Můj tip na dovolenou: 
Vítejte v Bratislavě

Můj tip na dovolenou:
Vítejte v Bratislavě

9. 7. 2015

Na svých dovolenkových cestách jsem zavítala do vícero zemí našeho stařičkého kontinentu a samozřejmě mě mé toulavé boty zavedly mnohokrát i na mé rodné Slovensko. Oravu, Tatry, Nitru a další kouty jsem již tak trochu poznala. Jen jsem ještě nikdy nebyla v Bratislavě. A tak, když mi pošťák přinesl katalog CK MLK-TOURS z Frýdku-Místku, má volba byla jasná. V nabídce byl poprvé zařazen i pobyt v Bratislavě s koupáním v termálu Mošoň. Neváhala jsem a zájezd ihned objednala. Tuto cestovní kancelář mám „vyzkoušenou“, už jsme s nimi cestovali 2x a vždy jsme byli velmi spokojeni.

V neděli 21. června nastal den D. Autobus, který nás měl odvézt na místo určení, přijel přesně na čas, čisťounký a pohodlný. Z Frýdku-Místku jsme vyjížděli v 7,40 hodin a cestou sbírali další účastníky zájezdu – Ostrava – Havířov – Třinec. Autobus byl zcela zaplněný lidmi seniorského věku, patřili jsme s manželem k těm nejmladším. Na starosti nás měla mladinká průvodkyně – tak nějak v zácviku.

Cesta uběhla rychle i s přestávkou na oběd (musím podotknout, že ten se moc nevydařil – jídlo drahé a ne zrovna dobré). Před druhou hodinou jsme zastavili u 4*hotelu Bonbón na samém okraji Petržalky na břehu přírodního jezera Velký Draždiak. Většina z nás se hned po zabydlení vydala právě okolo tohoto jezera, abychom protáhli nohy po dlouhém sezení. V hotelu je vyhřívaný bazén i s vířivkou, který jsme měli po celou dobu pobytu k dispozici.

Počasí jsme měli tak trochu na střídačku, alespoň ty první dva dny. Od středy však už bylo pěkně a teplo.

Sídliště Petržalka nás vyděsila ošklivostí svých paneláků, naštěstí jsme brzy objevili, že nejsou všechny stejně ohavné. A že i tady se najdou krásná zákoutí s milými a ochotnými lidmi.

V ceně zájezdu byla návštěva Bratislavy – starého města a dvakrát termálního koupaliště v Mošoni. I když se nám koupání v termálu líbilo, většina z nás druhou cestu do Mošoni využila k prohlídce tohoto městečka. A bylo co obdivovat. Já dokonce zjistila, že umím maďarsky – do té doby jsem to netušila. V cukrárně jsem objednala capuccino a kremeš (mňam) a dostala capuccino a kremeš. V obchodě jsme si koupili pravou maďarskou klobásku a rohlíky a, věřte nevěřte, byly to skutečně rožky, jak mají být. Chutné, křupavé (podotýkám, že už bylo kolem třetí hodiny odpoledne) a ne ty gumáky, co nakupujeme v supermarketech.

Ve středu jsme jeli na prohlídku starého bratislavského města. Autobus nás vyvezl až na Bratislavský hrad, který majestátně shlíží na Dunaj. Poté jsme pokračovali procházkovým tempem po starém městě. Nemáme s manželem zrovna v oblibě organizované procházky, kdy více sledujete průvodce před vámi, než abyste obdivovali památky. Proto jsme se v pátek ráno vypravili do starého města znovu a sólo. Ten den neměl chybu. Bylo krásně, teplo, ale ne vedro. Místní dopravou jsme se nechali zavézt k mostu SNP a pak „courali“ po uličkách, prošli trh, navštívili kostel, výstavu, zajásali nad krásou Modrého kostelíku, objevili historický hřbitov a poseděli v Medické zahradě. O té nám řekla jedna milá pani, která se k nám připojila, když slyšela češtinu. Chystají se letos s manželem k nám do Priessnitzových lázní v Jeseníku.

Všechno hezké jednou končí, byl pátek a my museli balit. Ráno vyjíždíme k domovu.

Ještě bych chtělo podotknout, že strava v hotelu byla výborná. Jediné, co se nám nelíbilo, byl fakt, že v hotelu nebyl ani jeden český televizní program.

PS: Ještě poznámka k jezeru Velký Draždiak, které vzniklo po zastavení těžby písku.

Přesto, že na něm žijí mé oblíbené labutě a voda je tam opravdu čistá, nemá kouzlo Zlatého jezera ve Zlatých Horách. Tak pokud nepojedete do Bratislavy, přijeďte aspoň k nám. Jeseníky mají pro vás otevřenou náruč.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.


cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Krásně popsaný tip na dovolenou.V Bratislavě jsem byla jsem na otočku,moc jsem toho neprošla,ale Btatislavský hrad jsem si nenechala ujít.Bylo krásně a dobrá viditelnost.Krásné vzpomínky na Blavu.
Soňa Prachfeldová
Máme tolik překrásných míst, Slovensko nevyjímaje. Pěkné fotky i vylíčení Bratislavy , tou jsme bohužel jen projížděla.
Hana Rypáčková
Hezké přiblížení.Jezdila jsem do Blavy na přírodovědné tábory.Město jsme vynechávali, jen hrad a okolí Dunaje.Děti nechtěly šlapat beton- jak říkaly...Hledali jsme zkameněliny, a Bílé Karpaty jsme celé prochodili. Také jsme pracovali v lese...Těch zajímavých rostlin a živočichů, co u nás nebylo k vidění!!! Teď bych si město docela ráda dala...Tolik změn...
Jana Šenbergerová
Před lety jsme jezdívali do Blavy za přáteli. Občas, když byli na dovolené u moře, trávili jsme dovolenou v jejich bytě uprostřed města. Bývaly to krásné časy. Koupat jsme se jezdili na nedalekou nuda pláž. Chodili jsme na italskou zmrzlinu a pirožky. Docela ráda bych se tam podívala, ale asi bych našla úplně jinou Bratislavu. Most SNP už jsme zažili, ale na modrý kostelík se nepamatuji.
Marie Seitlová
Květuš, cestování zdarma platí. U nás ji mají senioři a cestují. Já mám řežijní průkaz, tak ji nepotřebuji. Ale pro naše starší seniory jsem ji jela v únoru vyřídit. To to ještě s jejich občankou šlo a bylo to bez fotky. Nyní je to už s fotkou a každý s ji musí vyřídit sám. Článek se mi líbí i Bratislava. Již jsem ji několikrát navštívila.
Elena Valeriánová
Já tu průkazu nemám, ale vím, že ji lze vyřídit v pokladně na nádraží. Musíte mít sebou OP a foto 2x3 cm. Vyřízení je zdarma. Když jsem byla v B., tak jsem měla mylnou informací, že je pro starší 65 let. Tak snad někdy jindy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Možná, že letos taky dojedu do Bratislavy: Pokud to nezařídí zeť internetem, tak jedině na slovenském nádraží lze získat průkazku, na kterou mají i čeští senioři (od 62 let věku) možnost cestovat slovenskou železnicí zdarma. Už tu průkazku někdo máte a cestujete?? - poraďte - díky
Jaroslava Handlová
Když jsem navštívila Bratislavu poprvé, bylo mi teprve 15 let. Bylo to na pozvání dopisovací kamarádky v rámci školní družby. Tehdy ještě nestál ten nový most (SNP) a vůbec si nevzpomínám na ten krásný modrý kostelík. V roce 1961 asi takovou hezkou fasádu určitě neměl. Jsem moc ráda za nové, svěží pohledy na toto krásné město.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...