojice a hned se zajímá, copak to hledáte, paní? Hledali. Nenašli. Ale nahoře je prý jen pět lidí. Broukám si jednu z těch svých oblíbených a alej mizí za mnou. Potkala jsem osm lidí. Všechny jsem pěkně pozdravila, hlavně ti dva mlaďoši koukali jako vyjevení, potřebují se to asi teprve naučit. A od toho my, babičky, přece jsme.

Nahoře je božský klid - pondělí, to je nejlepší den pro vycházku na Říp. Je to báječné, užívat si volných dnů a nic nemuset. Chata s občerstvením je zavřená, pokladna také, slunečníky stažené. Kaple sv. Jiří stojí na svém místě, je tam ticho, žádné prohlášení se nekoná... Kaple jen tiše úpí, žaluje a sčítá škody, které na ní za léto zase nadělali LIDÉ. Možná i něžné dívčí ručky?

Jižní pražská vyhlídka je také klidná. Zdravím se jen se dvěma mladými muži, kteří také zasněně hleděli do dáli. Sluníčko se snaží ze všech svých podzimních sil a já mu nastavuji tváře. I pár posledních drobných kvítků se ještě dá najít. Viditelnost je mizivá. Přestože obloha je dokonale modrá, v dáli je opar, ve kterém se krajina ztrácí. To však nemění nic na jedinečnosti okamžiku.

Šťastná a spokojená si vykračuji zpátky. Rozhodla jsem se vrátit do města hezky pěšky přes vesnici Vesce. Ouha, hlava v oblacích a nohy mě nesou jinam, než by měly. Ocitám se na louce s ovečkami. Pán mě posílá přes les a dušuje se, že vlk tam babičky nežere. Možná si trošku myslel, jestli nejsem blázen. Trošku jsem se přece jenom zabála, ale les mě v pořádku vypustil. A já jsem užasla - ocitla jsem totiž u rybníčku jako z pohádky.

Opět vytahuji Soníčka. A fotím a fotím. Sluníčko  se pomalu začíná chystat na kutě, tak mi nezbývá než pádit domů, mám to nějakých pět kilometrů. A jelikož cesta vede ořechovou alejí, tak to zase takový úprk nebyl...

fotografování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za milé komentáře. Vando, Ty bys tam doběhla i z Prahy ...
VANDA Blaškovič
Náádherná alej, Aleno. Že bych ten Říp také dala, když Ty si tam chodíš jen tak lážo - plážo??...:)) Bezva!
Alena Várošová
Krásné fotky a hezky popsané toulky na Říp a hlavně vše zdokumentováno.Alenko líbí se mi pohádkový rybníček jen tam chybí ten vodník Česílko,ale domyslela jsem si jej a je to dokonalost sama. Děkuji.
Jaroslava Handlová
Taky ráda proměňuji všední dny ve sváteční. Aleno, Tobě se to povedlo výborně. Říp na více způsobů - to nemůže být nikdy na škodu přečíst si o něm zase jinak. Fotky jsou opět jiné, a znovu pěkné! Ořechy byly příjemným bonusem - zejména ten s tou šedesátkou má váhu!
Lidmila Nejedlá
Ach jo, zbyly jen vzpomínky na hezký výlet s přáteli. Alenko, pozdravuj ode mne ten krásný kraj. Díky za foto a připomenutí.
Radovan Cakl
Pěkné připomenutí Výstupu na Říp, slovem i obrazem. Nejvíc se mi líbí Tvůj autoportrét na louce ;-)))
Dana Kolářová
Takový obyčejný všední den a takový bývá nejhezčí….
Eva Mužíková
Alenko, to jsou opravdu náááádherné fotky, umíš čím dál víc.. Celý článek jsem si vychutnala, usmála se nad vyjevenými mladíky. To znám, také v lese každého, byť mladšího pozdravím a bavím se reakcemi. Pánové, když jdou ve dvojici se ženou odpoví tépěř vždy, ženy málokdy...
Hana Rypáčková
Taky jsem už četla před zveřejněním. Krásné výhledy, na to mě nachytáš vždycky..Jestli někdo půjde na jaře, přidám se..Ten ostrůvek s lavičkou je senzační. Doufám , že je to tvé relax místo. Tam bych posedávala...
Alena Tollarová
Eleno, můj Soníček je takový mrňousek kapesní. Naďo, kde jsou fotky? Jano, Ty mě vždycky spolehlivě potěšíš. Alenko, to teda bylo veselo! Myškám asi bylo vyhověno a byly přestěhovány. Zuzko, copak tam povídali? Mám tolik materiálu o Roudnici, jen chytit slinu ... tak aspoň hláska na profilu už je. Evo, už se těším. A Jíťo, jestli jsem pomohla zahnat nějaký splín, tak to je bezva pocit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.