Prázdniny

Prázdniny

6. 7. 2015

Děti se nemohly dočkat. A už jsou tady. Prázdniny. A s nimi spousta výletů, dovolená s rodiči, pobyt u babiček a dědečků. Ale i o prázdninách jsou pro vás knihovny otevřeny a knížky připraveny.

A víte, kdy vlastně prázdniny vznikly? O prázdninách se mluvilo už v dobách Komenského. Zavedla je Marie Terezie spolu s povinnou školní docházkou. Dříve bývaly v září a v říjnu. Jestlipak víte, komu vděčíme za změnu termínu? O přesunu na léto rozhodl císař Josef II. Začaly v červenci v roce 1787 - před 228 lety.

Milí čtenáři, malí i velcí, hezké prázdniny i ve společnosti knihy!

dovolená knihy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Paní Zdenko, s tím nelze než souhlasit.
Zdenka Jírová
Josef II. měl šťastný nápad. Knihy k prázdninám také patří, u vody jsem jich přečetla spoustu. Líbí se mi, že po porevolučním nezájmu o knihy, se zase zájem zvětšuje i u mládeže. Bez knih si nedovedu svůj život vůbec představit. Škoda, že se více v médiích neukazují fronty na knihy v dobách socialismu než fronty na banány. Také v moderní sestavě nábytku těžko najdete knihovnu. Přitom dříve to byl samozřejmý kus nábytku. Na návštěvě jsem se vždy nejdříve zajímala o knihy hostitele. Bylo hned o čem povídat, zvláště, když jsme se v zájmech shodli nebo naopak neshodli.S tím, kdo nečte, si většinou nemám brzy o čem povídat.
Dana Kolářová
Jani a Jarko, děkuji vám za přání hezkých prázdnin a přeji zajímavé letní zážitky.
Alena Tollarová
Já jsem také neměla potuchy, že před 228 a více lety prázdniny byly v září a říjnu. To tedy měla Marie Terezie nápad, takhle je to lepší, že. Každopádně zaplať pán bůh za ně :)
Jaroslava Handlová
Danuš, neměla jsem ani tušení, že tento posun prázdnin zařídil císař Josef II. Skvělé!!! Léto bez knih, čtených ve stínu slunečníků, nebo stromů si nedovedu představit. Přeji také hezké prázdniny s knihami.
Soňa Prachfeldová
A my senioři jsme si též vyhlásili dva měsíce prázdnin . A je to relax - dobrá knížka ve stínu stromů !
Alena Várošová
Jo,jo jsou tady prázdniny a než se nadějem bude konec školních prázdnin.Bože, ten čas je neúprosný a tak rychle letí. Jo Hani a vzpomínky jsou tu taky.
Hana Rypáčková
Už jsou tábory,u babiček, s rodiči, na brigádách.....Já mám ještě týden nechtěné volno .To jsou jiné prázdniny... No jo, nejen sklízet brambory, ale taky pomáhat při žních......
VANDA Blaškovič
Vnučka mne nedávno rozesmála, když měla dotaz, jak to vlastně ta Marie Terezie myslela s tou povinnou školní PROCHÁZKOU?? ......:))
Jana Šenbergerová
Danuško, právě jsem se chystala vyměnit židli u PeCe za křeslo a knihu. Děkuji za zajímavou informaci i přání. I vy si čas prázdnin užijte co nejpříjemněji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.