V Brně začne druhý ročník gastronomických slavností Jídlo z blízka. Akce nabídne lidem lahůdky z regionálních surovin. Její součástí budou i kurzy vaření a degustace. Do akce, která potrvá do 29. července, se letos zapojilo třináct brněnských restaurací.
Vybrané podniky budou tři týdny nabízet tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od regionálních producentů. „V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezonní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska,“ uvedla Lucie Frgalová ze Slow Food Brno, které slavnosti organizuje.
Odkud vybrané jídlo pochází, se návštěvníci mohou dozvědět v doprovodném programu. Letošního ročníku gastronomických slavností Jídlo z blízka se účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.
Druhý ročník slavností pořádá Slow Food Brno. „Věříme, že být světovými znamená jíst místní potraviny. Umět si je vychutnat. Pozvat ke stolu rodinu a přátele. A nikam od něj nespěchat,“ dodala Frgalová.