Spartakiádou vstříc
světlým zítřkům

Spartakiádou vstříc
světlým zítřkům

23. 6. 2015

První celostátní spartakiáda, která byla zahájena přesně před šedesáti lety 23. června 1955, probíhala na pražském Strahově téměř dva týdny. Monstrózní tělovýchovná akce, kterou se komunistický režim rád chlubil a jíž demonstroval světu šťastný život v socialistickém Československu, se pak s výjimkou roku 1970, kdy se politici obávali masových protestů kvůli sovětské okupaci, konala v pětiletých intervalech celkem šestkrát. Příprava na tu sedmou v roce 1990 byla v plném proudu, sametovou revolucí však spartakiádě definitivně odzvonilo. 

Pražská hromadná vystoupení desetitisíců cvičenců byla pouze vrcholem pyramidy. Spartakiády se účastnily statisíce lidí, povinně se nacvičovala na všech školách, své skladby měli kromě dětí a dorostu i muži, ženy, matky s dětmi a vojáci. Před pražským vyvrcholením se konala vystoupení na regionálních úrovních. Kromě hromadných skladeb spartakiády obvykle provázela celá řada dalších sportovních a společenských akcí, většinou s výrazným propagandistickým obsahem. 

Tradice hromadných tělovýchovných vystoupení v Česku sahá ale daleko před rok 1955. Komunistické spartakiády se hlásily k obdobným prvorepublikovým akcím dělnických tělocvičných jednot. Nejslavnějším hromadným cvičením však byly apolitické všesokolské slety, pro které byl Strahovský stadion vybudován. První z nich se konal již v roce 1882 (na Strahově poprvé v roce 1926), na rozdíl od spartakiád se jich cvičenci účastnili dobrovolně. 

socialismus sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
Já myslím,že spartakiáda přivedla do tělocvičen hodně lidí,kteří jinak necvičili.Nemyslím děti ve školách,ale ženy,muže.Skladba s kužely na motivy B.Smetany se mě taky nejvíc líbila a ještě Poupata.Myslím,že šlo hlavně o pohyb,krásu,radost.Moc ráda jsem i cvičila i koukala.Byl to pro mě svátek a to jsem sledovala jenom u obrazovky.Na Strahově bych si užívala daleko víc.
Jana Šenbergerová
Vando, jako cvičenka jsem spartakiády z celé duše nenáviděla, ale jinak se mi tato masová cvičení moc líbila. Nezapomenu na armádní skladbu, která probíhala v dešti. Všechny ty vojáky jsem litovala i obdivovala zároveň. Nikdy by mě nenapadlo, že na "stará kolena" budu sama dobrovolně cvičit. Bohatě nám stačí Tibeťané, kolo a chůze.
VANDA Blaškovič
Bohužel, spartakiády byly vždy spojené s ideologií. Jinak by totiž nevznikly. Je dobré s nostalgií na ně vzpomínat ale jen v rámci osobních vzpomínek.. I já jsem cvičila s májkami, pak za dorostenky, pak se synem - matky a děti. Byli jsme na Strahově v poslední řadě, tady vlastně v první...a nikdy nezapomenu na ty nadšené tváře diváků. Pro mne byli oni ohromným divadlem, nezapomenutelným zážitkem. Mne to cvičení provází celý život. I nyní. Klidně bych si jednu spartakiádu ještě střihla ale jen z radosti z pohybu. Staré časy spojené s totalitou bych ovšem striktně vyškrtla. A i spartakiádní vrah by nemusel být. A vůbec, cvičíte ještě?
Dagmar Bartušková
Žluté tričko, zelené trenýrky, májka se žlutou stuhou, tak začala má první spartakiáda. Od té doby jsem ji cvičila pokaždé, když byla a s radostí. Co je dnes? N I C !
Zdenka Jírová
Nacvičování nebyl žádný teror, cvičili jsme rádi. Já cvičila na dvou spartakiádách a nijak mně to nestresovalo. Byla legrace , pohyb, který dnešní děti už neznají, noví přátelé.
Alena Vávrová
Ále!! Kdo byl tělem i duchem sportovec a pohybově nadaný, tak ho žádná ideologie kolem spartakiád nebrala - i když zcela jistě existovala. Cvičila jsem skoro všecky, od těch modrých trenýrek a žlutých triček a "Pekla vdolky z bílé mouky...", v Praze 2x - "dorostenky s mašlema zdraví muže se šlema" a ženy v modrém a bleděmodrém, a to i všecka vystoupení na regionální úrovni. A jak všecky svorně píšete - neopakovatelné zážitky a euforie až do nebe. Mám na památku dvě fotografické knihy o spartakiádách.
Libuše Novotná
Na spartakiádu jsem nacvičovala už jako malé dítě, pak jako studentka a samozřejmě za ženy. Vždy jsem tahle cvičení a atmosféru kolem milovala, byly to úžasné chvíle, na které pořád ráda vzpomínám. Přesně souhlasím s příspěvkem paní Nejedlé, vždy jsme cvičily rády, zažily jsme spoustu legrace, nikdo nás nenutil. V Praze jsem byla cvičit 3x, ale i místní , okresní a krajská cvičení měla úžasnou atmosféru. Nedávno jsem se byla na Strahově podívat a bylo mi smutno. Betonové ohrady, reklamy .... Spartakiády jsou pryč, ale vzpomínky a kamarádky z té doby zůstaly. Všem pěkný večer.
Marie Foltýnová
Na spartakiády ráda vzpomínám.Ten pocit ,když jsme procházeli branou borců,je nezapomenutelný.Cvičila jsem Rozsévačku.Bílo modré sukně a bílá trička.bylo to cvičení pro ženy. Moc se mi líbily nácvičné,na které jsme jezdily do kroměříže.Na spartakiádu jezdili i naši rodáci,kteří žili v cizině a na každém vystoupení byly diváky zaplněny všechny tribuny.Nacvičovala jsem i na další spartakiádu.Cvičení s kužely,ale přišla nemoc a musela jsem to vzdát.Moc mě to mrzelo.Smetanova Vltava byla a je krásná a melodická skladba.
Zuzana Pivcová
Já jsem cvičila na té jako Hanka, ale byla jsem mladší žákyně a měla jsem bílé tričko a zelené trenky a sukénku. A pak jako dorostenka na střední škole a to jsme měly jahodový trikot s bílým páskem. Pak už nikdy, ale dívat se na spartakiády alespoň v televizi se mi líbilo. Sice byl nácvik zčásti nedobrovolný (mně, Libore, zase půl roku scházelo ve škole cvičení na nářadí, které jsem milovala, a místo toho byla jen spartakiáda), ale když už pak bylo vystoupení, zvlášť na Strahově, pak to lidi chytlo. Vzpomínám, že ukazovali i cizince, kteří byli spartakiádou nepředstíraně nadšeni.
Libor Farský
Ovšem, děvčata, mělo to jednu velkou vadu. Ve spartakiádním roce jsme se ve škole kvůli nácviku téměř nedostali třeba k míčovým sportům. A tuhle vadu asi všesokolské slety neměly. Nevím, domnívám se, že účast byla dobrovolná a tělovýchova ve školách normální. Nicméně jako divák jsem byl choreografií, zejména u vystoupení žen, nadšený.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.