Villa Pellé: místo další módní
přehlídky a Noci literatury

Villa Pellé: místo další módní
přehlídky a Noci literatury

15. 5. 2015

Vážení přátelé, nedávno proběhl v Praze známý literární happening – Noc literatury 2015. Navázal na osm předcházejících ročníků a opět netradičním způsobem přiblížil současnou evropskou literaturu v nových českých překladech. Série veřejných čtení se uskutečnila během jednoho večera na atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy 6 - Dejvic i Bubenče. Literární trasa měla celkem 22 zastávek.

Čtení probíhají paralelně - na všech uvedených místech se začíná v 18.00, ukázky se opakují vždy v půlhodinových intervalech až do 22.30. Sami si můžete zvolit pořadí míst, která během večera navštívíte. Úryvky interpretovalo 23 známých hereckých osobnosti.

Vzhledem k tomu, že ve Ville Pellé propukne 15.6. další módní přehlídka v rámci Festivalu Fresh Senior, bude možná představení tohoto místa pro mnohé z vás o to více zajímavé.

Galerie Villa Pellé je multifunkční kulturní prostor, v němž se pořádají výstavy moderního a současného umění, koncerty a divadelní představení. Návštěvníkům jsou k dispozici rovněž jazykové a výtvarné kurzy, přednášky, poradenství a podobně, od jara i příjemné posezení ve zdejší kavárně. Dostanete se sem ze stanice metra Hradčanská za 5 minut, ulicí Muchovou a první kolmá do leva je Pelleova ulice.

Byl to docela noční maraton, ale s možností popít sklenku vína a vychutnat si nádherné přednesy herců. Poznat reprezentativní prostory. Ale i prostory deprimující, naštěstí jen prostor nádraží Dejvice - podzemní kryt z 2. světové války. Nejstaršího pražského nádraží. Původně zde začínala Lánská koněspřežka. V tomto krytu, na nějž se díky tajnému východu v zahradě během druhé světové války nepřišlo, se skrývali dejvičtí odbojáři i místní obyvatelé.

Předčítání v těchto prostorách bylo docela skličující. Rádi jsme vyšli do krásné květnové noci směr Vila Lannova, Slovenské velvyslanectví, rezidence velvyslance Nizozemského království, "Skleňák", "Květák", Dejvické divadlo... a další.

Jen některá místa vám prezentuji ve fotografiích. Příští rok si nenechte tuto akci ujít. Kulturu zde spojíte se sportem. Výborná kombinace!

Přeji příjemnou procházku z tepla domova.

literatura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Dobrý večer, dovoluji si připomenou tento článek, třeba se bude na zítra někomu hodit. Budu držet palce!
Alena Várošová
Vando,náhodou jsem narazila na Váš článek,tak krásně popsaný o Ville Pellé.Mohla to být dle popisu zajímavá prezentace Kde berete Vando ten čas, na přednášky, psaní.Vaše vitalita a náklonost k umění jak současnému,tak i modernímu je úžasná. Díky,díky za článek.
Michaela Přibová
Díky Vando, zkusím si knihu koupit.
VANDA Blaškovič
Michaelo, i já děkuji. Žízeň je možno koupit v Argu a internetovém Kosmasu. Stručný obsah stažený z internetu: Coco se se svou matkou Elisabeth vídá jen sporadicky. Jednoho dne se náhodou potkají na ulici, kde matka dceři mezi řečí oznámí, že umírá. Coco cítí povinnost se o ni postarat a nastěhuje se k ní. I když nerada, snáší Elisabeth dceřinu přítomnost, protože ví, že se od matek očekává pochopení a trpělivost. Esther Gerritsenová k Žízni říká: „Občas se do něčeho pustíte, i když víte, že byste to neměli dělat. Bývají to nebezpečné věci, ale ty jediné důležité. Může to být muž, kterého nesmíte políbit, protože víte, že budete chtít víc. Může to být pití, se kterým byste neměli začínat. Nebo touha jít si lehnout a strach, že už nikdy nevstanete. A přece to uděláte. Pijete, líbáte, jdete si lehnout. Pomůžete své umírající matce, abyste se cítili jako lepší člověk, i když víte, že to nebude stačit.“...co dodat...asi nejlépe bude si knihu přečíst...kniha se závažným tématem je čtivá, je psaná odlehčeným tónem. Chystám se na ni...jen, kde brát ten čas a nekrást, že?!...:)) toť problém asi nás všech...:)
Michaela Přibová
Dobrý den Vando, děkuji za zajímavý článek. Upoutaly mne dvě knihy - Alfonzo Cruz: Kokoschkova loutka a E. Gerritsenová: Žízeň. Jsou v Luxoru v prodeji? Můžete mi prosím o nich napsat něco víc? Děkuji.
Květoslava HOUDKOVÁ
Při dnešní návštěvě ve Ctěnicích jsem zjistila, že v budově Špejchar tam existuje Literární kavárna, kde probíhá též autorské čtení . Bývá od 14.00 hod. - to vyhovuje, abych ještě dobře stihla dojet domů.
VANDA Blaškovič
Paní Květo, Noc literatury již proběhla, ale na přehlídku 15.6. přijeďte podpořit naše děvčata. Určitě to bude zase zážitek.
Květoslava HOUDKOVÁ
Praha je pro mne dostupná -bus MHD-1/2 hod.jízda. Do Villy Pellé 15. 6. přijedu (stihnu ještě před pobytem v Luhačovicích). "Maraton" čtení už bych nezvládla (zdraví), ale jednotlivých akcí se - dle výběru a dostupnosti - zúčastním, těším se.
VANDA Blaškovič
Zojo, Aleno, děvčata! O prostorách, knížkách, autorech a přednášejících by toho bylo na další článek. Tak ve zkratce. Já jsem si vybrala. Villa Pellé:Afonzo Cruz: Kokoschova loutka, četl Jiří Hána. Loutka=malířova srdceryvná láska k Almě. V současnosti je v NG – Veletržním paláci Kokoschova výstava. Vila Lanna:M.Murgiová:Accabadora, četla J.Tesařová. Překrásný ineriér i exteriér vily. Velvyslanectví Slovenska, V.Šikulová: Mijesta v sijeti, četla C.Vašeková, o ženách, které v okamžiku, kdy všecko ztrácejí a zůstávají samy, musí najít odvahu žít a pečovat o své blízké…na to jsem si tam dala sklenku šampaňského, Rezidence velvyslance Nizozemského království, E.Gerritsenová:Žízeň, četla B.Kohoutová. Jednoho dne se náhodně potkají na ulici matka s dcerou. Matka dceři sdělí, že umírá…Dejvické nádraží:Listy ze světa stínů od V.Szeghamiho: o podivných jevech, pro které neexistuje vysvětlení.Ústav oganické chemie, J.Melander:Krvavý vítr, o rodině a zlu, jak se z člověka stává vrah.Pro mne nejzajímavější ukázka včetně nádherné futuristické budovy.Četl K.Dobrý. Dejvické divadlo: W.Herrndorf:Písek,všichni hledají, ale nic nenacházejí..pravda jim prokluzuje mezi prsty jako písek. Byl to maraton. Dejvice moc dobře znám, tak jsem věděla, co bych chtěla ještě vidět a kam zajít..stálo to za to. Děkuji za přečtení až sem.
Jaroslava Handlová
Vando, místa, která jsi zmínila, sice vím, že existují, ale nikdy jsem je ještě nenavštívila. Děkuji za hezky přiblíženou literární trasu i fotografie. Dobrá pozvánka pro příště!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.