Smutný osud krásného
nádraží Praha – Těšnov

Smutný osud krásného
nádraží Praha – Těšnov

10. 5. 2015

Bylo to jedno z nejkrásnějších nádraží ve střední Evropě, které se otevřelo otevřeno přesně před 140 lety, 10. května 1875, v Praze - Těšnově. Tento architektonický skvost, jehož střední budovu zdobil římský triumfální oblouk s korintskými sloupy a alegorickým sousoším, však nyní mohou lidé obdivovat už jen na fotkách. Novorenesanční budovu totiž nechal komunistický režim v roce 1985 zbourat kvůli silniční magistrále. 

Nádraží Těšnov vyrostlo na pomezí Nového Města a Karlína v letech 1872 až 1875 a bylo dílem Rakouské severozápadní dráhy (ÖNWB), která na počátku 70. let 19. století začala budovat nové dálkové spojení Vídně s Berlínem. Nová trať však Prahu míjela zhruba 30 kilometrů severně, a tak aby firma zmírnila domácí nelibost nad opomenutím Prahy, vybudovala odbočnou trať. 

Nádraží, jehož autorem byl profesor vídeňské techniky Karel Schlimp, rodák z Velenic u Žatce, neslo přes 40 let jméno Severozápadní, po firmě, jež ho postavila. Po roce 1919 dostalo název po francouzském historikovi a slovanofilovi Ernestu Denisovi, než ho nacisté přejmenovali na Moldau Bahnhof (Vltavské nádraží). Po válce se krátce vrátil název Denisovo a komunisté ho pak přejmenovali na Těšnov. 

Železniční provoz na nádraží byl ukončen k 1. červenci 1972 a i když byla stavba ještě v roce 1978 zapsána do seznamu nemovitých památek, byla nakonec v březnu 1985 zbourána. 

architektura nádraží
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Blízko Denisovanádraží jsem 40 let bydlel. Pamatuji se, že magistrála byla už dávno dokončena a v plném provozu, když se budova bourala. Tak kvůli magistrále to určitě nebylo.
Dana Kolářová
Takový osud si nádraží Těšnov opravdu nezasloužilo. Škoda rozhodnutí, která nejdou vrátit.
Zuzana Pivcová
Byla jsem svědkem toho, jak se budova nádraží pomalu sesunula. Byl to divný pocit a nezapomněla jsem na to dodnes, zvlášť, když tudy chodím.
Vladka Steinová
Opravdu smutný konec krásného nádraží,"DENISKY," které muselo ustoupit magistrále. Je velká škoda, že nesprávným rozhodnutím se šmahem zničí nádhera a skvost architektury.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.