Vodáci odemkli Vltavu

Vodáci odemkli Vltavu

11. 4. 2015

Téměř osm stovek vodáků se sjelo do Českého Krumlova a Vyššího Brodu, aby popáté odemkli královnu českých řek Vltavu. Nechyběli u toho vyšebrodští vodníci a českokrumlovský hastrman s krásnou hastrmankou. Ve Vyšším Brodě požehnal řece převor cisterciáckého kláštera, v Českém Krumlově křtili hastrmani vodácké nováčky. Slavnosti letos přálo počasí, teplota vzduchu stoupala ke 20 stupňům Celsia, voda měla ale necelých šest stupňů, řekl jeden z organizátorů a správce vodáckého portálu www.iVltava.cz Jaroslav Lhotský.

I když by se slušelo řeku odemknout jednou a co nejvýše k pramenům, více lidí dnes přece jen dorazilo do Českého Krumlova - rekordních 500. Rok od roku jich tam přijíždí více. Letos tam vodákům popřál pěkné počasí, dostatek vody, hodné hastrmany a dobrou partu kamarádů úspěšný kanoista, mistr světa a olympijský medailista Tomáš Mádera. Hastrman s hastrmankou potom odemkli klíčem řeku a pokřtili několik nováčků. Vodáci vyrazili na Vltavu v pravé poledne. Za zvuků irských rytmů kapely Naked Professor odplouvali v tričkách a kraťasech, cestou je čekala zábava i občerstvení.

Vltavou dnes z Lipna tekla voda rychlostí 29 metrů krychlových za sekundu, přičemž v létě je to běžně kolem osmi až devíti. Byla pěkně studená, necelých šest stupňů Celsia, protože na Šumavě začal tát sníh. Na lodích vypluli posádky pirátů, malí hastrmani a vůbec hodně malých dětí s rodiči. K nejmladším patřila dvouletá Míša z Prahy, tatínek je vzal s maminkou na vodu poprvé.

Ve Vyšším Brodě odemkl řeku starosta a pak jí požehnal převor. U aktu nechyběl vodník Brodimil a více než 250 vodáků. V sezoně většinou vyplouvají na řeku právě z Vyššího Brodu. Třeba plavba do Českých Budějovic jim trvá čtyři až pět dnů.

"Řeka je tak krásná a tak dlouhá, že si zaslouží odemykání alespoň na dvou místech. Vodáci tak mají právo volby, který úsek si sjedou," řekl Lhotský. Z Krumlova je to obvykle do Zlaté Koruny. "To je ideální trasa, je dlouhá asi sedm kilometrů, je to tak na tři hoďky, tak akorát," dodal.

Vltava je 430 kilometrů dlouhá. Z Vyššího Brodu protéká zalesněnou krajinou s mnoha historickými památkami. Dnes už prakticky všechny sjížděné úseky lemuje hustá síť hospůdek, kiosků a kempů. Vodácká sezona dnes začala také na Jizeře a Otavě v Sušici. K oblíbeným řekám vodáků patří také jihočeská Lužnice nebo třeba Sázava, Morava či Ohře.

 


Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Na vodě jsem zažila nejkrásnější dovolenou a nejkrásnější lásku
Alena Vávrová
Voda má, voda má...jakákoliv - je jako magnet. Jako dívka jsem měla kajak, ale brázdila jsem převážně jezero, i když s vodáckým kroužkem jsme byli i párkrát sjíždět - Lužnici, Ploučnici tady u nás.
Soňa Prachfeldová
Vodák jsem nikdy nebyla, ale je to nádhera, když je vidím !
Jiří Libánský
Tak mě to navnadilo, že asi nafouknu raftík. Snad nebude zpuchřelý. Že letos bych nějakou vodu zase dal.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám, když ještě byly v Týně na Vltavě šlajsny, my jsme se tam koupali, připluli vodáci, některou šlajsnu sjeli, někdy loď přenesli, to bylo pravé léto.
Hana Rypáčková
Také jsme jezdili odemykat Vltavu.Ach jo....
Hana Šorejsová
Sjíždění řeky je vždy zážitkem, na který dlouho vzpomínáme ! Je to nádhera !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.