Staré zapomenuté cesty

Staré zapomenuté cesty

13. 10. 2015
"Je to chůze na tom světě, noha nohu mine, sotva přejdeš jedny hory, jsou tu zase jiné."

Naše země je krásná od Šumavy k Tatrám, jak se říkalo. Jen cesty se změnily, za betonová monstra může doprava. Objet, narovnat a překlenout. Ještě se najdou zbytky starých cest. Zarostlé chodníčky lemované snosy kamení, pokroucenými stromy poskytujícími stín a mnohdy i občerstvení. Sem tam k životu udržovaná studánka. A hlavně křížky a kapličky na rozcestích dávných cest - stydlivě ustupují ty zanedbané a pyšně se vystavují udržované a obnovené s čerstvými květy a v novém kabátě. Rozoráním mezí se některé kapličky ocitly uprostřed polí a luk.

Je dobře, že s rozvojem cyklistiky se staré cesty obnovují a kopírují původní trasy z doby, kdy se chodilo pěšky. Při svých toulkách se vždy zastavím na místech, kde i naši předkové odpočívali, kde se zastavovali po práci na svých polích a děkovali za dary, které jim příroda poskytuje. Kolik stesků, povzdechů, ale i radostných sdělení kapličky vyslechly. Proto jsou obestřeny stejným tajemnem jako staré stromy, prameny, rozeklané skály a tmavý les.

Než jsem začala fotografovat, často jsem si tyto drobné stavby zakreslovala. Později jsem je upravovala a pohrála si s nimi v programu Gimp, a tak vznikly tyto neumělé grafické obrázky. Mnoho se mi jich nezachovalo.
cestování fotografování výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Nejlepší by bylo , kdybychom se na nějaké cestičce potkaly/ žádný chlap v dohledu /.Taky se vždy dívám do mapy, kudy se touláte....
Eva Balúchová
Potkala jsem jich při výšlapech hodně,ale nikdy mě nenapadlo o nich uvažovat jako ty.Teď už žádnou kapličku ani křížek neminu aniž bych si na tebe vzpoměla.:-)
Soňa Prachfeldová
Super !
Lidmila Nejedlá
Hanko, to je nádhera! Kapličky, křížky a boží muka, jsou to symboly našeho domova. Je hezké se u nich zastavit a popřemýšlet, jako jsi to udělala Ty. Já Ti moc děkuji.
VANDA Blaškovič
Milé, poetické, naše...mne okouzlil Buk. Kam vede ta cesta, silnička?
Dana Kolářová
Hezká procházka po zapomenutých cestách.
Jana Šenbergerová
Nejhezčí na těch cestičkách je to, že se tam současné setkává s minulým a připomíná nám to, že to dnes minulé, bylo kdysi současným. Obojí pak spěje k budoucímu. I když ráda prošlapávám nové cestičky, těm starým se proto nevyhýbám. Moc hezky jsi doplnila své myšlenky o nich obrázky.
Hana Šorejsová
Hani, moc hezké připomenutí, které pohladí na duši. Díky !
Alena Vávrová
Hančinko, ty umíš potěšit oko i duši. Také mám pro kapličky a křížky, aleje a památné stromy a j. svědky dávných časů slabost a fotím je a těší mne, že se leckde udržují. Velice se mi z tohoto důvodu líbily seriály s panem Dr. Cílkem - to byl znamenitý průvodce po těchto stopách dávné minulosti.
Zuzana Pivcová
Nějak se mi při čtení vybavilo: Ač cesty nikam nevedly, tys po nich šel a šel jsi rád, těch cest se nesmíš, nesmíš ptát...Je fajn, že sis takhle vzpomněla oživit zájem o cesty a cestičky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...