Den začíná a končí tmou

Den začíná a končí tmou

7. 10. 2015

Včera jsem jeli večer Prahou tramvají č.17. Je to nádhera, vidět mosty, osvětlené panorama Hradčan, Petřín v červáncích, radovat se z magického pohledu.

Naproti nám seděly dvě ženy kolem čtyřicítky. Jejich dialog začal:

"Den začíná a končí tmou. Ráno rychle z postele a honem do práce. Lidi jsou denně tak zblblí, že už ani po ránu nemluví. Každý uzavřený do sebe, někdo vzdychá, jiný si mele na prázdno. Žijeme uspěchaně. V běhu snídáme v práci, nestíháme oběd. Odpoledne honba za potravou a domů. Doma úkoly s dětmi, večer únava a ani nikam nejdem. Není na nic čas. Neumíme se bavit ani odpočívat, mám pocit, že neumíme žít".

V tu chvíli jsme se naklonili k sobě a pravili, ale my umíme žít. Radujeme se z každého rána, a těšíme se každý den, co zažijeme. Chodíme rádi ještě pracovat, velmi nás to naplňuje, věnujeme se vnoučatům, a pociťujeme, jak čas rychle utíká. Čas zastavit nejde, a proto užíváme, jak se dá.

Tato moje úvaha vyplynula z onoho dialogu, a tak si říkám, důležité JE UMĚT ŽÍT. Miluj mne málo, ale miluj mne dlouho.

Je neděle, a tak si ji užijeme a všem přejeme také hezkou podzimní neděli. Podzim života je krásný! Přejeme veselou mysl a v životě samé dobré náhody.

glosa Praha stárnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Snad každá žena si v pátek připadala jako vyhozená z pračky.Důležité bylo, jak naložit s volnými dny.Mám radost, že děti také vyrážejí za rekreací a zábavou a můžeme si o svých aktivitách vyprávět. Žít vyváženě je opravdu umění.
Květoslava HOUDKOVÁ
Různou "uspěchanost" jsme v životě prožili všichni - v senior věku už zvolnit máme/můžeme. Ale ne do stavu: sedět na lavičce-bavit se jen o nemocech-poslouchat drby-nadávat na vše kolem apod. - to není život !! Já proto raději trpím "závažnou chorobou"- postihující zejm. seniory = nedostatkem času! Není to vina spěchu! - jen aktivity, které ještě zvládám - mi jdou o něco pomaleji .
Eva Balúchová
Přesně vím o čem ženy mluvily.Sama jsem to měla podobně téměř 40 let.Ráno do práce,večer z práce,děti,uvařit,uklidit,vyprát a je zase pondělí ráno.Proto si teď užívám důchodu jak to jde.Zrovna dnes za chvíli vyrážím s turisty na výšlap a po vycházce bude návštěva bazénu plus posezení u něčeho dobrého. Krásný den všem.
Soňa Prachfeldová
Je pravda, že to mladí nemají jednoduché, ale my to též prožili a zvládly se koníčky a j., je to prostě v každém člověku a jeho přístupu k životu. Jen si teď života víc považuju a pokorně si přeju i všem mým milým, ať nám zdraví slouží, ostatní se zvládne !
Lidmila Nejedlá
Dobře, Hanko, že jsi nám připomněla potřebu bavit se, a spokojeně žít. Však nám v tom íčko pomáhá. Je to výborné společenství, díky kterému si mohu přečíst i Tvůj optimistický článek. Díky.
Jana Šenbergerová
Světlo si nosím v sobě, v každičké roční době. Však v tomto čase tmu docela vítám, brzy se stmívá a později svítá. Denního světla si člověk víc váží a díky krátkým dnům více se snaží. Za dlouhých večerů můžeme snít, jak ještě lépe a krásněji žít. Nemohu jinak než souhlasit, že s veselou myslí je snadnější žít.
Zuzana Pivcová
Nemám pocit, že den začíná a končí tmou, protože vnější a vnitřní tma nejsou identické. Nerada bych v poslední fázi života dospěla k pocitu, že neumím žít. A o to víc se mi líbí lidé, kteří se z života radují a otevřeně to dají najevo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%