Soutěž Vtipnější vyhrává: 
Byla to kachna, či Husák?

Soutěž Vtipnější vyhrává:
Byla to kachna, či Husák?

17. 9. 2015

Kdysi jsem absolvovala půlroční stáž pro němčináře v NDR. Jedna kolegyně mi vyprávěla, že její "tatí" chová na rybníčku kačeny. Protože jsem se svěřila, že kachnu jsme doma měli sotva několikrát za život a je to pro nás vzácnost, slíbila, že až se po návratu domů někde setkáme, určitě mi jednu doveze.

Setkaly jsme se a domů do Týna jsem vezla zabalenou kachnu. Té se ujala sestra, která byla narozdíl ode mne odjakživa dobrá kuchařka. Tehdy ještě nebyly mikrovlnky a kachna se v předobědovém čase začala péct v troubě. K ní byly samozřejmě naplánovány knedlíky a červené zelí.

Kachna se pekla zhruba tak dlouho, jak uváděla kuchařka. Po vyndání do ní nešlo ani píchnout vidličkou, natož ji ukrojit a dokonce žvýkat. Tak znovu do trouby a pečení pokračovalo. Hodiny ubíhaly a my hlady šilhaly. Kachna nepovolila. To se opakovalo ještě dvakrát. Ani sousto. To už se sestra namíchla a prohlásila (v době temné totality):

"To nebyla kachna, to snad byl starej Husák!" Rozchechtaly jsme se a pak snědly knedlíky se zelím.

Zcela upraženou kachnu jsme po několika hodinách už chuťově sotva rozeznaly. Ocenila ji pouze naše fenka Lesana, která ve své žravosti by nejspíš zhltla i toho Husáka.

 

Vtipnější vyhrává - literární soutěž magazínu i60.cz. Úkolem soutěžících je napsat příspěvek (příběh, povídku, glosu), jehož téma vychází ze zveřejněných fotografií. Pravidla soutěže a fotografie najdete zde.
Můj příběh Vtipnější vyhrává
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Taky jsem jednou pekla takového "Husáka".Přesně na Vánoce 1979.Chtěla jsem uctít návštěvu ze zapovězené ciziny.Vidlička se od něj,tedy od "husáka"odrážela,jako by byl z gumy.Měl překrásnou zlatou barvu,byl by posloužil leda jako atrapa do výkladu socialistické restaurace,ale skončil na hnojišti.Ani pes ho nežral.chacha.mad
Květoslava HOUDKOVÁ
Dcerou upečená kachna se ani nemusí "obírat" - maso samo padá od kostí. Kdysi jsem jí koupila za výbornou cenu 28cm/8cm vys.pánev s vysokým klenutým víkem. Tam má kachna pohodlí, vím, že peče pod víkem, až potom k posledku odklopí, aby se vytvořila kůrčička-mňam. Ale ten postup moc nesleduji, tak se radši ještě dcery zeptám na upřesnění - ale - holka moje - dík za oběd !
Jana Šenbergerová
Asi mi to nebudete věřit, ale kachnu jsem poprvé a naposledy pekla před více než čtyřiceti lety. Byli jsme na ni dva, ale byla tak vychrtlá, že i po dobře upečené jsme měli po obědě hlad. Nicméně ta naše skončila v žaludcích, pro které byla určena, zatímco ta vaše ve psím. :-) Z toho bych radost neměla, ale váš příběh se mi líbí.
Hana Rypáčková
Povedené, Zuzko..Husák huse vytrh brk- to se přeci nesmělo zpívat.Taky jsem jednou udělala z kachna Pražačku, když ne Husáka. Prostě jsem na ni zapomněla a na 150 se vyprahla , než jsem se stačila vrátit domů. Ani v ní nebyly jablka! Dcera peče na 100 přes noc v letní kuchyni skoro všechno.Nastavuje hodiny, mě se prostě trouba sama nevypíná.
VANDA Blaškovič
Děvčata, vy nevíte, že nejlepší kuchař je milující manžel...?...:)) tak to alespoň u nás chodí....brrr, cizí mužský v kuchyni!...:))
Elena Valeriánová
No jo když se daří, tak se daří. Kachna se opravdu musí péct pomalounku, znám recept, kdy se peče 13 hodin, ale to i mně přioadá dlouho. Já peču kachnu 4 hodiny, první dvě jen na 90°C, hodinu na 120°C a hodinu dopékám na 180C. Celou dobu je kachna v troubě přikrytá. Poslední půl hodinu peču kachnu odkrytou a polévám ji výpekem. Nikdy do ní nepíchám, to jen do husy. Kachnička je jemná, šťavnatá a jen se rozsýpá. Ale stačí péct. 3 hodiny a začít na 150°, to když Vás tlačí čas. Cizího kuchaře bych doma nesnesla. Článek je fajn, taky mi připomněl mé kuchařské začátky.
Dagmar Bartušková
Chechtám se, chechtám. Připomnělo mi to mé první pečení kachny před mnoha lety. Dala jsem ji péct a místo kachny jsem vytáhla upražené kuře. Máma spráskla ruce, že je to rež, ale synek se mě zastal, a řekl:" babi, ale mamka ji dobře upekla a mně moc chutná ". Měl totiž slíbené auto na ovládání. :))) No, po pár soustech šla babička raději udělat knedlíky s vajíčkem. Pane, to byla dobrota!
Libor Farský
Copak Husák nebyl "k sežrání"? Ale ještě větší sranda byla s Bilakem (krejčím "Nenasaka") a kůlem v plotě Miloušem Jakešem.
Zdenka Jírová
Vando, vy si můžete dovolit si k pečení kachny na oběd objednat profesionálního kuchaře? Alespoň tak jsem to pochopila.
Zdenka Jírová
Vtipný příběh ze života.Také jsme jednou místo cca 2 hodin pekli kachnu snad 6 hodin.Asi to byl také "husák".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.