O přírodě na severu Čech

O přírodě na severu Čech

13. 7. 2012

V našich končinách příroda a nejen příroda dostala velmi na frak. Až do začátku 19 století  převládalo zemědělství. Následně se počalo s dolováním hnědého uhlí a začaly vznikat první těžební místa, povrchové i hlubinné doly. Zemědělství upadalo, v dnešní době na našem katastru hospodaří jen několik soukromých subjektů.

Na vytěžených místech a okolí se provádějí rekultivace. Došlo k navršení umělých kopců a vyvýšenin a krajina ožila vzrostlými modřínky, smíšenou výsadbou a spoustou drobných vodních ploch. Je s podivem jak matka příroda dokáže i sama postupně zacelovat těžké rány.

Mladým lidem tento ráz krajiny připadá v uvozovkách normální, protože jiný neznali kolem svých bydlišť. Starší člověk, který se narodil v polovině minulého století, si pamatuje daleko krásnější a půvabnější krajinu v severních Čechách, kdy nebyl tak silně rozvinut průmysl a zejména těžba uhlí. Silnice byly lemovány ovocnými stromy, které se pravidelně silničáři sklízeli. Kolem polních a lesních cest i silnic rostly hrušky, ponejvíce korunky, solanky a koprčky. Cestáři tehdy dokonce ovoce ze stromů sklízeli.  I naše rodina si na podzim natrhala tyto výborné plody a maminka je uložila do sklepa. V domě s námi bydlela babička s dědou a mám v živé paměti její starobylou zlacenou mísu, na kterou pokládala koprčky v zimním období a ty ve své zralosti byly tak skvělé, šťavnaté – neznám do dnešní doby ovoce, které by lépe chutnalo. 

Odběhla jsem ve vzpomínkách k babičce, vracím se k současnosti. Ano, krajina doznala nepředstavitelných změn, člověk nesmí propadat nostalgii, ale poznávat půvab i v této nové proměně. A tak když doly v určitých částech ukončily rekultivaci, kam předtím kromě zaměstnanců nikdo jiný nesměl vstoupit, začali jsme objevovat půvab okolí. S přítelem a s našimi věrnými psy, na krku foťáky,  vyrážíme na procházky a vychutnáváme si hezké chvíle. Většinou nikde ani živáčka člověčího. Potkáváme srnky, nad hlavou nám přelétávají ptáci, v současné době je na výsypkách hodně havranů. Také se zřejmě přemnožila divoká prasata, louky jsou celé rozryté a my vždy s opatrností sondujeme terén, abychom černé zvěři nevběhli do jejího teritoria. Naši psi radostně běhají za každým klackem, který jim hodíme, dostatečně se vyběhají a my s nimi.

Když se vyškrábeme na vrcholek výsypek, otevře se nám pohled na naši vesnici i na okolní osady. Při jasném počasí je vidět Milešovka a také špička hradu Sukoslav. Mimo tyto nádherné přírodní scenérie vidíme jak na dlani také část průmyslovou – a to elektrárnu Ledvice, která prochází ohromnou inovací, vedle sklárny, jež se neustále rozšiřují o nové výrobní haly, rozvodnu a také drážní koleje. Když je inverze a smog, o který není v naší oblasti nouze, vidíme seshora šedivou mlhu, ale to se raději brzy vracíme. Ovšem při slunečném počasí je na výsypkách nádherně, obzvlášť v jarním období, kdy se začínají zelenat modříny, na pokraji cest se objevuje podběl, sem tam kvetou petrklíče a na bývalých zatopených lomech se objevují kačenky. Ve smíšených lesích, kde převažují modřínky, rostou klouzky a dokonce jsme našli i hříbek dutonohý. Loni, i když nebyl rok příznivý na houby, na některých místech jsme našli hodně těchto dutonožek, a tak jsme si nasbírali. Jelikož se jedná o hřiby výrazné vůně i chutě, naložila jsem je do octového nálevu společně s cibulkou i paprikou a chutnají nám. Snad je zase na našich místech najdeme.

S pokorou si uvědomuji v těchto okamžicích velebnost přírody, její sílu přežít a zaskvít se v plné jarní parádě. V zimě na výsypkách fouká studeně a dvojnásobně, půvabné jaro již vystřídalo krásné léto.

A tak vzdávám pokorně hold paní přírodě, která nám ukazuje vždy znovu a znovu své půvaby v každém ročním období a mým přáním je, prožít se svými milými ještě hodně proměnlivých těchto ročních dob!

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky Dano.
Dana Kolářová
Moc hezký hold přírodě. Ani letos není rok příznivý na houby. :-)
Soňa Prachfeldová
díky
miro zavacky
pekny clanok

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...