Neherec Josef Šebánek, byl
především děda Homolka

Neherec Josef Šebánek, byl
především děda Homolka

21. 7. 2015

Ke klenotům české kinematografie patří trilogie o rodině Homolkových, kterou natočil Jaroslav Papoušek. Asi největší hvězdou série je dodnes populární děda Homolka v podání Josefa Šebánka, od jehož narození uplyne 22. července 100 let. Geniálního neherce objevili kameraman Miroslav Ondříček a režisér Miloš Forman, který ho obsadil do svých prvních filmů Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko! 

Když Forman Šebánka lákal do filmu, ten ho varoval, že se v životě žádnou roli nazpaměť nenaučí. O to ale Formanovi šlo, chtěl, aby mluvil vlastními slovy. Nejslavnější jeho filmovou kreací byl bezesporu děda Homolka, další výraznou roli měl i v komedii z prostředí sochařského ateliéru Nejkrásnější věk, kterou podle vlastní předlohy rovněž režíroval Papoušek. 

Šebánek byl nezkrotný živel, "zábava", jak říkala jeho žena. Dokázal bavit celou společnost, měl dar vyprávění, i když pro ostřejší výraz nešel daleko. Své herectví nebral příliš vážně. 

Před filmem se celé roky živil jako řidič. Po druhé světové válce měl krátce autodopravu, a po znárodnění se stal řidičem autojeřábu u Konstruktivy. Zemřel předčasně v březnu 1977, ještě mu nebylo 62 let. 

film televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Na tyto filmy je radost se dívat zas a znova, herecké umění neherců, anebo prostě ta člověčina - akvělé. Zdravím Tě Vladko :-)
Vladka Steinová
Pan Josef Šebánek patřil spolu s hercem-amaterém Janem Vostrčilem k těm, kteří výrazně obohatili českou kinematografi a na které se nezapomíná.
Dagmar Bartušková
Jiného dědu Homolku si nedovedou představit. Super neherec!
Hana Šimková
Pan Foman ji oslovil v tramvaji a ona si myslela, že je to vtip. Hledal tehdy ty neherce a ona se mu líbila jako typ. Bylo ji tehdy už šedesát.Docela se prosadila a zajímavé na tom bylo, že se do ní znovu zamilovat strejda, když už vlastně jejich manželství umíralo na úbytě.
Zuzana Pivcová
Haničko, to je překvápko, že paní Ježková byla Tvoje teta. Mně se jako původně neherečka vždycky moc líbila, ať už v Hoří.., nebo ke konci v Kulovém blesku. Svým projevem je nezapomenutelná. Právě jako i pan Šebánek.
Dagmar Králová
Citát postavy, kterou hraje pan Šebánek se používá i telefonech při čekání na spojení :"jestli si ten fotbal nevybojuješ, tak jsi mrtvej člověk ... :-)
Hana Šimková
Jeho partnerkou, také dost slavnou , ve většině jeho filmů př. manželka v Láskách jedné plavovlásky atd. byla Milada Ježková, moje teta

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...