Květen je měsíc zrození

Květen je měsíc zrození

22. 5. 2015

Měsíc květen dostal zřejmě své jméno od toho, že je vše v květu. A že ten letošní máj se opravdu povedl. Jeden keř za druhým rozkvétá do krásy, v trávě už nejsou jen sluníčka pampelišek, ale i hlavičky kopretin a dalších a dalších lučních květin.

Rodí se mláďata a malá písklata. A právě v budce na našem dvorku máme taková malá písklata. Co nadělají křiku, když čekají na potravu! Vetřelce však vycítí, a to jsou potichu jako pěny. Jsou to špačci a rodiče létají na pravidelných linkách s nášupem v zobáku. Ještěže je kolem dokola divoká příroda, a tedy pro ně supermarket. I při tom fofru jsou velmi ostražití. Vždy mě zahlédnou, ač se schovávám za starou tlustou vrbu a nebo králíkárnu. A to jsem od jejich obydlí docela daleko. Křičí a supí, nejdříve kontrolují terén z větve a pak teprve reagují na netrpělivý křik těch mrňousků. Ptáče má doširoka otevřený zobák a rodič mu tam strčí ten svůj i s nákladem jídla. Myslím, že už malí špačci hnízdo brzy opustí. Jsou čím dál zvědavější.

To takový malý, krásně vybarvený zvonek zelený ve svém načechraném kabátku, způsobně čeká, až si zrníčko slunečnice, která jim pořád sypu, i když je dávno po sezóně, nejdříve sezobne brhlík lesní, a pak teprve vlétne na krmítko on a louská. Bohužel je málo ostražitý, a tak je snadno uloven kočkou domácí od sousedů.

Na kameni v řece seděl taky nějaký opeřenec, myslím, konipas bílý, sotva odrostlý. Jen srnky, co žijí v našem mlází, jsem s kolouškem ještě nezahlédla, srnec se mi před objektivem mihnul, ale byl tentokrát sám.

Měsíc květen považuji za nejkrásnější měsíc roku, pro jeho rozkvetlé remízky a stráně, pro zrod krásných mláďat, pro ptačí zpěv.

 


fotogalerie příroda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
A nádherné fotky !
Soňa Prachfeldová
Je vidět, že přírodu vnímáte celým srdcem. Květen je též pro mě nejkrásnějším měsícem .
Elena Valeriánová
Přidala jsem do galerie k článku nové fotky, labuťátka.
Zdenka Jírová
Moc hezky popsaný " měsíc zrození". Já z okna pozoruji straky,které jsou už léta ubytované v malé, parčíku před domem v sídlišti. V současnosti se asi mohu těšit na vylétávání z hnízda. Je to spojené vždy s velkým křikem rodičů i mladých, asi se povzbuzují.
VANDA Blaškovič
Tak toto je ovšem nádhera, Eleno! Ty písklata úplně slyším. To je podle mne opravdové jaro - zrození.
Alena Tollarová
Eleno Tvoje fotoreportáž je opravdu obdivuhodná. Nedokážu si představit, že bych byla schopná tak dlouho číhat a lovit, až se dílo podaří.
Dana Kolářová
Květen je krásný, jak v přírodě, tak v textu i na fotografii.
Elena Valeriánová
Děkuji všem za hezké komentáře. Dnešní ranní procházka nebyla jen o tom hezkém, našla jsem v řece už druhou uhynulou srnu. Sice jsem ji vyfotila, protože jsem psala mail starostovi, ale Vám ji, milí přátelé, neukážu. Nebyl to hezký pohled. Nevím, co se děje, protože není moc vody a tak je to nějaké podivné.
Jana Šenbergerová
Moc toho ještě nevidím, ale přesto se nedá přehlédnout, že to jsou záběry hodné profesionála. Po přečtení prvních slov jsem věděla, na co se těšit. :-)
Naděžda Špásová
To je krásný. Máme na balkoně vlaštovky, tak čekáme taky mladé. Vaše obrázky se mi moc líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...