Populace stárne, a my
proto zrušíme geriatrii?

Populace stárne, a my
proto zrušíme geriatrii?

9. 9. 2015

Když jsem se připravovala na jednání o geriatrii na ministerstvu zdravotnictví, říkala jsem si, že je v podstatě vše jasné, argumenty obecné i vědecké, pádné a zřetelné. Předem domluvené jednání bude nepochybně jednoduché a pravděpodobný omyl, že byla geriatrie vyřazena ze seznamu základních oborů, se snadno vysvětlí a napraví.

Populace stárne, nejrychleji v nejvyšších decenniích a brzy tu budeme mít půl milionu lidí starších 80 let, a ti přece už specializovanou geriatrickou péči častěji potřebují, budou potřebovat…  budeme potřebovat. Každý třetí hospitalizovaný a každý druhý operovaný pacient nad 80 let věku za hospitalizace má delirium, závažnou komplikaci vyžadující geriatricky poučený přístup. Každým rokem vznikne demence u 30 tisíc lidí a 70 tisíc lidí s demencí je hospitalizováno, na „klasických“ odděleních nemocnic se těmto lidem dobře opravdu nedaří. Rehabilitace stále početnějších zlomenin krčku stehenní kosti a jiných poranění ve vyšším věku je zcela jiná než rehabilitace mladších lidí.

Proč potřebujeme geriatrii

Specifickým geriatrickým problémem je křehkost a multimorbidita (mnoho onemocnění najednou, která postihují různé systémy zdaleka nepatřící jen do oblasti interních onemocnění). Geriatrické komplexní funkční hodnocení stále více využívají onkologové v rozhodování ohledně léčby.  V zahraničí je východiskem pro účelnější nastavení systému sociálních služeb a jejich financování. Existuje dostatek vědeckých dat, že funkční hodnocení geriatrického pacienta zlepšuje jeho prognózu. Ne každý starší člověk geriatrii potřebuje, zdatní senioři profitují z orgánově specializované medicíny, ale křehký člověk nad 80 let geriatrii potřebuje. Navíc se také všeobecně ví, že dostupnost geriatrie je důležitá i pro moudřejší využití zdrojů ve zdravotnictví, i proto ji země podporují…

U nás máme geriatrii jako základní obor již od 80. let, vznikla jako reakce na neuspokojivou situaci starších pacientů na „internách druhého typu“ a postupně se rozvíjela. Geriatrická atestace je určena pro zájemce o kvalifikaci zejména z řad mladších lékařů. V posledních letech máme i medicínu dlouhodobé péče jako certifikovaný kurz pro starší zkušené lékaře kvalifikované v jiných oborech, kteří si chtějí ze zájmu doplnit potřebné znalosti o funkčním hodnocení, kompenzaci smyslových poruch, rehabilitace po ortopedických operacích a mozkových příhodách, demenci, křehkosti a dalších specifických problémech dlouhodobé péče, kde jsou nejčastějšími pacienty právě lidé vyššího věku.

Geriatrii jako základní obor jednoznačně podpořila odborná společnost všeobecných lékařů. V oblasti demence spolupracujeme s psychiatry a neurology, každý z oborů do této péče přináší své specifické poznatky, takže se také vzájemně respektujeme.

Nepochopitelné stanovisko 

Zdánlivě bylo tedy vše jasné a řeklo by se v pohodě a překvapení jsme neočekávali. To se ale dostavilo již ve vrátnici, když nám sekretariát příslušného pana náměstka sdělil, že o schůzce neví. Protože však byla schůzka (prokazatelně) sjednána a potvrzena, následovala omluva s tím, že pan náměstek dorazí, pokud počkáme.  Půl hodiny při pětičlenné delegaci dvou přednostů klinik a tří primářů je kumulativní čekání 2,5 hodiny dosti kvalifikovaného času, kolegové navíc dorazili z Brna, Hradce Králové a Pardubic. Činnost pro odbornou společnost je ale činností dobrovolnickou, konanou ve volném čase, náhradním volnu a dovolené…

Pan náměstek se po příchodu také omluvil a jednání bylo velmi vstřícné, souhlasil s většinou argumentů pro zachování geriatrie jako základního oboru, podpořil názor, aby geriatrie, obor potřebný s ohledem na demografické změny, byl zachován jako obor základní. Přijal argument, že posunutím geriatrie pouze mezi certifikované kurzy by se vzdělávání mladších lékařů v oboru neúnosně prodloužilo. Po dosažení plné kvalifikace v jiném oboru by si již „učednická léta“ dále neprodlužovali. V tom jsme se naprosto shodli.

Přizvaný ředitel příslušného odboru nám však v závěru jednání sdělil, že geriatrie základním oborem nebude. Nepochybně věděl to, co jsem se dozvěděla z telefonátu při zpáteční cestě: ministerstvo zdravotnictví zamítlo již v závěru minulého týdne zásadní připomínku podanou Unií zaměstnavatelských svazů a dalšími zachovat geriatrii jako základní obor.

Populace stárne – zrušíme tedy geriatrii!

 

Doc. MUDr.  Iva Holmerová, Ph.D.
Zakládající předsedkyně České alzheimerovské společnosti, prezidentka Longevity centra ČR a v současnosti i místopředsedkyně České gerontologické a geriatrické  společnosti. V letech 2007-2010 členka výboru International Association of Gerontology and Geriatrics a od roku 2008 členkou výboru Alzheimer Europe, od roku 2010 je jeho místopředsedkyní. Je členkou výboru mezinárodní vědecké skupiny pro výzkum psychosociálních intervencí u demence INTERDEM a členkou výboru EUGMS (European Union Geriatric Medicine Society). Paní Holmerová je rovněž patronkou magazínu i60.cz.

Od roku 1992 pracuje jako ředitelka Gerontologického centra v Praze 8, které spoluzakládala. Jedná se o projekt respektovaný jako jeden z modelů péče o seniory u nás. Od roku 2003 spolupracuje s UK: Fakultou humanitních studií, katedrou „Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích“ a v roce 2009 zde byla habilitována v oboru Sociální a kulturní antropologie. Od roku 2012 je proděkankou pro zahraniční vztahy a vedoucí Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče.

Iva Holmerová
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Není to veselé čtení paní docentko, nemohu ani uvěřit, že by tak upadala péče o starého křehkého člověka, což by pravděpodobně nastalo, se zrušením geriatrie jako oboru a lidé by dožívali nedůstojně na LDN. Měly by se velmi zasazovat i odbory zdravotní a sociální v jednotlivých krajích a jiné příslušné odbory.
Zdenka Jírová
Všichni mladí si myslí, že stáří pro ně neplatí. Starým lidem se vysmívají v trolejbusu, když sedí, zatímco babička s hůlkou se třese nad nimi. Oni ale zatím netuší, protože je to nikdo neučí, že i oni budou staří a bude jim ještě hůře, protože jejich děti neměl kdo poučit o stáří.
Naděžda Špásová
Váš článek je velmi zajímavý a bohužel mě opět utvrdil o špatné sociální politice v této republice. Možná si ti naši tupci ( promiňte ten výraz) nahoře myslí, že se jich to netýká. Stále se utvrzuji o pravdivosti rčení, že nejhorší je srážka s blbcem. Možná, že jsou přesvědčeni, že nezestárnou. Geriatrie je velmi potřebná a týká se přece všech. Boží mlýny asi zase neklapou.
Jana Šenbergerová
Ani se nedivím. Už delší dobu mám pocit, že se svět=lidstvo zbláznil. Nedávno jsem četla na internetu, že prý se třičtvrtiny lidí u nás bojí stáří. Neudělali jsme někde chybu? Lidé přece stárnou odjakživa. Ještě bych pochopila, že některým ženám vadí vrásky, ale že vadí i mnohým mužům, to už je na pováženou. Nepamatuji se, že bychom ve škole učili, že budeme až do smrti mladí. Každé období lidského života má svá "specifika". Je zajímavé, že mnohým vadí, jak přibývá starých lidí, ale nevadí, že se o ně nebude pečovat, jak by bylo vhodné, aby stáří nebylo jen chátráním, ale plnohodnotným prožitkem. Naštěstí mnozí jsou si toho vědomi. http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/jesenik-chysta-seniortaxi-uz-tusi-jak-bude-fungovat-20150908.html
Květoslava HOUDKOVÁ
Dobrý den, paní docentko - už delší dobu si vystřihuji/uchovávám Vaše moudré články. Každého čeká stáří, myslím, že většinou dost komplikované, kdy bude potřeba individuální přístup. Žiji (preventivně) v Domě s pečovatelskou službou v Kostelci nad Labem a vím, že k tomuto městečku máte jistě vztah. Už delší dobu přemýšlím, že bych se ráda s Vámi setkala -vyslechla i pohovořila. V Praze trefím, adresu Vašeho Centra mám - pokud byste někdy souhlasila, zde je můj mail: kurzHoudk@seznam.cz Těším se na odpověď - díky
Zuzana Pivcová
Je pozoruhodné, že ti, kteří na příslušných postech rozhodují, se chovají, jako kdyby jich samotných se to ani v budoucnu netýkalo. A odborníci Vašeho formátu pak musí mnohdy bojovat s "větrnými mlýny".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...