Vyschnul jeden z pramenů Vltavy

Vyschnul jeden z pramenů Vltavy

13. 8. 2015

Kvůli dlouhodobému nedostatku srážek vyschnul přítok k Pramenům Vltavy, který se nachází poblíž šumavské Kvildy. V místě, k němuž každoročně zamíří tisíce turistů, zůstala studánka, ale hrozí, že i z ní se postupně ztratí voda. Starosta Kvildy Václav Vostradovský se obává toho, že by tak z mapy mohlo definitivně zmizet jedno ze symbolických míst celé Šumavy. 

"Pokud ještě sucho nějakou dobu potrvá, troufám si říct, že tato situace skutečně nastane. Ztratili bychom tím jednou z velmi vzácných lokalit," uvedl Vostradovský. Dodal, že řada pramenů jiných říček a potoků v minulosti na Šumavě vyschla.

Pokud by se to samé stalo i u Pramenů Vltavy, neznamená to však, že by zanikla celá řeka. Vltava má ve svém počátku spoustu přítoků, které ji zásobují vodou. "Neztratili bychom řeku, ale ztratili bychom místo, které je podle mě naprostým symbolem," uvedl starosta.

Podle něj se na vysychání neprojevuje jen minimum srážek z posledních týdnů a měsíců. Dodal, že vliv prý na to má i fakt, že lesy nad Prameny Vltavy jsou uschlé. Způsobil to především orkán Kyril z roku 2007 a následný exodus kůrovce, kdy se v polomech zasažených lesech po rozhodnutí tehdejšího vedení ministerstva životního prostředí nekácelo. Podle Vostradovského to potvrzují i vědecké výzkumy. "Teplota v takzvaných zelených lesech u Pramenů Vltavy se v těchto dnech pohybuje kolem 30 stupňů Celsia. Teplota v uschlých lesech však v těchto dnech ve stejných místech dosahuje až 65 stupňů," řekl starosta Kvildy.

Prameny Vltavy patří mezi turisticky nejatraktivnější místa Šumavy. Vede k nim turistická a cyklistická trasa a v zimě stopy pro běžecké lyžování. Nachází se zhruba sedm kilometrů od Kvildy. Jejich okolí orkán Kyril před osmi lety zasáhnul významným způsobem.


Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Měli bychom věřit, že se tam voda vrátí. To místo je opravdový symbol.
Hana Šorejsová
Měli bychom věřit, že se tam voda vrátí. To místo je opravdový symbol.
Hana Šorejsová
Měli bychom věřit, že se tam voda vrátí. To místo je opravdový symbol.
Hana Rypáčková
Ano, ten polom to taky zavinil, když tam byly zdravé smrky -rezonanční na výrobu hudebních nástrojů/ slunce se tam vůbec nedostalo, mech držel vláhu...Už se mi tam vůbec nelíbí...Sochy a chodníčky to nezachrání...
Alena Vávrová
Byla jsem tam na jaře před třemi roky, cestou i kolem prameniště byl polom a ještě mokrý sníh, voda crčela všude. Také chci věřit, že se vše vrátí k normálu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Věřím, že se voda znovu vrátí.Byla jsem tam před 5 léty a voda ve studánce byla moc lahodná a osvěžující
Jana Šenbergerová
Doufejme, že nebude až tak zle, a že se voda zase vrátí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...