Můj tip na dovolenou: La Manga 
del Mar Menor, ráj mezi moři

Můj tip na dovolenou: La Manga
del Mar Menor, ráj mezi moři

27. 6. 2015

La Manga je největším letoviskem v regionu Murcia ve Španělsku. Leží v jeho východní části a je omýváno vodami Středozemního moře a Menor mar (Mrtvé moře). Jedná se  velké jezero o rozloze 170 km, které vyniká vysokou koncentrací soli. Tyto dvě vodní plochy odděluje písečná kosa La Manga, táhnoucí se v délce 23 kilometrů.

Já jsem v loňském roce navštívila tuto část Španělska po páté, abych načerpala nových sil a hlavně se denně mazala léčivým bahnem, za kterým sem jezdí pacienti z celé Evropy. Bahno je dvojí - černé na kloubní neduhy a stříbrné na kožní problémy. Jezdím do této oblasti v termínu poslední týden června a přelom července. V té době bydlím v apartmánech Tesy, které jsou přímo na břehu Mrtvého moře. Jezdím se skupinou turistů z oblasti Domažlicka. Tato parta mívá okolo 300 lidí a někteří přijíždějí autobusy, ale většina letecky. V apartmánech si sami vaříme a večer se scházíme buď na pláži, nebo na balkonech a společně popíjíme výborné vínko nebo sangrii.

Menor Mar se svou maximální sedmimetrovou hloubkou se velmi rychle prohřeje a už od května tu bývá voda vemi teplá. Nehrozí tu velké nárazové vlny, a je proto bezpečné i pro malé děti. Bahno s vysokým obsahem vápníku, magnesia, draslíku a fluoru se doporučuje při léčbě nejrůznějších zánětlivých a reumatických onemocnění, artritidy a kožních chorob. Lehce nanesená vrstva bahna absorbuje všechny jedy z povrchu kůže. Bahno dobře působí i po zlomeninách. 

Pobyt na La Manze si zpříjemňujeme výlety do okolí - 35 km je vzdáleno město Cartagena, kde si většinou nakoupíme  v tržnici nakládané olivy a další pochoutky. Po 14tidenním pobytu se cítím vždy velmi dobře a jsem moc ráda, že moje kamarádka mně pomohla objevit tento krásný kousek světa.

Pro srovnání jsem navštívila i Mrtvé moře v Izraeli. Přiznám se, že jsem pak byla trochu rozčarovaná. Přístup do izraelského moře mně připadal náročný, musela jsem mít boty do vody kvůli velkému množství solných kamenů a bahna, do kterého jsem zapadala. Oproti tomu Menor Mar má písečnou pláž s pozvolným vstupem do vody.  A když nás omrzí tento klidný "rybník", přejdeme silnici, kde je 25 metrů od hotelu dlouhá písečná pláž Středozemního moře i se svým vlnobitím. 

Na La Mangu létám z Mnichova leteckou společností Air Berlin do Alicante a odtud jedeme asi hodinu autobusem na La Mangu.

Pokud chcete zažít opravdu krásnou, pohodovou a klidnou dovolenou, spojenou i s ozdravným pobytem, je návštěva Menor maru tím pravým dovolenkovým rájem.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Tak taková pozvánka je pořádné lákadlo. Užse ozývá sem tam i nějaké to bolení - kříž, kýčel - tak by to neškodilo prohřát. Jen ještě najít nějakou spolehlivou cestovku. A dostat se nějak z těch našich "Opičích hor" do nástupního místa. S tím máme každý rok problémy.
VANDA Blaškovič
Paní Jarmilo, všimla jsem si, že jste velká cestovatelka. Krásně jste popsala Španělsko, Kanárské ostrovy... Mne by lákal Izrael. Mít tam takovou průvodkyni jako jste Vy, to b bylo pohodové cestování! Myslím, že se určitě někde ve světě spolu ještě setkáme...:) Děkuji!
Olga Štolbová
Krásná pozvánka,pokud se dožiju příštího roku, ráda bych se tam vydala.
Hana Rypáčková
Myslela jsem na Španělsko, že by to mohla být bezproblémová dovolená.Bahno bych si užívala určitě, taky jsem jím byla počerněná v Eforii, když děti jinak nedaly....Ale tehdy mě to nenapadlo, nebylo co léčit...Hezká nabídka Jarmilo.
Alena Várošová
Paní Jarmilo,tak toto byl můj jsen na svoji letošní dovolenou s cestovkou +55,která tyto zájezdy pořádá.Krásně popsané i po stánce tělesné má tento ráj účinné léčebné účinky,ale vařit by se mi na dovče nechtělo.Snad se některý rok ráda podívám do končin,které jste skvěle popsala.Děkuji.
Dagmar Bartušková
Pěkně popsané, ale na mě moc klidné místo. Byla jsem na hlučnější Mallorce. Do bahna bych se vrhla střemhlav, tak jako tenkrát v Rumunsku. Asi jsme byly se Zuzkou na stejném místě. Po odbahnění v jezeru jsem se položila na jeho hladinu a ono mě svou slaností nepustilo ke dnu. Na závěr slastná masáž. Před jejím skončení mi někdo u vchodu zcizil pravé "hanojské vietnamky". Rozpálená cesta do hotelu nebrala konce! :((
Eva Balúchová
Váš" Tip na dovolenou" mě zatím zaujal nejvíc.Myslím,že i moje klouby by si takovou dovolenou zasloužily.Je fajn,že jezdíte parta,,to je hned veselej. Uvidím co bude,třeba se mě taky zadaří.
Zuzana Pivcová
Mrtvé moře a bahno by mě lákalo moc. Vím jen, že kdysi, když jsme byly v Rumunsku v Eforii-Sud, tam kousek od moře bylo jezero Techirghiol (asi už to píšu nesprávně po těch letech) a někteří rekreanti kombinovali během pobytu léčivé bahno jezera se slanou mořskou vodou. Já tehdy ne, dnes by to bylo fajn. Vaše nabídka dovolené se mi moc líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...