Podzámka v Kroměříži

Podzámka v Kroměříži

7. 7. 2012

Podzámecká zahrada společně s Květnou zahradou a historickým jádrem tvoří Městskou památkovou rezervaci Kroměříž. V roce 1995 byl komplex zahrad a zámku vyhlášen Národní kulturní památkou.
V roce 1998 byl celý tento komplex zapsán do Seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO.

Podzámecká i Květná zahrada vznikly díky tomu, že Kroměříž byla rezidencí arcibiskupů, kteří věnovali nemalé prostředky na zvelebení tohoto svého letního sídla a využívali služeb nejpřednějších architektů a umělců císařského dvora. V Podzámecké zahradě se nachází dřeviny, které jsou zajímavé pro svůj botanický druh, věk, původ, nebo historii. Původně byla jen zelinářskou a květinovou zahradou pod hradem na prostorách blížících se k řece Moravě. V 17. století byla přebudována na barokní zahradu, v 19. století došlo k proměně zahrady na stylový krajinářský park. Podzámecká zahrada má takou malou zoo.










Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Pane Zdeňku.čtu se zájmem váš příspěvek o Kroměřížských zahradách.Jak už jsem na tomto portálu psala je to na skok od mého domova.Pouhých 17km.Květná zahrada prodělala obrovskou rekonstrukci,která vyšla údajně na 300milionů korun.Rekonstrukci dokončili v loňském roce a i nové objekty jsou zpřístupněny veřejnosti.Vstupné 70kč.Senioři60kč.Krásný je i Arcibiskupský zámek ,historická památka,ale ouha.Na ten má záluskOlomoucké arcibiskupství.Nevím,ale můj názor na to je takový,že požadavky církve jsou přehnané.
Zdeněk Horenský
Děkuji, zdravím Zdeněk Horenský
Zuzana Pivcová
Pokud je to tak, pak promiňte. Je ale snad pochopitelné, že moje úvaha byla logická, když tamta básnička vyšla už dávno dříve, zatímco Vaše zde až nyní. A u přebírání odstavců jsem měla na mysli ten druhý web, Kroměříž. Naopak Vaší politické satiře nebo vyprávění o cestování fandím. Přeji Vám úspěch a hezké chvíle se zdejšími stránkami, právě tak, jako všem ostatním. Zdraví Vás Zuzana Pivcová
Zdeněk Horenský
http://basne.cz/Basne/8407-view.aspx Paní Pivcová autor Heron jsem já, přihlašovací z.horensky@seznam.cz - můžete si to ověřit
Zdeněk Horenský
Vážená paní Pivcová, o mé básni "o jaru" pravděpodobně nic nevíte, ale s tím přejímáním to bylo právě naopak a byla odstraněna neprávem, za co se mi manažer redakce omluvil a stejně tak jsem si zjistil kdo "celé odstavce", jak píšete, zkopíroval z mé básně, která již jednou dříve byla zveřejněna na internetu, a ti se mi též omluvili. Vždy je potřeba mít ověřené a řádné informace, než někoho nařknete.
Zuzana Pivcová
Pane Horenský, být Vámi, tak bych to nekomentovala (viz "Vaše" báseň o jaru). A když už přejímáte nikoliv některé údaje, ale celé odstavce, je dobrým zvykem uvést to jako citaci s odkazem na zdroj. Celkem trefně kritizujete manažery i politické strany, tak buďte i Vy morálně na výši.
Zdeněk Horenský
Dobrý den pane Libánský, v Kroměříži jsem samozřejmě byl, ta všechna místa jsem navštívil, přiložené fotografie jsem pořídil. Pochopitelně některé údaje o historii a letopočtech jsem našel v různých informačních zdrojích.
Jiří Libánský
Pane Horenský, byl jste někdy v Kroměříži, nebo jste jen zde opsal: http://www.mojezahrada.estranky.cz/fotoalbum/zahrady-v-kromerizi/
Hana Práglová
V Kroměříži jsme byli loni na zájezdu s našimi seniory.Navštívili jsme obě zahrady,ale také zámek a rozhlednu.Kroměříž opravdu stojí za podívanou !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...