Foto

Programy pro seniory,
co udrží čilé tělo i mysl

4. 8. 2015

Pravidelný pohyb mají podle předsedy občanského sdružení Seniorfitnes Zdeňka Srby jen tři procenta z 2,25 milionu českých seniorů, tedy pouze zhruba padesát tisíc lidí. Sdružení proto pořádá programy pod heslem Cvičení pro každého a každý věk. "Pohyb zlepšuje kondici, prodlužuje období bez zdravotních problémů a udržuje do vysokého věku čilé tělo i mysl," řekl Srba. Senioři si mohou se sdružením zacvičit na 72 cvičebních místech v 11 krajích.

Cviky jsou speciálně vybrané pro jejich věk. Podle sportovního lékaře Miloše Matouše je pro seniory ideálním pohybem chůze. Sdružení ale má program i pro lidi s handicapem. V seniorských domovech propaguje speciální cvičení na židlích. To podle Srby zvládají i lidé bez končetiny.

"Chůzi doporučujeme pro každého seniora s výjimkou jedinců s těžkou obezitou, BMI nad 45, u nich je nutno zahájit nejprve redukci hmotnosti, vhodné je cvičení ve vodě a v sedě," uvedl Matouš. Pro udržení pohyblivosti kloubů a posílení svalů jsou ideální 20 minutové sestavy, vhodná je každodenní chůze alespoň 40 až 60 minut.

Seniorům radí zejména chůzi s holemi nordic walking, kde je velkou výhodou větší stabilita a vyšší energetický výdej. "Nedoporučujeme cvičení velkých intenzit, cvičení přetěžující pohybový systém, chůzi po nerovném terénu a plavání stylem prsa, které přetěžuje krční páteř. Spíše radíme zdravotní cvičení ve vodě," sdělil.

Výsledky pohybových programů podle Matouše potvrdily efekt cvičení a pohybu na udržení hmotnosti i kondice do pozdního věku. "Máme cvičence, kteří i v 80 letech při testech dosáhnou průměrné zdatnosti lidí pětapadesátiletých," zdůraznil. Náročnost cvičení se tedy neliší podle věku, ale spíše podle možností cvičence.

Lékař vyzdvihl zdravotní výsledky pohybu. Pohyb se zahrnutím chůze a posilovacích cviků zlepšuje metabolismus cukrů, může tak být prevencí cukrovky, snižuje cholesterol, takže zpomalí či zastaví rozvoj aterosklerózy vedoucí k infarktu či mrtvici. Stabilizuje krevní tlak. "U pacientů pohyb významně zvyšuje kvalitu života a u léčených farmaky snižuje spotřebu léků," shrnul lékař.

Seniorfitnes působí osmým rokem, z původně jen cvičebních programů rozšířil činnost i do dalších oblastí. Srba považuje za přínosné, že cvičení vedou sami senioři poté, co absolvovali cvičitelský kurz. Zároveň se využívá jejich dřívějších profesí, a tak sami vedou pro své vrstevníky kurzy práce na počítači, angličtiny, němčiny, bridže či šachové hry. V nabídce jsou i společenské aktivity formou her, které tříbí pozornost, paměť, logické uvažování a další duševní schopnosti.

cvičení zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jarmilo - kamarádko - nemaluj zbytečně "čerta na zeď". Senioritnes má u moře své stálé každoroční místo = necourá po pobřeží , nemusí tudíž čistou pláž hledat. S účastníky jede zdravotnice a cvičitelka léčeb.tělocviku, který probíhá ve vodě i na suchu, v intenzitě dle zdravot.stavu osob.
Jarmila Komberec Jakubcová
Seniorfitnes nabízí zajímavé akce a senioři pokud chtějí mohou se aktivně pohybovat i doma.Proto nemusí jezdit na italské pláže, které jsou většinou hodně špinavé - právě jsem se vrátila z Itálie a vím o čem píši.
Květoslava HOUDKOVÁ
Se "Seniorfitnes" jsem již přes rok v kontaktu. Právě s nimi jsem měla jet do Itálie - z důvodu zdrav.problému jsem stornovala. Jezdí tam každý rok - pobyt u moře je spojen se zdrav.cvičením, prý nejčistší oblast Itálie. Ve středu 14. října pořádá SF "Den pro zdraví" v arálu hřiště Sabat, Praha-Troja. Pro další informace jsou zde kontakty: www.seniorfitnes.cz a www.sabat.cz Možná, že se na akci v Praze - a třeba v r. 2016 v Itálii uvidíme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%